×

Accesează
contul existent

Stiri

"Nesupusele" spun povestile femeilor din Romania ultimei sute de ani, pentru Centenar

"Nesupusele" spun povestile femeilor din Romania ultimei sute de ani, pentru Centenar

Proiectul "Nesupusele" va fi lansat marti, de la ora 11.00, la Institutul Francez din Bucuresti, cu un volum tiparit si o platforma online care isi propun sa spuna, in momentul Centenarului, povestile a 100 de femei din Romania ce au marcat istoria ultimului secol, arata un comunicat.

Lansarea proiectului "Nesupusele" aduce in atentia publicului un demers de recuperare cultural-istorica a 100 de personalitati feminine - individuale si colective -, care sunt prea putin sau chiar deloc cunoscute de catre tanara generatie, spun initiatorii.

Proiectul debuteaza cu o platforma online, nesupusele.ro, si cu primul volum al cartii "100 de femei pentru 100 de ani de Romanie moderna", de Adina Rosetti, Victoria Patrascu, Iulia Iordan, Laura Grunberg si Cristina Andone, dar propune si "Atelierele Nesupuselor", o serie de workshop-uri pentru copii si adolescenti sustinute de autoare in toata tara.

"Nesupusele sunt femei «de succes» in sensul obisnuit al termenului, dar si intr-un sens mai generos - in care reusita inseamna diplomatie, adaptare asumata la vremuri, empatie, grija cotidiana pentru aproape, implicare, discretie, coloana vertebrala, modestie, tandrete, rabdare. Nesupunerea lor a fost si este nespusa prin manualele de scoala", se arata in comunicat.

"Nesupusele" este un proiect de educatie alternativa al De Basm - Asociatia Scriitorilor pentru Copii si Adolescenti, avand ca teme transversale diversitatea culturala, dezvoltarea valorilor patriotismului si ale spiritului civic, respectul pentru istoria privata, cea de zi cu zi, nu doar pentru cea publica a unei tari. Este un proiect care pune in valoare elite, dar care, in acelasi timp, redefineste termenul de exceptionalitate si incearca sa darame stereotipii.

Asociatia De Basm propune, pentru inceput, o carte in doua volume, continand 100 de povesti inspirate din viata acestor femei, texte de fictiune, bazate pe o documentare bogata (arhive, carti, interviuri, etc.) si completate de ilustratii.

Selectia femeilor care "au schimbat lumea" reprezinta indemnul autoarelor catre cititori de a descoperi, in trecut sau in fiecare zi, alte "Nesupuse". Istoria lor, inca nescrisa, este asteptata pe platforma online, care isi propune sa scoata la lumina povestile unor astfel de femei ce marcheaza viata comunitatilor mari sau mici si istoria.

Autoarele povestilor au ajuns deja sau vor ajunge curand in Bucuresti, Brasov, Ramnicu-Valcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara, Vanatorii Mici-Giurgiu, Racari-Ialomita, Constanta si Piatra-Neamt.

Ilustratiile celor doua volume pregatite in cadrul proiectului sunt semnate de Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosc, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudasca si Criss Barsony.

Articole asemanatoare