×

Accesează
contul existent

Externe

Bulgaria organizeaza al saptelea scrutin in patru ani, coalitia esuand din nou

Bulgaria organizeaza al saptelea scrutin in patru ani, coalitia esuand din nou

24.10.2024, 15:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Bulgaria, cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene si unul dintre cele mai corupte state ale acesteia, este afectata de instabilitatea guvernelor, incepand din 2020, cand dupa proteste populare a fosr inlaturata coalitia condusa de partidul de centru-dreapta GERB.

Ultimele sondaje publicate joi sugereaza acelasi lucru - niciun castigator clar si nicio optiune evidenta pentru o coalitie semnificativa. Prezenta la vot, estimata la aproximativ 30 %, este de asteptat sa fie cea mai scazuta de la caderea comunismului.

Votul se va incheia la ora 20.00, iar sondajele la iesirea de la urne vor fi gata in jurul acelei ore. Rezultatele finale sunt asteptate in cateva zile.

In lipsa unui parteneriat politic neasteptat sau a aparitiei bruste a unui lider unificator, majoritatea analistilor anticipeaza ca tara va reveni la urne la inceputul anului viitor.

"Exista o criza profunda a sistemului politic", a declarat Ognyan Minchev, profesor de stiinte politice la Universitatea din Sofia.

Disfunctia este ingrijoratoare pentru Bulgaria, o tara balcanica cu 6,4 milioane de locuitori care se invecineaza cu Marea Neagra. Aderarea sa la UE in 2007 a inaugurat o perioada de optimism marcata de cresterea nivelului de trai si de o crestere economica rapida. Insa criza financiara mondiala, COVID si razboiul din Ucraina au diminuat investitiile straine.

Acum, are nevoie urgenta de o perioada de guvernare stabila pentru a accelera fluxul de fonduri UE catre infrastructura sa care scartaie si pentru a o impinge spre aderarea la euro, scrie Reuters.

Presedintele Rumen Radev a acordat GERB mandatul de a forma un guvern dupa ultimele alegeri din iunie, in cadrul carora partidul a obtinut cele mai multe voturi si 68 de locuri in parlamentul de 240 de locuri.

Dar nu a reusit sa formeze o coalitie majoritara. Alte partide au primit apoi mandatul, dar au esuat si ele, declansand aceste alegeri.

Un sondaj publicat joi de institutul de sondare Alpha Research, cu sediul la Sofia, arata ca GERB conduce cu 26,5% din voturi. Partidul reformist Noi continuam schimbarea (PP) are 14,9%, iar partidul ultranationalist Renasterea, pro-rus, are 14,2%.

O scindare in partidul Miscarea pentru Drepturi si Libertate, care reprezinta in principal marea minoritate etnica turca din Bulgaria si care a produs un bloc solid de voturi la recentele alegeri, a facut si mai dificila formarea unei coalitii, au declarat analistii.
Prezenta la vot ar trebui sa se situeze intre 30 % si 32 %, conform datelor Alpha Research. Aceasta este o scadere fata de peste 75% in anii 1990 si aproximativ 50% in urma cu doar trei ani.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare