Manastirea Sucevita este un asezamant ortodox, situat in satul Sucevita, judetul Suceava, ce a fost construita intre anii 1583-1586, purtand hramul Invierii Domnului. Din punct de vedere documentar, asezamantul monahal a fost atestat la anul 1582, in timpul domniei voievodului Petru Schiopul. In realitate, Manastirea reprezinta o ctitorie comuna a familiei Movilestilor, mari boieri si carturari din Moldova si Tara Romaneasca in secolele XVI-XVII.
Constructia a fost realizata in prototipul arhitecturii moldovenesti, fiind imbinate elemente de arta gotica si bizantina, avand in plus si elemente de arhitectura ale vechilor vetre monarhale din zona Moldovei. Precum majoritatea manastirilor din epoca lui Stefan cel Mare, aceasta are pridvorul inchis. Pe langa acestea, o particularitatea a Manastirii Sucevita o reprezinta cele doua mici pridvoare deschise, tipice arhitecturii din Tara Romaneasca, ce au fost plasate mai tarziu pe laturile de sud si nord.
Asezamantul monahal are o forma de patrulater, avand laturile de 100 si respectiv 104 metri, fiind inconjurata de ziduri inalte de 6 metri, cu o grosime de 3 metri. Acestea au fost proiectate cu metereze, cinci turnuri de colt, fiecare avand cel putin doua etaje si drum de straja.
Manastirea Sucevita reprezinta un adevarat testament al manastirilor moldovenesti, ea fiind ultima biserica care a fost zugravita in exterior, precum Moldovita, Voronet sau Humor. Pictura asezamantului a fost realizata in fresca, fiind executata de doi pictori din zona Moldovei, Ioan Zugravul si fratele acestuia, Sofronie. O scena reprezentativa din pictura Manastirii Sucevita o reprezinta "Scara virtutilor", care impresioneaza prin contrastul dintre bine si rau. Pictura introduce si teme noi, avand caracter teologico-dogmatic, un exemplu concret fiind conca naosului, unde este reprezentat imnul liturgic "Unul nascut".
Chiliile obstei se afla in zona estica a manastirii, iar in incinta asezamantului se gaseste muzeul, care este in posesia colectii impresionante de arta medievala locala. Aici se regasesc acoperamintele de morminte apartinand domnitorilor Ieremia si Simion Movila, multe broderii foarte pretioase, epitaful cu 10000 de margaritare, datand din anul 1597, cat si caseta de argint cu parul doamnei Elisabeta, sotia lui Ieremia Movila.
In incinta manastirii se afla camera mormintelor, unde se odihnesc fratii Ieremia si Simion Movila.
O legenda reprezentativa pentru manastirea Sucevita spune ca, dupa secolul al XVI-lea, pentru iertarea pacatelor, o femeie a adus, timp de 33 de ani, ajutata de carul tras de bivoli, piatra necesara pentru actuala constructie.
Accesul spre manastire se face din Drumul National 17A venind dinspre Radauti spre Sud-Vest pana la localitatea Martinea, de aici urmand drumul spre Sucevita.
Manastirea a fost inclusa pe lista momenentelor istorice din judetul Suceva in anul 2015, fiind formata din cinci obiective: Biserica "Invierea Domnului", Chiliile, Paraclisul, Turnurile si Zidul de incinta.