30.12.2024, 15:06 By
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
AGON este brand-ul dedicat produselor de gaming de la cunoscutul producator AOC Monitors. Pana acum cativa ani, cand vorbeam de monitoare "de gaming", isi faceau aparitia cateva compromisuri, obligatorii la acea vreme pentru a atinge ratele de refresh ridicate necesare pentru rularea cat mai fluenta a jocurilor video. Mai pe intelesul tuturor, rata de refresh (sau reimprospatare) a unui monitor dicteaza framerate-ul maxim la care respectivul display poate afisa jocurile: cu cat mai ridicata este aceasta, cu atat mai repede pot rula jocurile, daca dotarile hardware (procesor, memorie RAM, placa video) sunt pe masura.
Aceste rate de refresh superioare valorii implicite de 60 Hz erau insa caracteristice panel-urilor nu atat de performante in ceea ce priveste reproducerea culorilor, luminozitatea sau unghiurile de vizualizare generoase. Progresul inregistrat in acest domeniu in ultimii ani a permis insa si aparitia panel-urilor OLED special gandite pentru gaming, ale caror rate de refresh ating sau chiar depasesc 120 Hz (deci un framerate maxim de 120fps pentru jocurile preferate). Avantajul vizual adus de OLED fata de panel-urilor LCD uzuale este imens, mai ales in privinta contrastului si nuantelor perfecte de negru (fiecare pixel al unui panou OLED beneficiaza de iluminare proprie si, atunci cand trebuie afisata culoarea negru, nici macar nu se aprind). Iar modelul asupra caruia ne vom opri astazi, AG276QZD de la AGON by AOC, urca miza si mai sus, propunand o rata de refresh dubla fata de panel-urile OLED mai des intalnite: 240 Hz, deci un framerate maxim care poate urca pana la ametitoarea valoare de 240 de cadre pe secunda.
Foto: AOC MonitorsUn alt avantaj pe care OLED-ul il ofera este subtirimea monitoarelor care includ o asemenea tehnologie, iar modelul AG276QZD nu face exceptie. Panoul OLED incorporat in acest dispozitiv are o diagonala de 26,5", cu margini extrem de subtiri, care-l fac ideal pentru birourile nu atat de spatioase. Pentru spatiile mai generoase, gratie marginilor subtiri, suportului pentru standardul VESA 100×100, dar si greutatii acceptabile (sub 5 kg, fara piciorul inclus in pachet), puteti realiza o configuratie cu doua sau trei astfel de monitoare, numai buna pentru a starni invidia oricarui amic cu valente de gamer.
Mai mult, AG276QZD s-a dovedit a fi extrem de usor de montat pe standul inclus in pachet (numit de producator "E-sports Monitor Stand"): monitorul propriu-zis se prinde de stand printr-un slot cu design special, nefiind nevoie de vreo unealta externa precum suruburi, surubelnite sau vreun inbus. Stand-ul permite ajustarea pozitiei monitorului pe verticala, dar si rotirea acestuia si se monteaza pe baza piciorului cu ajutorul unui surub "prizonier", care beneficiaza de o mica cheita retractabila, pentru a facilita procesul de insurubare fara nicio unealta suplimentara.
Foto: AOC MonitorsPer total, cred ca AG276QZD este monitorul pe care, odata ce i-ai deschis cutia, il poti monta cel mai repede din cate am intalnit. Un alt plus pentru producatorii este includerea in pachet a tuturor cablurilor de care ai putea avea nevoie: beneficiezi de un cablu DisplayPort, pentru cele doua port-uri DP 1.4 incluse pe monitor, de un cablu HDMI pentru conectarea la unul dintre cele doua port-uri HDMI 2.0, precum si de un cablu USB care alimenteaza HUB-ul USB 3.2 (Gen 1) disponibil pe monitor. Pe scurt, tot ce ai nevoie pentru a conecta, din prima, AG276QZD atat la PC (via DisplayPort), cat si la o consola (via HDMI). Nu este neaparata nevoie nici de vreun sistem de sunet extern, monitorul incluzand doua boxe stereo cu puterea de 5W fiecare, precum si o iesire de casti audio. Acestea reprezinta insa cel mult o solutie temporara, atat volumul acestora, cat si claritatea redarii fiind modeste.
Sa ne intoarcem insa la panoul excelent oferit de AGON by AOC AG276QZD: acesta ofera suport si pentru standardul HDR10, cu o luminozitate maxima de 1000 niti, la o rezolutie nativa de 2560×1440. Pe langa faptul ca 1440p este alegerea perfecta pentru dimensiunile monitorului, oferind o densitate a pixelilor de 110,8 ppi, aceasta rezolutie reprezinta si o tinta relativ usor de atins de placile video contemporane, si nu ma refer neaparat la cele de top. Astfel, modele precum cele din gamele GeForce RTX 4070, Radeon RX 7800 sau mai vechile GeForce RTX 3080 nu ar trebui sa intampine vreo problema semnificativa in a rula cele mai recente titluri in 2560×1440, cu detaliile la maximum si framerate-uri care sa profite de rata de refresh ridicata a monitorului. Atentie insa, 240 Hz se pot atinge doar prin conectarea prin DisplayPort, standardul HDMI 2.0 permitand o rata de refresh maxima de 144 Hz pentru rezolutia 2560×1440. Cuplati rezolutia, rata de refresh generoasa si panoul OLED impresionant cu timpul de raspuns de 0,03 ms GtG, promis de producatori, si ar trebui sa obtineti, cel putin la nivel teoretic, rezultate optime.
Foto: AOC MonitorsDin fericire, si in practica, AGON by AOC AG276QZD nu a dezamagit: imediat conectat la un PC echipat cu Windows 11, monitorul a fost recunoscut imediat si am putut seta corect atat rezolutia acestuia, cat si rata de fresh, precum si activarea HDR (High Dynamic Range), atat in desktop-ul Windows, cat si in jocuri.
Am testat trei jocuri noi pe acest monitor, fiecare dintr-o categorie diferita: Diablo IV: Vessel of Hatred reprezinta genul de joc regasit in mod obisnuit pe PC-urile contemporane de gaming, care pune accentul pe componenta sociala online; Indiana Jones and the Great Circle este unul dintre cele mai recente titluri AAA single player, cu "production values" foarte ridicate, dar si pretentii hardware pe masura; colectia Legacy of Kain: Soul Reaver 1+2 Remastered reprezinta segmentul jocurilor pe care am putea sa le numim retro, ce capata o noua viata gratie remasterizarii cu ajutorul unor elemente moderne.
Iar colectia Soul Reaver sau Diablo IV (atat timp cat nu porniti Ray Tracing sau dispuneti de o configuratie foarte puternica) sunt titluri ideale pentru a pune in valoare refresh rate-ul impresionant al monitorului, experienta din aceste jocuri, pe AG276QZD, fiind atat ultra-fluenta, cat si extrem de aratoasa. In Diablo IV puteti activa si afisarea HDR, pentru un plus de vivacitate a culorilor.
In schimb, la randul sau cu suport HDR, Indiana Jones and the Great Circle este genul de joc care poate pune probleme serioase si celor mai puternice PC-uri de gaming ale momentului. Aici intra in rol VRR (variable refresh rate), care poate ajusta rata de refresh a afisajului pentru fi sincronizata cu framerate-ul propriu-zis. Acest pas elimina anumite sacadari si ofera impresia unui gameplay fluent, chiar si atunci cand framerate-ul propriu-zis mai coboara sunt nivelul de 60 fps. Iar AG276QZD ofera suport atat pentru G-SYNC, implementarea de VRR a celor de la NVIDIA, cat si pentru FreeSync, alternativa AMD.
Nu in ultimul rand, toate optiunile ce tin de afisare pot fi modificate prin intermediul meniului de tip OSD (on screen display) inclus de AOC, ce poate fi accesat si navigat cu ajutorul unui mic joystick plasat pe partea posterioara din dreapta a monitorului. Pe langa functiile uzuale, acesta include si caracteristici special dedicate gamerilor, precum posibilitatea de a afisa, intr-unul dintre colturile ecranului, a framerate-ului curent, deosebit de utila pentru cei care-si monitorizeaza permanent nivelul de performanta. De asemenea, tot prin intermediul acestui meniu se pot ajusta si optiunile de configurare pentru luminile RGB de pe spatele monitorului (nu puteau lipsi led-urile RGB de pe un device dedicat gamerilor, nu?).
ConcluzieIn trecut, produsele care apelau la panel-uri OLED aveau preturi prohibitive: nu este cazul lui AGON by AOC AG276QZD, ce este disponibil, in ofertele magazinelor de profil din Romania, la preturi sub 3000 lei. Un cost echilibrat, ba chiar accesibil, avand in vedere functiile si caracteristice oferite de acest monitor: rata de refresh de 240 Hz pe panou OLED, suport HDR, luminozitate pe masura, compatibilitate cu PC si console, un stand excelent si usor de montat etc. In concluzie, din foarte multe puncte de vedere, AG276QZD poate fi considerat ceea ce am putea numi monitorul de gaming ideal.
Articolul AGON by AOC AG276QZD Review: monitorul de gaming ideal? apare prima data in Go4IT.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.