09.01.2025, 17:54 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Un nou studiu sugereaza ca particulele subatomice numite muoni, produse de razele cosmice, ar putea oferi indicii importante despre formarea tornadelor. Aceste particule, care ajung pe Pamant atunci cand razele cosmice, inclusiv protonii, interactioneaza cu atmosfera, ar putea ajuta la masurarea presiunii atmosferice din cadrul furtunilor supercelulare si ar putea explica mai bine cum se formeaza tornadele devastatoare. Cercetatorii spera ca aceasta abordare inovatoare va revolutiona studiul fenomenelor meteorologice extreme, scrie ScienceNews .
In prezent, simularile arata ca o regiune de presiune scazuta din interiorul furtunii contribuie la formarea tornadelor, dar oamenii de stiinta au avut dificultati in a masura aceste conditii in interiorul furtunilor. Utilizarea muonilor ar putea oferi o solutie eficienta pentru masurarea presiunii la distanta, fara a fi nevoie de senzori amplasati direct in mijlocul tornadei. "Cu aceasta tehnica, putem masura presiunea de la cinci kilometri distanta", explica fizicianul William Luszczak, de la Universitatea de Stat din Ohio.
Muonii sunt sensibili la densitatea aerului prin care trec, iar o presiune mai scazuta a aerului (corespunzatoare unei densitati mai mici) permite muonilor sa ajunga la sol intr-un numar mai mare. Acestia pot fi detectati cu ajutorul unui detector amplasat la sol, oferind informatii despre conditiile din interiorul furtunii. Cercetatorii propun utilizarea unui detector de mari dimensiuni, care sa acopere o suprafata de 1.000 de metri patrati, similar experimentului GRAPES-3 din India.
Desi aceasta metoda este promitatoare, exista provocari tehnice, iar cercetatorii se intreaba daca este posibil sa construiasca un detector portabil, de dimensiuni mai mici, care sa poata fi transportat pe teren in timpul unor furtuni severe. In acest sens, fizicianul Hiroyuki Tanaka de la Universitatea din Tokyo subliniaza ca supercelulele sunt mult mai mici decat ciclonii, ceea ce impune o zona de detectie mult mai mare. Totusi, echipa condusa de Luszczak planuieste sa testeze conceptul vara aceasta.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.