×

Accesează
contul existent

Economic

Ce salarii au inginerii in Romania: Media nationala in industrie este de 5.000 de lei pe luna, dar...

Ce salarii au inginerii in Romania: Media nationala in industrie este de 5.000 de lei pe luna, dar asteptarile angajatilor urca la 7.000 de lei

31.10.2024, 11:22 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Inginerii sunt unii dintre cei mai cautati specialisti de pe piata muncii atat de angajatorii din Romania, cat si de cei din strainatate. Media salariala neta pentru angajatii din inginerie este de 5.000 de lei net pe luna, dupa cum arata datele Salario, comparatorul salarial marca eJobs. Aceasta medie difera, insa, de industria pentru care sunt cautati acesti specialisti, dar si de deficitul de candidati existent pentru fiecare subspecializare in parte.

Astfel, cele mai mari salarii sunt incasate de inginerii energeticieni, pentru care a fost inregistrata o medie salariala de 6.000 de lei lunar. Urmatorii cel mai bine platiti sunt inginerii din automotive (5.700 de lei), inginerii electronisti (5.700 de lei) sau inginerii de aeronave (5.300 de lei).

"Spre deosebire de alte meserii, aici conteaza foarte mult si studiile in domeniu, iar acest aspect limiteaza numarul de potentiali candidati noi care apar in piata. Numarul de specialisti pe care ii formeaza sistemul universitar este mai mic decat numarul de joburi pe care le posteaza angajatorii. In plus, exista in continuare o cerere mare de ingineri pentru strainatate, aceasta fiind o optiune tot mai atragatoare pentru candidatii romani. In acest context, angajatorii ofera nu doar salarii competitive, cu mult peste mediile din alte domenii, dar si pachete de beneficii consistente si planuri clare de dezvoltare in cariera", spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro.

Sub media de 5.000 de lei castiga inginerii topografi (4.000 de lei), inginerii geodezi (4.000 de lei), inginerii chimisti (4.000 de lei), inginerii electrotehnisti (4.100 de lei) sau inginerii in alimentatie (4.100 de lei). Acestea sunt medii care includ salariile specialistilor din toate judetele tarii si pentru toate nivelurile de experienta.

Judetele cu cele mai mari medii salariale pentru ingineri sunt Bucuresti (5.500 de lei), Timis (5.500 de lei), Cluj (5.400 de lei), Sibiu (5.300 de lei) si Mures (5.200 de lei). Cele mai mici salarii, pe de alta parte, sunt incasate de inginerii din Giurgiu, cu o medie lunara neta de 3.150 de lei, Gorj (3.500 de lei), Mehedinti (3.700 de lei) sau Covasna (4.000 de lei).

Distributia pe nivel de experienta arata ca inclusiv salariile juniorilor se situeaza semnificativ peste cele din alte domenii. In acest sens, media neta pentru cei care au maximum doi ani de experienta este de 3.792 de lei. Specialistii care au intre 2 si 5 ani de experienta raporteaza salarii de 5.000 de lei, in medie, in timp ce pentru seniorii cu mai mult de 5 ani de experienta media este de 6.200 de lei pe luna, la nivel national.

"Daca in acest moment vorbim, la nivel general, de categorii pentru care angajarea nu mai este un proces atat de simplu ca acum 2-3 ani si competitia intre candidati este foarte mare, inginerii continua sa faca parte dintr-o nisa care nu duce lipsa de oferte de munca. Pentru acestia, timpul de asteptare atunci cand vor sa-si schimbe jobul este foarte scazut, fie ca e vorba despre un loc de munca in Romania sau in strainatate", explica Roxana Draghici.

Datele Salario mai arata ca, din cei peste 4.000 de ingineri care si-au introdus salariul in comparator, 41,2% castiga intre 4.500 si 7.000 de lei pe luna. 26% au salarii cuprinse intre 3.000 si 4.500 de lei, 17,3% intre 7.000 si 10.000 de lei, 8,1% de maximum 3.000 de lei si 6,8% peste 10.000 de lei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare