![]() |
17.04.2025, 18:30 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Uleiurile de gatit, folosite de milioane de oameni, cresc riscul celei mai agresive forme de cancer mamar, a avertizat unul dintre cei mai importanti oncologi din Marea Britanie. In probele de sange ale pacientelor cu aceasta forma de cancer, au fost detectate niveluri ridicate de acid linoleic, un acid gras din familia Omega 6, esential pentru organismul uman, dar care genereaza compusi toxici in prezenta caldurii si "favorizeaza aparitia si multiplicarea celulelor canceroase", potrivit informatiilor furnizate joi de publicatia Daily Mail. In timp ce unele uleiuri promit beneficii nesfarsite pentru cei preocupati de sanatate, altele au fost mult timp demonizate pentru substantele toxice pe care le elimina, asociate cu afectiuni precum dementa si artrita. Medicii sustin ca acidul linoleic, o grasime intalnita frecvent in uleiurile procesate din seminte, precum cele de soia, floarea-soarelui sau porumb, favorizeaza aparitia si multiplicarea celulelor canceroase, folosite la temperaturi ridicate. "Mai ales persoanele cu risc crescut" ar trebui sa "modereze" consumul acestor uleiuri, a indemnat medicul britanic Justin Stebbing, expert in oncologie si cercetare asupra cancerului la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge. Oncologul a precizat ca sunt la indemana si uleiuri mai sanatoase: "multe uleiuri, cum ar fi uleiul de masline, contin mai putin acid linoleic". "Acum stim ca acidul linoleic hraneste celulele canceroase" Profesorul Stebbing a prezentat intr-un raport recent un studiu semnificativ despre riscurile cancerului asociate cu uleiurile din seminte. Cercetarea, realizata de Weill Cornell Medicine, a demonstrat ca acidul linoleic poate supra-stimula "centrul de control" din celulele canceroase, favorizand cresterea acestora in cancerul de san. "Acum stim ca acidul linoleic hraneste celulele canceroase intr-un mod foarte specific. Aceasta descoperire ofera indicii despre cum sa definim care pacienti ar putea beneficia de recomandari nutritionale specifice", a explicat dr. John Blenis, autorul principal al studiului, cercetator in domeniul cancerului la Weill Cornell Medicine. In probele de sange ale pacientelor cu cancer de san triplu negativ - care este cel mai agresiv tip de cancer de san, deoarece se raspandeste rapid si are optiuni de tratament limitate - au fost detectate niveluri ridicate de acid linoleic. In medie, aproximativ 77 % dintre femeile diagnosticate cu aceasta forma de cancer vor supravietui cel putin cinci ani dupa diagnostic, insa, in functie de stadiul bolii, aceasta rata de supravietuire poate scadea pana la 12 %. Daunele provocate ADN-ului de-a lungul anilor raman principalul factor de risc Desi rolul acidului linoleic in cel mai devastator cancer de san este o descoperire esentiala, aceasta e doar o piesa dintr-un puzzle vast: "O dieta echilibrata si bazata pe alimente integrale ramane pilonul cel mai important in prevenirea cancerului si o strategie care poate fi adoptata de oricine", a subliniat profesorul Stebbing. Raportul profesorului Stebbing vine dupa alte studii recente, care au aratat ca uleiurile din seminte ar putea accelera cresterea tumorilor canceroase. Cercetatorii din Statele Unite au descoperit ca barbatii cu cancer de prostata in stadiu incipient, care au redus consumul de uleiuri vegetale, au avut tumori cu o dezvoltare mai lenta decat cei care au urmat dieta tipic occidentala. Un alt studiu a indicat ca grasimile din aceste uleiuri contribuie la procesele inflamatorii, favorizand astfel dezvoltarea tumorilor de colon. Totusi, varsta inaintata ramane principalul factor de risc pentru orice tip de cancer din cauza daunelor provocate de trecerea timpului in structura ADN-ului.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.