×

Economic

Contrabanda cu tigarete a depasit 10% din consum, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Contrabanda cu tigarete a depasit 10% din consum, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

01.07.2024, 22:24 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei, din ianuarie 2020, astfel ca autoritatile incep sa investeasca mai mult in scanere in birourile vamale de frontiera, incepand din acest an si pana in 2026, potrivit informatiilor oferite.

"In luna mai, contrabanda inregistreaza cea mai mare crestere in nord-est, cu 5,2 puncte procentuale pana la 26,5%, regiunea continuand sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete. De asemenea, in zona de sud-est piata neagra creste cu 2,6 puncte procentuale pana la 7,4%. Din punct de vedere al provenientei produselor de pe piata neagra, cea mai mare pondere o detine in continuare Duty Free (36,3%), desi se afla in scadere, urmata de Moldova, aflata in crestere cu 7,4 puncte procentuale pana la 23,3% si de Bulgaria (22,1%, in crestere cu 1,6 puncte procentuale)", a spus Marian Marcu, director general al Novel Research.

Aautoritatile au capturat circa 34 de milioane de tigarete de contrabanda, de la inceputul anului pana in prezent, dintre care 75% in zona de sud a tarii, pe fondul diferentelor semnificative de pret existente in statele din sud, conform datelor centralizate pe platforma stopcontrabanda.ro, afirma reprezentantii BAT.

"Este prima data in ultimii trei ani cand nivelul contrabandei depaseste pragul de 10% din totalul pietei, traficul ilicit fiind cel mai periculos competitor nu doar al industriei legitime, ci si al veniturilor la bugetul de stat. Salutam demersurile initiate de Ministerul de Finante pentru instalarea sistemelor de scanare fixe si mobile in puncte de trecere a frontierei din Romania si speram ca efectele pozitive sa fie cat mai curand vizibile. Aceste masuri trebuie completate insa de un cadru fiscal care sa sustina atat puterea de cumparare a romanilor, cat si eforturile de combatere a contrabandei depuse de autoritati, intr-o viziune integrata si coerenta", a spus Ileana Dumitru, director pentru afaceri externe al Ariei Europa de Sud Est in cadrul BAT.

De asemenea, Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a mentionat pretul ca o provocare a opririi a contrabandei. Ea a afirmat ca preturile tigaretelor sunt mai mari in Romania decat in Luxemburg, astfel ca un luxemburghez poate sa cumpere din venitul disponibil, dupa plata taxelor, de patru ori mai multe tigarete decat un roman.

"Chiar din datele OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii - n. red.) publicate recent reiese ca, raportat la puterea de cumparare, preturile la tigarete in Romania sunt cele mai mari din Europa, dupa Irlanda si Franta. Si exista o corelatie evidenta intre accesibilitate si piata neagra, aflata la cele mai mari cote in Irlanda, 24,4% si in Franta, 32,4%. Speram ca amplificarea continua a contrabandei, dupa cresterea accizelor din ianuarie, sa reprezinte un semnal serios pentru factorii de decizie, care sa nu mai altereze calendarul din Codul Fiscal. Mai ales ca, pe acest fond al cresterii pietei negre, executia bugetara la cinci luni arata o scadere a veniturilor provenite din accizele pe tutun de 8,3%. Avem nevoie de predictibilitate fiscala si stabilitate legislativa pentru a putea creste contributiile la buget. Doar JTI a virat anul trecut la stat accize, TVA si alte taxe in suma de 1,3 miliarde de euro, reprezentand peste 75% din cifra de afaceri", a precizat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Philip Morris Romania, la randul sau unul dintre marii jucatori din industria de tigarete, s-a implicat in oprirea contrabandei. Compania a investit in echiparea Politiei de Frontiera cu drone in valoare de aproape 700.000 de dolari.

