×

Accesează
contul existent

Economic

2025 va fi anul in care Romania tinteste 2500MW noi in sistemul energetic. Anuntul ministrului...

2025 va fi anul in care Romania tinteste 2500MW noi in sistemul energetic. Anuntul ministrului Energiei

06.01.2025, 14:40 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Romania se afla in fata unui an decisiv pentru sectorul energetic si avem motive sa fim optimisti in ceea ce priveste finalizarea unor proiecte importante, iar fiecare MW nou in sistem va insemna sansa unor facturi mai mici la energie pentru romani si pentru companiile romanesti", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei face o trecere in revista a principalelor investitii asteptate in 2025 pentru sectorul energetic national si subliniaza ca energia trebuie sa fie sigura, accesibila ca pret si cat mai curata - in aceasta ordine de prioritati.

"Energia este inima economiei. Fara energie sigura si ieftina, nu exista un nivel de trai decent si nici dezvoltare economica. 2025 vine cu semne bune pentru Romania, iar cifrele si proiectele confirma acest lucru. Dupa un record al ultimului deceniu in 2024, cu 1200MW pe care am reusit sa ii punem in functiune, ne propunem sa dublam aceasta performanta in acest an. Asta inseamna nu doar capacitati noi de productie, ci si un pas important spre independenta energetica a tarii noastre. Sunt proiecte mature, pentru care acceleram ritmul de implementare. Solutia pentru facturi mai mici nu este interventia constanta a statului pe piata, ci cresterea capacitatii de productie de energie. Aceasta este misiunea noastra, iar pentru asta avem nevoie de un parteneriat onest si serios cu mediul privat", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Proiectele majore pentru 2025:
1. Finalizarea centralei pe gaz de la Iernut - 430MW de productie in banda, un proiect strategic deblocat la inceputul actualului mandat. Termen estimat: iunie 2025.
2. Punerea in functiune a hidrocentralei Rastolita - 30MW de capacitate flexibila, utila pentru acoperirea varfurilor de consum.
3. Centrala in cogenerare de la Navodari - 80MW pe gaz, un proiect modern si mult asteptat.
4. Proiecte private finantate prin PNRR - Estimam punerea in functiune a 1200-1500MW din surse regenerabile si alte capacitati moderne.
5. Termocentrala pe gaz de la Mintia - Primii 1000MW ar putea fi conectati la sistemul energetic national pana la finalul anului. Este o investitie strategica nationala, cu o putere instala totala de 1750MW, cea mai mare centrala pe gaz din Europa. Turbinele au fost livrate, santierul este in executie. .
6. Ne asteptam si la dublarea capacitatii de stocare in baterii, pana la 400-500MWh, proiecte cofinantate din PNRR.

Aceste investitii vor adauga minim 2500MW noi la sistemul energetic national, dintre care cel putin 600MW reprezinta productie in banda, contribuind semnificativ la securitatea energetica a Romaniei, potrivit ministrului.

Pentru comparatie, in zilele bune, productia instantanee actuala a tarii este de 7-8000MW, dupa ce in perioada 2009-2022 Romania a inchis peste 7000MW grupuri pe carbune si gaz.

In paralel, Romania continua implementarea proiectelor majore, precum exploatarea gazelor din Neptun Deep si Caragele, dezvoltarea programului nuclear civil romanesc si fabricile de productie pentru panouri fotovoltaice si baterii.

Anul 2025 vine cu o asumare clara: un sistem energetic mai puternic, capabil sa sprijine dezvoltarea economica a Romaniei si sa ofere cetatenilor acces la energie sigura si accesibila. Ministerul Energiei isi reafirma angajamentul pentru continuarea revolutiei energetice incepute in ultimii ani, cu sprijinul a 14 miliarde EUR fonduri nerambursabile atrase deja in Romania, pentru binele tuturor romanilor si competitivitatea companiilor romanesti.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare