×

Stiri

Festival National de Comedie pe durata a 32 de zile, la Galati

Festival National de Comedie pe durata a 32 de zile, la Galati

O editie speciala a Festivalului National de Comedie incepe joi la Galati. In premiera nationala, festivalul ajuns la a 30-a editie se va intinde pe durata a 32 de zile si va reuni toate teatrele nationale din Romania si Republica Moldova.

Festivalul National de Comedie de la Galati este cel mai vechi din tara, fiind organizat pentru prima data in 1976, sub titulatura „Colocviul despre Arta Comediei”. Deoarece este anul Centenar, organizatorii au decis sa invite toate trupele teatrelor nationale din tara si din Republica Moldova.

Evenimentul incepe joi si, in premiera nationala, se va intinde pe durata a 32 de zile, un spectacol fiind programat in fiecare seara. Organizatorii se asteapta la un numar record de spectatori in conditiile in care aproape toate biletele au fost deja vandute.

„Este un eveniment unic in istoria festivalului, in istoria culturii galatene. Este probabil pentru prima data in tara cand un festival national se intinde pe 32 de zile. Am invitat toate teatrele nationale din tara si, pentru ca este anul Centenar, vor veni si cele doua teatre nationale din Chisinau. In total, vor fi peste 1.200 de participanti, a fost un efort organizatoric important. Credem ca vom avea peste 7.000 de spectatori, biletele s-au vandut deja in proportie de 80 la suta. Este cerere foarte mare, lumea vrea sa vada spectacole de calitate, cele mai bune trupe din tara. Vor fi 30 de teatre si 32 de spectacole, toate in cadrul unei gale pentru ca anul acesta festivalul nu are un caracter competitiv”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galati, Florin Toma.

Pe scena teatrului galatean vor urca actori cunoscuti precum Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitanescu, George Mihaita, Florin Piersic Jr. sau Maia Morgenstern. Organizatorii spun ca spectacolele au fost atent selectionate, fiind vorba despre cele mai bune productii de comedie.

„Vreau sa subliniez ca selectia acestui festival este facuta in primul rand pentru publicul din Galati, pentru bucuria spectactorilor. Acesta a fost principalul criteriu de selectie a spectacolelor. Fiind vorba de o gala, ne-am dorit sa avem un fel de radiografie a festivalului de comedie din tara. O sa vedeti cele mai importante teatre din tara. Sunt cele mai bune teatre din Romania in acest moment. Vor fi regizori, scenografi, actori de toate varstele. Veti intalni actori mari, vor fi atinse toate tipurile de umor, de spectacol de comedie”, a declarat, la randul sau, regizorul teatrului ”Fani Tardini” din Galati, Radu Nichifor.

Intrucat organizarea festivalului presupune un efort insemnat, reprezentantii teatrului ”Fani Tardini” din Galati au apelat la voluntari care vor discuta cu spectatorii inainte de spectacole.

Toate spectacolele din cadrul Festivalului National de Comedie de la Galati se vor juca in Sala Mare a Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” in perioada 4 octombrie-4 noiembrie. Primul spectacol al festivalului este „Monstrul nisipurilor”, de Csaba Szekely, in regia lui Andi Gheorghe, o productie a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galati.

Articole asemanatoare