×

Accesează
contul existent

Software

Protectia contului de WhatsApp: TOP 8 sfaturi de la profesionistii in securitate cibernetica

Protectia contului de WhatsApp: TOP 8 sfaturi de la profesionistii in securitate cibernetica

25.04.2025, 15:52 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Te numeri printre cele 3 miliarde de utilizatori WhatsApp? Atunci stii deja cat de importanta este aceasta aplicatie in viata de zi cu zi. Din pacate, popularitatea ei o transforma intr-o tinta predilecta pentru hackeri si escroci.

In aceasta idee, expertii Bitdefender vin in ajutor cu 8 practici esentiale care, alaturi de functiile inteligente ale WhatsApp, iti construiesc un scut digital robust.

1. Autentificare in doi pasi (2FA)

Una dintre cele mai importante masuri de protectie pentru orice serviciu online este autentificarea in doi pasi (two factor authentication, sau 2FA). In WhatsApp, aceasta implica un cod PIN din 6 cifre pe care doar tu il cunosti. Cu 2FA, de fiecare data cand incerci sa inregistrezi WhatsApp pe un dispozitiv nou, pe langa codul SMS, trebuie introdus si acest PIN suplimentar. Chiar daca un atacator iti obtine codul de verificare prin SMS, nu-ti poate accesa contul fara acest PIN.

2. Ajusteaza setarile de intimitate

Este posibil sa divulgi mai multe informatii decat ai vrea, cu persoane care ar putea avea numarul tau.WhatsApp iti permite sa controlezi cine iti poate vedea detaliile personale si activitatea, precum si cand ai fost online ultima oara (last seen), statusul online, poza de profil, descrierea ta, si alte informatii. Limiteaza aceste informatii pentru a evita tentative de frauda.

3. Controleaza cine te poate adauga in grupuri

Ti s-a intamplat sa fii adaugat brusc intr-un grup WhatsApp cu oameni necunoscuti? Escrocii adauga numere in grupuri, promovand oferte false sau linkuri de phishing. Foloseste setarile WhatsApp sa alegi cine are permis sa te adauge intr-un grup.

4. Activeaza notificari pentru schimbari

WhatsApp foloseste criptare puternica, asigurand ca doar tu si interlocutorul puteti citi mesajele. Dar cum te asiguri ca aceasta criptare ramane intacta? Aici intervin notificarile de securitate. Aceasta optiune nu este activa in mod implicit, dar e bine s-o activezi manual. Cand este activata, WhatsApp te alerteaza daca se schimba codul de securitate al unui contact (cand acesta reinstaleaza WhatsApp, isi schimba telefonul, sau adauga un nou dispozitiv). In general, notificarea apare daca interlocutorul si-a schimbat telefonul. Dar poate fi si un semn ca altcineva intercepteaza discutia.

5. Blocheaza accesul altora la aplicatia ta WhatsApp

Ti se intampla sa lasi telefonul nesupravegheat? WhatsApp iti poate proteja conversatiile de ochii curiosilor. Aceasta functie foloseste securitatea biometrica a telefonului - amprenta digitala sau recunoasterea faciala - pentru a cere autentificare cand deschizi aplicatia. Chiar daca telefonul este deblocat sau cineva iti stie PIN-ul, nimeni nu poate deschide WhatsApp-ul tau fara amprenta sau fata ta. Este un strat suplimentar de protectie, util daca iti imprumuti des telefonul sau te ingrijoreaza ca cineva ti-ar putea rasfoi mesajele.

6. Foloseste stergerea rapida pentru conversatii sensibile

Nu toate mesajele trebuie sa ramana vizibile pentru totdeauna. Functia Disappearing Messages (mesaje care dispar) din WhatsApp sterge automat mesajele dintr-o conversatie dupa o anumita perioada, daca este activata. Exista si optiunea View Once (vizualizeaza o singura data) pentru poze si videoclipuri - acestea se autodistrug imediat dupa ce persoana le deschide, fara a mai ramane in chat. Conversatiile raman discrete, mai ales cand discuti informatii sensibile - pe care nu le vrei stocate pe termen lung. De asemenea, setarea se poate dovedi utila daca telefonul este infectat cu cu un virus, sau este accesat de la distanta de un intrus - mesajele si pozele vechi pot fi o mina de aur pentru raufacatori.

7. Protejeaza-ti backup-urile

WhatsApp ofera optiunea de a salva conversatiile in iCloud sau Google Drive ca back-up. Este indicat sa protejezi acest backup cu o "cheie" pe care doar tu o cunosti. Activeaza "end-to-end encrypted backup" in meniul Chat Backup din WhatsAapp. Odata activata functia, nimeni nu poate citi datele - nici macar WhatsApp, Google, sau Apple. Doar tu ai cheia. (Atentie! Daca uiti cheia, nici tu nu mai poti recupera backup-ul)

Daca un hacker iti compromite contul de cloud, sau daca autoritatile cer (prin mandat) discutiile tale, un backup necriptat poate fi descifrat cu usurinta.

8. Protejeaza-te impotriva spyware

Desi setarile de mai sus iti securizeaza contul WhatsApp, exista un alt tip de risc (mai periculos) de luat in calcul: spyware.

Spyware poate ajunge pe dispozitivul tau fara ca tu sa iti dai seama, permitand atacatorilor sa iti monitorizeze apelurile, mesajele si locatia in timp real.

In ultimii ani, WhatsApp a reparat vulnerabilitati de tip zero-click care permit injectarea de spyware doar printr-un apel WhatsApp - chiar daca nu raspunzi.

Desi aceste atacuri sunt corectate in mod periodic, atacatorii cauta constant noi modalitati de a infecta persoane de profil inalt.

Potrivit cercetarilor Citizen Lab, autoritati statale, in diferite zone pe glob, folosesc instrumente spyware pentru a spiona jurnalisti, activisti si alte tinte de interes.

Cum te protejezi impotriva spyware:

1. Actualizeaza WhatsApp: Hackerii exploateaza vulnerabilitati din versiunile vechi ale aplicatiei.

2. Foloseste aplicatia oficiala: Ignora indemnuri sa descarci WhatsApp din alte surse din afara de App Store sau Google Play.

3. Blocheaza apeluri si mesaje suspecte: Daca primesti apeluri sau mesaje insistente de la un numere necunoscute, blocheaza si raporteaza. Nu interactiona cu necunoscuti! Daca ai indoieli, foloseste Scamio. Chatbotul te ajuta sa identifici daca ai de-a face cu o pacaleala.

4. Redu permisiunile: Verifica ce permisiuni are WhatsApp pe telefonul tau (microfon, contacte, camerele foto, etc.). WhatsApp necesita anumite accesari pentru a functiona, dar asigura-te ca nu dai acces fara rost.

5. Atentie la comportamentul telefonului: Spyware poate face telefonul sa functioneze ciudat - sa se incinga rapid, sa consume bateria mult mai repede, sau sa inregistreze cresteri bruste in traficul de date.

6. Foloseste instrumente de securitate pentru dispozitiv: Instaleaza o solutie de securitate pe dispozitivele personale pentru a detecta si elimina orice potential atac extern.

Articolul Protectia contului de WhatsApp: TOP 8 sfaturi de la profesionistii in securitate cibernetica apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare