×

Accesează
contul existent

100 de locuri de vizitat

Muzeul ASTRA din Sibiu. Obiecte de patrimoniu de milioane de euro, restaurate de specialistii Muzeului Astra Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu. Obiecte de patrimoniu de milioane de euro, restaurate de specialistii Muzeului Astra Sibiu

Muzeul se intinde pe o suprafata de 96 de ha, pe 42 dintre acestia aflandu-se expozitia propriu-zisa. In cadrul muzeului sunt reunite mestesugurile (olarit, prelucrarea metalelor, a lemnului si a textilelor), ocupatiile (pescuit, agricultura si viticultura), industriile (morarit si cea a uleiului) si arta traditionala romaneasca (arta si arhitectura populara). De asemenea, aici au fost aduse si reconstruite 400 de case taranesti, edificii rurale si instalatii simple. Asadar, daca doriti sa descoperiti Romania intr-o singura zi, Muzeul ASTRA va poate oferi chiar acest lucru.

Inventarul Complexului National Muzeal (CNM) Astra din Sibiu cuprinde peste 200.000 de obiecte de patrimoniu, cateva sute dintre acestea fiind clasate in categoria tezaur. In salile de expozitie, dar mai ales in depozitele muzeului, se gasesc mii de obiecte de ceramica, icoane pe lemn si sticla, piese de mobilier pictat, obiecte gospadaresti din lemn, metal si sticla, fotografii, peste 8.000 de obiecte textile, cojoace, bijuterii si porturi populare, valoarea acestora ajungand la cateva zeci de milioane de euro.

De asemenea, complexul are o colectie de arme unica in lume, cea mai mare colectie de mori din lume si o mumie egipteana, singura din Romania, evaluata la 400.000 de euro. Asupra acestor obiecte, timpul, praful, umezeala sau mucegaiul isi pun amprenta, iar pastrarea lor in circuitul muzeal, readucerea lor in fata publicului si pastrarea lor pentru generatiile viitoare depind de o mana de oameni.

In Muzeul Astra sunt 20 de specialisti care lucreaza in laboratoarele de conservare-restaurare, oameni specializati in restaurarea icoanelor pe lemn si sticla, a lemnului policrom, a ceramicii, a obiectelor textile, dar si a obiectelor din piele sau blana. Sunt toti experti restauratori si investigatori biologici sau chimisti care lucreaza in echipa, astfel incat obiectele de patrimoniu "sa se simta bine". Aproape toti vorbesc despre obiectele pe care le restaureaza ca despre niste pacienti.

Cand intri in laboratoarele de restaurare te simti ca atunci cand intri intr-o sala de operatii. Oamenii poarta halate albe, mediul este aproape steril, se lucreaza cu lupe, pensule mici, solutii si solventi, eprubete. E liniste si, in fiecare laborator, specialistii au pe masa cel putin cate un "pacient".

Nu toate obiectele provin insa din depozitele CNM Astra. Diferite institutii din tara, organizatii sau chiar persoane fizice apeleaza la restauratorii sibieni pentru a readuce la stralucirea de odinioara obiecte vechi si valoroase.

In 2013, cinci dintre restauratorii de la Astra au fost premiati la Salonul National de Restaurare care are loc, anual, la Craiova, fiind singura expozitie-concurs din domeniul restaurarii din Romania.

Muzeul se intinde pe 96 de hectare, fiind unitatea muzeala cu cea mai mare intindere din Romania si una dintre cele mai mari din Europa.

Patrimoniul complexului este impartit in toate unitatile componente. Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder" cuprinde obiecte din etnografia universala, achizitionate sau primite din donatii de-a lungul anilor. Fondul acestui muzeu este constituit din colectia de etnografie extra-europeana realizata de catre Franz Binder, fost comerciant care a trait 14 ani in Africa, la Cairo. Colectia de obiecte realizata de acesta este considerata "cea mai veche colectie din regiunea superioara a Nilului" care se cunoaste in prezent. In Muzeul Franz Binder mai sunt obiecte traditionale din China, Japonia, Thailanda, Etiopia, Sri Lanka, India, Insulele Capului Verde, Siberia, Australia, Oceania, Gongo, dar si din alte tari. Fondul japonez al muzeului cuprinde lucruri extrem de interesante, de la chimonouri si alte tesaturi, la ceramica, jucarii si tot felul de papusi.

Tot la Franz Binder pot fi admirate obiecte de artizanat din Ecuador, reprezentative pentru mare parte din categoriile de mestesuguri populare din zona: costume populare, pictura pe piele, impletituri, figurine din ipsos pictate, figurine din martipan pentru Anul Nou.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus" gazduieste peste 400 de obiecte de mobilier pictat si de uz gospodaresc specifice sasilor si peste 4.300 de obiecte de imbracaminte in colectia "Port". De asemenea, ceramica din acest muzeu este extrem de valoroasa, atat datorita mesterilor care au realizat-o, tehnicilor folosite de acestia, cat si faptului ca multe provin din scoli de ceramica ce nu mai exista de foarte multi ani, piesele care au rezistat fiind extrem de rare si valoroase.

Muzeul Civilizatiei Transilvane "Astra" este constituit din obiecte de valoare care au apartinut Asociatiunii transilvane pentru literatura si cultura poporului roman, avand o mare valoare documentara. Patrimoniul acestui muzeu numara un total de 30.443 de obiecte, port popular, textile, broderii, ceramica, dar si 4.155 obiecte de cult.

Muzeul Civilizatiei Traditionale Astra are cea mai mare expozitie de constructii traditionale realizata in aer liber, peste 400 de cladiri, anexe, mori, jgheaburi si alte constructii traditionale din intreaga tara.

Articole asemanatoare