"Continuam sa sustinem necesitatea implementarii de reglementari suplimentare, cum ar fi cele prevazute de Protocolul FCTC pentru eliminarea comertului ilicit cu produse din tutun. PMI dezvolta pe plan local o afacere sustenabila, in care investeste permanent. Este un angajament pe care compania l-a luat fata de Romania si pe care ne dorim sa-l continuam, intr-un mediu de afaceri corect pentru toti actorii economici", a spus Dragos Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania.

Cu toate acestea, piata neagra inregistreaza o crestere continua. "Cu cat produsele din tutun sunt supuse unor cresteri neasteptate de taxe, cu atat piata ilegala infloreste mai mult. Nu este o coincidenta ca astazi aproximativ 20% din produsele ilicite provin din Bulgaria, unde autoritatile au adoptat un calendar fiscal foarte echilibrat pentru produsele din tutun. Dupa cum devine clar acum, cresterile neplanificate ale preturilor nu fac decat sa dauneze veniturilor bugetare provenite din taxele pentru produsele din tutun. Este esential ca autoritatile sa lucreze impreuna cu industria la un calendar fiscal echilibrat pentru toate produsele din tutun, pentru a nu irosi progresele mari inregistrate in ultimii ani in lupta impotriva pietei negre", a adaugat Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands.

Marcel Simion Mutescu, presedintele Autoritatii Vamale Romane, a spus ca vor fi puse in functiune 26 de scanere in pana in 2026 in cadrul birourilor vamale de frontiera.

"Dupa ce am pus in functiune primul scaner din cele 26, la biroul vamal Galati-Giurgiulesti, recent am operationalizat la cea mai intens circulata vama de pe frontiera dintre Romania si Republica Moldova, inca doua noi sisteme de scanare cu raze X. Aceste scanere vor da autoritatii vamale un avantaj in combaterea contrabandei si a fraudelor vamale, permitand un control vamal mai rapid si mai precis al bunurilor aflate atat in camioane, cat si in mijloacele de transport persoane. Masura vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finantelor de a moderniza infrastructura vamala, iar finantarea este asigurata din bugetul national si din bugetul Planului National de Redresare si Rezilienta", a explicat Mutescu.

In 2024, vor deveni operationale noua scanere, din totalul de 26, in cadrul birourilor vamale de frontiera Galati-Giurgiulesti, Albita, Siret, Constanta Nord, Halmeu, Moravita si Isaccea. In 2025 vor fi amplasate opt scanere la Galati-Giurgiulesti, Albita, Constanta Sud, Isaccea, Sighet, Stanca Costesti, Oancea. In 2026 vor fi operationale noua scanere la Constanta Sud, Halmeu, Moravita, Calafat, Nadlac, Bors, Stanca Costesti, Portile de Fier, Petea.

"Politia de Frontiera Romana a continuat si in primele 5 luni ale anului sa deruleze actiuni de amploare, in mod concertat cu celelalte institutii ale statului cu abilitati in combaterea contrabandei. Astfel, eforturile permanente au avut ca rezultat confiscarea a aproximativ 1,3 milioane de pachete cu tigari, in valoare de peste 30 milioane lei. In perioada analizata, politistii de frontiera au mai confiscat 6.300 kg tutun vrac si 52 kg tutun pentru narghilea", a spus inspectorul general al Politiei de Frontiera, chestor de politie Cornel-Laurian Stoica.

De asemenea, Politia Romana desfasoara activitati atat pentru prevenirea, cat si combaterea contrabandei cu tutun si produse din tutun, in cooperare cu celelalte institutii cu atributii in domeniu. "Principalul nostru obiectiv este sa luptam pentru diminuarea impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, de a elimina concurenta neloiala si de a proteja sanatatea populatiei. De asemenea, fiecare actiune este mediatizata, in vederea tragerii unui semnal de alarma pentru persoanele implicate in contrabanda si descurajarea acestora", a declarat directorul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Romane - chestor de politie Aurel Dobre.

Anual, companiile de tutun vireaza la bugetul statului peste 20 miliarde lei, reprezentand accize, TVA si alte taxe si contributii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare