×

Accesorii

O decizie majora a Chinei ar putea afecta industria globala de electronice

O decizie majora a Chinei ar putea afecta industria globala de electronice

01.07.2024, 19:00 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

O decizie majora a Chinei, care va intra in vigoare la 1 octombrie, afirma proprietatea statului asupra materialelor sale rare necesare in productia de semiconductori, relateaza publicatia Nikkei.

Aceasta decizie majora a Chinei are scopul de a asigura interesele nationale si industriale, desi, in afara Chinei, este considerata a fi o parghie in razboiul comercial in desfasurare cu SUA.

Noua reglementare ii interzice oricarei persoane sau organizatii sa acceseze sau sa deterioreze in mod ilegal resursele de pamanturi rare. Aceasta regula poate fi interpretata drept o declaratie explicita de proprietate a statului asupra metalelor rare importante, cum ar fi galiul si germaniul. Este de remarcat faptul ca mentiunea despre proprietatea statului nu a fost inclusa in versiunea initiala a proiectului, dar a fost adaugata in versiunea finala pentru a sublinia controlul asupra acestor materiale strategice.

O decizie majora a Chinei, luata ca raspuns la regulile SUA privind aceasta tara

Actiunea Chinei ar putea fi un raspuns la regulile de export ale SUA, care restrictioneaza accesul Chinei la echipamente avansate necesare pentru fabricarea cipurilor cu tehnologie sub 14nm/16nm. In timp ce prin inasprirea controlului asupra elementelor rare China spune ca doreste sa-si protejeze interesele industriale impotriva presiunilor internationale, observatorii din afara Chinei cred ca tara poate folosi controalele la export ca parghie in negocierile cu SUA, Europa si Japonia.

Reglementarea acopera intregul lant de aprovizionare al elementelor rare, de la minerit si topire pana la procesare, distributie si export. Aceasta subliniaza siguranta, inovatia si dezvoltarea durabila ca principii directoare pentru gestionarea acestor resurse.

Ce se va intampla cu industria high-tech?

In 2023, China a produs aproximativ 70% din elementele rare ale lumii, esentiale pentru diverse dispozitive. In ceea ce priveste galiul, utilizat pentru circuite integrate de putere, China produce aproximativ 94% din oferta mondiala, astfel incat exista o mare probabilitate ca restrictiile sale sa afecteze diverse industrii. Desi productia de componente de inalta performanta, cum ar fi CPU-uri, GPU-uri si memorie, ar putea sa nu fie grav afectata, nitrura de galiu (GaN) si arsenura de galiu (GaAs) sunt esentiale pentru cipuri de putere, amplificatoare de frecventa radio, LED-uri si altele.

Atat galiul, cat si germaniul sunt cruciale pentru industriile high-tech, dar desi aceste metale nu sunt exact rare, China a mentinut preturile lor scazute, facand neprofitabila extractia lor in alte parti. Restrictiile Chinei au afectat preturile acestor metale, dar acest lucru a stimulat companiile din alte tari sa inceapa extractia lor, ceea ce ar putea diminua in cele din urma dominatia Chinei pe piata. Deocamdata, in ciuda eforturilor de a creste productia interna, SUA inca depind de China pentru procesarea acestor materiale, potrivit Nikkei.

Prin afirmarea controlului de stat, China doreste sa-si mentina dominatia in sectorul metalelor rare, scrie Tom's Hardware. Dar oare va functiona?

Articolul O decizie majora a Chinei ar putea afecta industria globala de electronice apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare