03.04.2025, 16:30
By
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Faptul ca romanii au o inclinatie catre telefoanele mobile de la Samsung nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni. De cativa ani buni, smartphone-urile producatorului sud-coreean nu se afla doar in fruntea clasamentelor de vanzari mondiale, ci si in varful preferintelor utilizatorilor din Romania. Totusi, dupa cum este evident, nu traim tocmai in cea mai bogata tara, volumele de vanzari fiind atinse cu ajutorul modelelor de medie, precum este seria Galaxy A de la Samsung. In aceste conditii, singura intrebare care se mai pune este daca Galaxy A56, varful gamei mid-range de la Samsung din 2025, se ridica la nivelul de pretentii setat de A55, A54 etc., toate bestsellere ale anilor trecuti.
Prima impresie: a gresit oare Samsung livrarea si am despachetat un flagship?Va marturisesc ca subtitlul descrie fix prima impresie pe care am avut-o cand am scos Samsung Galaxy A56 din cutia sa. Telefonul emana calitate din toti "porii", cu cadrul metalic din aluminiu, cu butoanele de pe margine scoase in evidenta de acea suprafata iesita in relief, dar si cu sticla Gorilla Glass Victus+ regasita atat pe fata dispozitivului, cat si pe spate. Dupa cum ne-a obisnuit Samsung la aceste modele, nu lipseste nici protectia impotriva prafului si a apei, cu certificare IP67.
Adevarata incantare este insa ecranul plat, Super AMOLED, cu rezolutie FullHD+ (2340×1080), rata de refresh de 120 Hz, suport pentru standardul HDR10+, precum si o luminozitate de top de 1900 de niti. Din nou, daca nu ar fi fost marginile negre un pic mai groase, parea ca avem de-a face mai degraba cu un model flagship.
Singurul element de design care marturisesc ca nu-mi place deloc la A56 este decizia celor de la Samsung de a evidentia sistemul de camere de pe spate cu un soi de "camera island", care aminteste mai degraba de modele vechi ale producatorului sau de iPhone-uri de acum (prea) multi ani si nu de flagship-urile Galaxy S actuale. Sunt de parere ca atat modelele A55, cat si A54 aratau mai bine din acest punct de vedere. In plus, aceasta "protectie" plasata intre camerele telefonului nu se imbina perfect cu spatele acestuia, spatiul ramas avand nedorita inclinatie de a strange praf si impuritati.
Comparatiile cu un flagship se opresc insa cand consultam procesorul pe care Samsung a ales sa-l implementeze in modelul Galaxy A56: Exynos 1580, un cip octa-core de fabricatie proprie, construit pe 4 nm. Fara a intra foarte mult in detalii, acesta este gata sa se "ia la tranta" cu alte astfel de solutii medii, cum ar fi Snapdragon 7 Gen 3 de la Qualcomm, pe care-l si intrece in anumite situatii. Cu alte cuvinte, un procesor care ar trebui sa "duca" fara probleme sarcinile obisnuite - browsing, mesagerie, e-mail, retele de socializare etc. -, dar si cam orice joc, chiar si cele mai solicitante, pe detalii medii.
Aceste performante sunt facilitate si de cei 8 GB de memorie RAM regasiti pe acest model, precum si de stocarea de tip UFS 3.1 (128 GB in cazul modelului testat de noi). Nu exista posibilitatea de a extinde spatiul prin intermediul unui card microSD, insa Samsung a pastrat, fata de alti producatori, optiunea de utiliza simultan doua cartele SIM fizice.
Galaxy A56 beneficiaza de difuzoare stereo destul de calitative, conexiunea USB specifica portului de incarcare fiind, asa cum era de asteptat in aceasta gama de pret, limitata la vitezele tipice standardului USB 2.0.
Camera trece clasaDaca aspectul exterior al sistemului de camere lasa de dorit, acesta compenseaza prin eficienta si calitatea sa practica. Senzorul principal de 50 MP beneficiaza de stabilizare optica si se descurca mai mult decat onorabil, atat in conditii de lumina optima, cat si in ceea ce priveste fotografiile realizate pe timp de noapte. Obiectivul ultra-wide, dotat cu un senzor de 12 MP, isi face treaba pe timp de zi, insa rezultatele noaptea sunt desaturate, neclare si zgomotoase. De altfel, in conditii de iluminare buna, obiectivul principal si cel ultra-wide se dueleaza intre ele pentru a oferi imaginile mai vii, cu culori mai iesite in evidenta: surprinzator, cateodata cel ultra-wide livreaza imaginile mai apropiate de realitate.
De al treilea obiectiv, unul macro de 5 MP, cu cat mentionam mai putin, cu atat mai bine. Poate fi incadrat la categoria adaugiri inutile, iar Samsung ar merita trasi de urechi un picut la acest capitol: alti producatori au inceput sa includa, in produsele lor mid-range, senzori telephoto cu zoom optic.
In schimb, A56 se bazeaza pe zoom digital, prin crop pe senzorul principal, cu rezultate multumitoare doar la setarea 2X. Pentru cazuri mai degraba utile decat artistice (gen descifrarea unui text indepartat), puteti utiliza si optiunea 4X, insa orice salt peste aceasta valoarea va produce imagini de calitate foarte scazuta.
Din fericire, rezultatele pe modul de fotografiere Portrait au fost neasteptat de bune, in special cand vine vorba despre "decuparea" anumitor subiecti non-umani. Nu la fel de reusita a fost decuparea anumitor coafuri ale oamenilor, insa putem spune ca iti faci treaba fara probleme cu modul Portrait de pe acest telefon.
Rezolutia maxima in care puteti filma cu Samsung Galaxy A56 este 4K, cu 30 de cadre pe secunda. Din fericire, filmarile rezultate beneficiaza de stabilizare decenta, atat in cazul celor realizate cu camerele de pe spate, cat si pentru cele realizate cu camera selfie. Deci, pentru filmari si eventual vlogging pe timp de zi, A56 se descurca onorabil. Evitati totusi filmarile pe timp de noapte: secventele devin neclare si apar problemele de stabilizare.
Si daca tot a venit vorba despre camera selfie, aceasta utilizeaza un senzor de 12 MP care se achita onorabil atat de fotografiile selfie normale (chiar si pe timp de noapte), cat si de cele Portrait sau de filmari (in conditii de lumina buna).
Per total, sistemul de camere de pe Samsung Galaxy A56 trece clasa fara probleme, chiar daca nu se va regasi printre premianti. Ajuta si faptul ca mai multe dintre functiile AI caracteristice fratilor mai mari din gama Galaxy S25 se regasesc si aici, utilizatorii avand posibilitatea de a elimina subiectii nedoriti din poze, de a remasteriza fotografiile sau de a alege expresia faciala dorita prin intermediul optiunii Best Face.
Dupa ce fanii Samsung au asteptat mai mult decat era cazul pentru Android 15 (iar posesorii modelelor mai vechi inca o fac), nu este de mirare ca Galaxy A56 beneficiaza de One UI 7.0 (skin-ul specific Samsung pentru sistemul de operare Android 15). Interfata ramane astfel fluenta si foarte intuitiva, acest skin fiind probabil cel mai aratos din cele existente pentru Android la momentul de fata.
Totusi, nu stiu daca este vorba despre lipsa de optimizare sau doar de faptul ca avem de-a face cu prima implementare de One UI 7.0 pentru un dispozitiv din afara gamei flagship, insa isi fac aparitia cateva sacadari pe parcursul unei utilizari normale, in special atunci cand este utilizata functia de a comuta de la o aplicatia la alta. De asemenea, si One UI 7.0 iti baga pe gat niste joculete si aplicatii nedorite, chiar daca nu atat de numeroase precum in cazurile altor producatori.
In schimb, pentru modelele din gama Galaxy A 2025, inclusiv pentru A56, Samsung promite nu mai putin de sase ani de update-uri de OS si securitate, depasind astfel normele minime impuse de Uniunea Europeana. Totusi, am dubiile mele ca un cip mid-range precum Exynos-ul folosit pentru acest model va mai face fata in 2031.
In privinta bateriei, Samsung merita atat laude, cat si critici referitoare la modelul A56. Pe de-o parte, avem parte de aceeasi baterie de incredere, cu capacitate de 5000 mAh: daca poate rezista 1,5 - 2 zile pe un Galaxy S25 Ultra, de ce n-ar face-o la fel de bine (ba chiar mai bine, avand in vedere procesorul mai putin pretentios) si pe A56? O alta asemanare cu modelele flagship este si viteza la care se incarca acum aceasta baterie, similara cu S25 Ultra: 45 W pe fir. Din pacate, din pachet lipseste din nou incarcatorul.
La capitolul critici, nu putem sa nu remarcam ca alti producatori pluseaza cu capacitati mai generoase pentru baterii, precum si cu viteze de incarcare superioare, ba chiar si incarcatoare sau alte bonusuri incluse in cutie.
ConcluzieAsa cum se intampla in fiecare an, A56 este lansat la un pret cam marisor, recomandarea noastra fiind sa mai asteptati un pic pana cand aceste costuri vor reflecta cu adevarat valoarea telefonului. Deja modelele cu stocare de 128 GB au scazut sub 2000 lei si este loc de ieftiniri suplimentare. In jurul sumelor de 1500-1700 lei, Samsung Galaxy A56 se va transforma, dintr-o optiune din gama mid-range, intr-o recomandare ferma. In acea plaja de pret, cele cateva neajunsuri palesc in fata calitatii pe care Samsung reuseste s-o livreze cand vine vorba de aproape toate aspectele care conteaza ale acestui telefon.
Articolul Samsung Galaxy A56 Review: bestseller-ul anului 2025? apare prima data in Go4IT.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.