×

Accesează
contul existent

Software

HarmonyOS Next: Huawei lanseaza primul sau sistem de operare complet independent de Android

HarmonyOS Next: Huawei lanseaza primul sau sistem de operare complet independent de Android

24.10.2024, 10:19 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In mijlocul unei competitii tehnologice globale tot mai acerbe, Huawei a facut anuntul momentului: lansarea oficiala a HarmonyOS Next.

Acesta este primul sistem de operare al companiei dezvoltat independent de Android.

Lansat in 2019, HarmonyOS a fost initial aplicat pe ecranele inteligente Huawei si a inceput sa fie utilizat pe telefoanele mobile Huawei in 2021.

Arhitectura unica

Bazat pe un cod propriu si dezvoltat pornind de la nucleul open-source OpenHarmony, noul sistem de operare promite o experienta reimaginata.

Este vorba despre animatii mai rapide, optiuni noi de personalizare a ecranului de blocare si a ecranului principal, plus un centru de control redesenat.

thumbsSursa foto: Huawei Central

Conform datelor prezentate de Richard Yu, presedintele diviziei Consumer Business Group din cadrul Huawei, sistemul aduce o crestere cu 30% a fluiditatii dispozitivelor si o reducere cu 20% a consumului de energie in comunicarea intre modulele software.

Una dintre noile caracteristici ale sistemului de operare permite transferul unui fisier de 1.2 GB intre doua dispozitive HarmonyOS Next in doar 8 secunde.

O platforma pentru toate dispozitivele

Compania a reusit sa atraga deja 15.000 de aplicatii si servicii in ecosistemul HarmonyOS Next si numarul acestora va creste in continuare.

Versiunile anterioare ruleaza deja pe mai mult de un miliard de dispozitive la nivel global, precum smartphone-uri, tablete, sisteme de infotainment auto si dispozitive smart home.

Securitate si AI

Aceasta versiune introduce arhitectura Star Shield, dezvoltata intern pentru protectie la nivel de sistem.

Sistemul integreaza functionalitati avansate de inteligenta artificiala bazate pe modelul de limbaj Pangu (considerat viitorul rival pentru ChatGPT).

Perspective

Sistemul de operare este disponibil doar in China pentru seria Pura 70, Huawei Pocket 2 si MatePad Pro 11 (2024), desi o lansare globala a fost confirmata anterior.

Compania a confirmat deja planurile de a extinde acest sistem si la computere personale, renuntand la Windows in favoarea propriului sistem de operare.

Provocari

Compania va trebui sa convinga dezvoltatorii sa creeze aplicatii native pentru noua platforma.

Desi numarul actual de aplicatii pare modest in comparatie cu Google Play Store sau App Store, Huawei a reusit sa atraga si dezvoltatori internationali, precum compania aeriana Emirates, care a creat o aplicatie dedicata pentru HarmonyOS.

Lansarea HarmonyOS Next coincide si cu intalnirea dintre CEO-ul Apple, Tim Cook, si ministrul industriei si tehnologiei informatiei din China, Jin Zhuanglong.

Articolul HarmonyOS Next: Huawei lanseaza primul sau sistem de operare complet independent de Android apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare