10.09.2024, 14:12 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Un studiu recent realizat in Finlanda a descoperit legaturi surprinzatoare intre anumite alimente si un risc crescut de diabet de tip 1 (T1D) la copii, scrie New Atlas . Finlanda are cea mai mare rata a acestei boli din lume, ea afectand 52,2 copii la 100 000 sub cinci ani. Cercetatorii au urmarit 5.674 de copii de la nastere pana la varsta de sase ani, toti avand o predispozitie genetica pentru T1D. La finalul studiului, 94 de copii au dezvoltat boala, in timp ce alti 206 au prezentat semne de autoimunitate a celulelor care produc insulina, un precursor al T1D.
Studiul a relevat ca anumite alimente, considerate in mod obisnuit sanatoase, ar putea creste riscul de T1D. Copiii care au consumat mai multe fructe, in special banane, impreuna cu cereale precum ovazul, secara si graul, precum si produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, au fost mai predispusi sa dezvolte autoimunitatea. Acest lucru contrazice perceptia ca aceste alimente sunt intotdeauna benefice, mai ales pentru copiii cu risc de diabet.
Cu toate acestea, studiul a adus si vesti bune. Copiii care au consumat mai multe fructe de padure, inclusiv zmeura, afine, coacaze negre si merisoare, au avut un risc semnificativ redus de a dezvolta T1D. In mod similar, legumele crucifere, precum broccoli, conopida si varza, s-au dovedit eficiente in prevenirea riscului de autoimunitate. Cercetatorii sugereaza ca polifenolii - compusi vegetali prezenti in fructele de padure - ar putea reduce inflamatia asociata cu dezvoltarea diabetului.
Cercetatoarea principala, Suvi Virtanen, a avertizat ca, in ciuda acestor descoperiri, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege care compusi specifici din aceste alimente contribuie la cresterea sau reducerea riscului de diabet. Desi rezultatele sunt semnificative, Virtanen a subliniat ca multe dintre alimentele asociate cu un risc crescut de T1D au si alte beneficii pentru sanatate, fiind prea devreme pentru a face recomandari dietetice ferme.
Studiul va fi prezentat la conferinta Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), care se desfasoara in aceste zile in Spania, generand noi discutii despre rolul complex al dietei in prevenirea diabetului.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
15.01.2025, 11:11