Expozitia - eveniment "Semper Uniti. Centenarul Desavarsirii Unitatii Nationale", dedicata celebrarii unui secol de la infaptuirea Marii Uniri din 1918, va fi inaugurata joi, la ora 16.00, la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Expozitia este realizata in parteneriat cu mai multe institutii muzeale si culturale din tara si din Republica Moldova, dar si cu colectionari privati, si va prezenta momentele si personalitatile care au facut posibila realizarea Unirii prin intermediul documentelor, dar si al obiectelor reprezentative pentru acest moment istoric crucial.
Prima parte a expozitiei urmareste etapele cele mai importante ale "calatoriei" incepute odata cu Unirea de la 1600, continuata cu Unirea Principatelor, Razboiul de Independenta, cu Primul Razboi Mondial, culminand cu Marea Unire. Un loc important este acordat relatiilor dintre romanii din Regat si cei din teritoriile aflate in componenta imperiilor vecine.
O parte importanta a expozitiei este dedicata razboiului pentru desavarsirea unitatii nationale si evenimentelor din anul 1918. Fiecare moment - unirea Basarabiei, unirea Bucovinei, unirea Transilvaniei beneficiaza de cate un nucleu expozitional, in cadrul caruia sunt prezentate etapele si personalitatile care au contribuit la desavarsirea unitatii nationale.
Sunt prezentate obiecte personale ale unor fruntasi ai Unirii, precum Pantelimon Halippa, Stefan Cicio Pop, si ale unor institutii si organizatii, ca garzi nationale, delegatii care au participat la Adunarea Nationala de la Alba Iulia - steagul locuitorilor din Lupsa, Rezolutia Marii Adunari Nationale, imputernicirile delegatilor romanilor pentru Marea Adunare etc. Materialul iconografic si documentar este foarte bogat.
Cu aceasta ocazie, in cadrul evenimentului de lansare va avea loc avanpremiera filmului documentar "Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri". Documentarul reprezinta ecranizarea volumului omonim, editat de istoricul Bogdan Bucur, lector universitar la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA, un bestseller dedicat Centenarului Marii Uniri, publicat la Editura RAO. Filmul, regizat de Titus Scurt si produs de Centrul Multicultural Bucuresti, prezinta povestea Marii Uniri, cu participarea unora dintre cei mai importanti istorici romani contemporani: acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, acad. Razvan Theodorescu, vicepresedintele Academiei Romane, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, de la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti, conf. univ. dr. Adrian Niculescu, Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA Bucuresti.
Expozitia va fi deschisa pentru public incepand cu data de 30 noiembrie si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 09.00 - 17.00.