Lacul Albastru este situat in partea central vestica a judetului Maramures si cea nord-vestica a orasului Baia Sprie, la o altitudine de 500 m la poalele Muntilor Gutai, fiind unic in Europa datorita modului in care s-a format si pentru ca isi schimba culoarea in functie de pozitia soarelui, de temperature apei, de anotimp sau in momentul cand cineva inoata in el. Primavara culoarea apei este albastru deschis si albastru inchis, vara este verde inchis cu nuante de smarald, toamna devenind uneori chiar maro. Schimbarea culorii este data de particulele de fier si cupru depuse pe rocile din jur, care dau nastere la melanterit si calcanit.
Lacul s-a format intre anii 1919-1920, ca urmare a prabusirii unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnisoara, unde de-a lungul timpului s-a colectat apa de ploaie. Forma acestuia este una circulara, apa fiind adunata ca urmare a precipitatiilor si micilor izvoare din zona. Lacul Albastru are o adancime de 4 metri si o raza de 45 de metri.
Datorita solubilizarii compusilor sulfurosi, apa are culoarea verde-albastrui, uneori cu reflexe de smarald. Apa are o concetratie de sulf de 7,8 grame la litru, ph-ul apei fiind de 4. Ca urmare a compozitiei de sulf si cupru in lac nu traieste nici o vietate, dar cu toate astea apa nu este periculoasa pentru cei care inoata in ea.
Anumite legende ale localnicilor spun ca lacul ar comunica cu Marea Neagra prin vechile galerii subterane prabusite, ce sunt foarte adanci. Altii sustin ca Baia Sprie risca sa se prabuseasca pe vechile tunele ale minei inundate de apa.
Lacul Albastru este declarat rezervatie naturala din anul 1977 si apartine de Administratia Parcului Natural Muntii Maramuresului.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor