×

Stiri

Targul International Gaudeamus sau cum se intalneste festivismul centenar cu cartea

Targul International Gaudeamus sau cum se intalneste festivismul centenar cu cartea

Cea de-a 25-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura este dedicata de organizatori Centenarului si celor 9 decenii scurse de la prima emisie a Radio Romania, asa ca publicul va trebui sa faca un adevarat slalom printre manifestari aniversare ca sa gaseasca ce il intereseaza.

Deschiderea oficiala a editiei este programata miercuri, la ora 12.00, la Pavilionul Central de la Romexpo.

Tema centrala a editiei este Romania Centenar, iar presedintele de onoare al targului va fi Ioan-Aurel Pop, seful Academiei Romane. Tema va fi ilustrata prin intermediul unui stand reprezentativ, care va gazdui o colectie de 600 de volume dedicate Marii Unirii si nu mai putin de 50 de evenimente, ce includ lansari si prezentari de carte, dezbateri, proiectii de film si lecturi publice. Standul Romania Centenar este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Muzeul National al Literaturii Romane si Muzeul Municipiului Bucuresti.

Editura RAO anunta peste 1.300 de titluri, dintre care ultimele noutati, de la albume, carti ilustrate si enciclopedii pentru adulti, copii si tineri, continuarea unor serii indragite, thrillere, fantasy, pana la romane de aventuri, dragoste, literatura clasica, reduceri speciale si evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. In oferta editurii se regaseste, printre altele, si "Queen in 3D, Brian May", primul album dedicat formatiei Queen realizat de un membru al acesteia, aparut la putin timp dupa lansarea in Romania a filmului "Bohemian Rhapsody".

Editura Polirom anunta ca isi populeaza standul cu aproximativ 1.500 de titluri, toate aflate la reducere (10-20%). Evenimentele dedicate celor mai recente aparitii Polirom vin cu titluri in colectiile "Seria de autor Gabriela Adamesteanu", "Seria de autor Andrei Oisteanu", "Fiction LTD", "Ego.Proza", "Biblioteca Memoria",

"Biblioteca Polirom", "Junior", "Seria de autor Gheorghe Craciun", "Ego-grafii". Printre volumele lansate se numara - vineri, de la ora 12.00 - "Bancile centrale, criza si postcriza. Romania si Uniunea Europeana incotro?", de Daniel Daianu, si - sambata, de la 12.00 - cartea lui Adrian Cioroianu "Un centenar si mai multe teme pentru acasa. Ce au invatat si ce nu au invatat romanii din ultimul secol de istorie".

Printre noile aparitii anuntate de Polirom se numara "Fontana di Trevi", de Gabriela Adamesteanu (lansat sambata, de la 14.00), ca si traducerile recente din Biblioteca Polirom "Inima omului", de Jon Kalman Stefansson, "Zabor sau Psalmii", de Kamel Daoud", "Apara-ti coroana", de Yannick Haenel, "Ingerul istoriei", de Rabih Haenel, "Teoria generala a uitarii", de Jose Eduardo Agualusa, "Doamna Fletcher", de Tom Perrotta, si "Heather, cu totul", de Matthew Weiner, lansate sambata, de la ora 18.00. In aceeasi colectie, vor fi lansate duminica, de la 13.30, carti de George Orwell ("Cum am impuscat un elefant"), Philip Roth ("De ce scriem") si Haruki Murakami si Seiji Ozawa ("Pur si simplu despre muzica").

Humanitas si Humanitas Fiction vin la Gaudeamus cu peste 1.000 de titluri. Editurile anunta nu mai putin de 70 de carti-eveniment, 28 de lansari, sesiuni de autografe, intalniri cu scriitori, istorici, editori, traducatori, critici literari, actori si jurnalisti celebri. Seria de intalniri incepe vineri, de la ora 16.30, cu lansarea antologiei "16 prozatori de azi", cu Diana Badica, Lavinia Braniste, Vitalie Ciobanu, Dan Coman, Bogdan Cosa, Augustin Cupsa, Tudor Ganea, Adela Greceanu, Mihai Mateiu, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Cosmin Perta, Bogdan Raileanu, Corina Sabau, Sebastian Sifft si Tatiana Tibuleac.

Printre lansarile legate de tema targului se numara cea a cartii "Doua veacuri de populism romanesc", de Robert Adam, vineri, de la ora 17.30, dar si cea legata de volumul "De la Dacia antica la Marea Unire, de la Marea Unire la Romania de azi", de Lucian Boia, sambata, de la 12.00. O carte semnata de regina Elisabeta a Romaniei (Carmen Sylva), "De prin veacuri. Povestiri istorice si legende populare pentru copii", este lansata duminica, de la ora 11.00. Duminica, lansarile de la Humanitas includ volumul "Romania, te iubesc!", cu texte de Paula Herlo, Rares Nastase, Alex Dima, Cosmin Savu si Paul Angelescu, de la ora 13.00, dar si noile aparitii din colectia Raftul Denisei "Scara lui Iakov", de Ludmila Ulitkaia (14.30), si "Satul neamtului sau Jurnalul fratilor Schiller", de Boualem Sansal (15.30).

Editura Litera a anuntat peste 1.400 de volume, noutati din toate domeniile, carti-eveniment, lansari, sesiuni de autografe, reduceri si concursuri cu premii. Autobiografia "Povestea mea", de Michelle Obama, este vedeta standului Litera la Targul Gaudeamus 2018. "In memoriile ei, o opera de o reflexivitate profunda, scrisa intr-un stil fermecator, Michelle Obama face o cronica a experientelor care au format-o, pornind de la copilaria traita in partea de sud a orasului Chicago, trecand prin anii in care a fost director executiv si a trebuit sa imbine responsabilitatile de mama cu cele profesionale, si ajungand la anii petrecuti la cea mai vestita adresa din lume. O poveste sincera, puternica, fascinanta, care ne inspira", spun editorii.

"Testamentul lui Abraham", de Igor Bergler, apare la Litera intr-un format nou, in colectia Buzz Books, si, special pentru cititorii prezenti la Targul Gaudeamus, este pusa in vanzare o editie limitata a cartii, de 1.000 de exemplare, numerotate si semnate de autor.

Din oferta editurii nu lipsesc "Trenul lui Lenin", in care Catherine Merridale recreeaza drumul liderului comunist de la exilul comod la Zurich, de-a lungul unei Germanii in pragul dezintegrarii din cauza privatiunilor razboiului si spre nord, catre granita Laponiei si primirea entuziasta pe care i-o pregatisera multimile revolutionare in Gara Finlanda, din Petrograd, si nici "Primul Razboi Mondial, de la Sarajevo la Versailles", un volum ilustrat despre razboiul care a schimbat fata lumii. In ceea priveste dezvoltarea personala, psihologia si spiritualitatea, "Psihoterapia lui Dumnezeu", de Boris Cyrulnik, analizeaza nevoia de a avea o credinta, iar "Curajul de a nu fi pe placul celorlalti", de Ichiro Kishimi si Fumitake Koga, vorbeste despre libertate si fericire.

De asemenea, duminica, de la ora 13.00, editura Crime Scene Press va fi gazda lansarii volumelor "Algoritmul Funcoin" si "Arunc-o pe sora-mea din tren" (editia a doua), de Stelian Turlea.

Editura Ideea Europeana se concentreaza la aceasta editie a targului asupra temei evenimentului, Centenarul Marii Uniri. Printre volumele pe care le propune se numara "Cele doua Europe", de Razvan Theodorescu, si "Geografie si constiinta nationala", de Mircea Platon.

Si participarea Muzeului National de Istorie a Romaniei este orientata asupra lansarii celor trei volume aniversare dedicate Centenarului Desavarsirii Unitatii Nationale, arata institutia. Evenimentul are loc vineri, incepand cu ora 13.00, in spatiul pentru evenimente "Mircea Santimbreanu", de la nivelul 7.70. Sunt lansate volumele "Averescu-Prezan: Maresalii Romaniei Mari", "Orasele Unirii: Chisinau, Cernauti, Alba Iulia", si "Conducatorii Romaniei Mari. Sefi de stat si de guvern (1918-1940)". In cadrul lansarii vor lua cuvantul Alina Pavelescu, istoric si director adjunct al Arhivelor Nationale ale Romaniei, Manuel Stanescu, istoric, Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, Cristina Paiusan, cercetator in cadrul muzeului, si Cornel Constantin Ilie, director adjunct al MNIR. De altfel, la standul muzeului, de la acelasi nivel vor fi oferite publicului peste 80 de titluri ale publicatiilor institutiei.

Grupul Editorial ALL anunta reduceri de pana la 85%, noutati pentru toate categoriile de cititori, surprize si cadouri dulci pentru cei mici. Printre aparitiile anuntate se numara "Cartea a XIII-a - Viziunea" din noua serie "Puterea celor Trei", dedicata "Pisicilor Razboinice", sambata, de la ora 12.00. Cei pasionati de thrillerele semnate de Guillaume Musso vor fi incantati sa rasfoiasca in premiera romanul "Un apartament la Paris". Editura anunta si ca volumul "care a generat transformari impresionante in scolile din intreaga lume, inspirand elevii sa isi insuseasca mentalitatea de invingatori, este acum la dispozitia publicului din Romania". Este vorba despre cartea semnata de expertul in leadership Stephen R. Covey "The Leader in Me". O alta noua aparitie pe care mizeaza cei de la All este "Atingerea", de David J. Linden, in care autorul transforma notiunile de neurologie in informatii accesibile.

Editura Cartea Copiilor aduce mai multe noutati dedicate celor mai mici cititori. Printre noile volume propuse se numara "Minunea de Craciun a lui Jonathan Toomey", de Susan Wojciechowski, cu ilustratii de P. J. Lynch, "Un dar de Craciun pentru Horatiu Chifteluta", de John Burningham, declarata "cea mai buna carte ilustrata" in The New York Times Book Review, si "Cartea cu Te rog si Multumesc", de Richard Scarry.

La standul sau, editura Cartea Copiilor va organiza patru sesiuni de lectura sustinute de Brandi Bates, fondatoarea Citim Impreuna Romania. Primele doua intalniri au loc miercuri, de la ora 15.00, din cartile "Un dar de Craciun pentru Horatiu Chifteluta" si "Sss! Avem un plan", si, de la ora 17.00, cu "Minunea de Craciun a lui Jonathan Toomey" si "Mergem la vanatoare de ursi". A doua serie de lectura este programata joi, de la ora 11.00, cu "Acesta e un poem care vindeca pestii" si "Un dar de Craciun pentru Horatiu Chifteluta", si, de la ora 13.00, pentru "Minunea de Craciun a lui Jonathan Toomey" si "Robinson".

Programul complet al evenimentelor se gaseste pe site-ul gaudeamus.ro.

Editia a 25-a a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura va fi deschisa publicului de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 20.00.

Evenimentul este organizat de Radio Romania, pentru ultima data in spatiul central de la Romexpo. De anul viitor, manifestarea ar urma sa se desfasoare in noile spatii de la intrarea in complexul expozitional.

Articole asemanatoare