×

Cultura si divertisment

Fortul 13 Jilava va fi restaurat si introdus in circuitul turistic

Fortul 13 Jilava va fi restaurat si introdus in circuitul turistic

28.06.2024, 10:41 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, Fortul 13 Jilava se afla, incepand cu data de 11 ianuarie 2012, in lista Monumentelor Istorice, dar este in administrarea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, prin Penitenciarul Bucuresti Jilava.

Pentru ca ANP nu are ca obiect de activitate exploatarea si valorificarea Fortului 13, solutia identificata de autoritati a fost trecerea obiectivului din domeniul public al statului si administrarea Penitenciarului Bucuresti- Jilava in domeniul public al Judetului Ilfov si administrarea Consiliului Judetean Ilfov.

Termenul de realizare a lucrarii de consolidare si conservare a imobilului va fi de 5 ani de la preluarea acestuia in administrarea CJ Ilfov. Sursa de finantare pentru realizarea lucrarilor privitoare la Fortul 13 Jilava va fi asigurata din fondurile bugetului judetului Ilfov si din alte surse atrase in conditiile legii.

"Din pacate, se pare ca unii uita istoria de dinainte de 1989. Pentru PNL, partid istoric si care a resimtit din plin nedreptatile unui regim totalitar, este o prioritate sa arate generatiilor viitoare ce s-a facut bine, dar si ce s-a gresit si cum putem evita repetarea ororilor. Un pas important este valorificarea potentialului istoric, social si cultural, iar Fortul 13 Jilava este un exemplu in acest sens. Trebuie precizat ca reusita de azi se datoreaza efortului a 4 institutii: Consiliul Judetean Ilfov, Ministerul Justitiei, Ministerul Culturii, toate cu conducere PNL, si Administratia Nationala a Penitenciarelor", a spus ministra Justitiei, Alina Gorghiu.

"Acest obiectiv este un monument istoric si realizarea unui muzeu care sa prezinte perioadele istorice prin care a trecut aceasta cladire, ororile petrecute acolo, reprezinta o dovada a angajamentului nostru de a arata viitoarelor generatii ca dramele si abuzul regimului comunist nu trebuie uitate", a afirmat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

"Un pas extrem de important - Fortul 13 devine muzeu. Are nevoie de restaurare, consolidare si reabilitare. Il preluam in administrare si identificam toate sursele de finantare de care avem nevoie sa-l consolidam si sa-l punem in circuitul cultural. Folosim bani de la bugetul local, fonduri din POR, nu ratam nicio linie de finantare. Transformarea Fortului 13 in muzeu inseamna valorificarea potentialului sau istoric, social, cultural si turistic. Am fost acolo, printre acele ziduri. E greu de descris in cuvinte ce am trait. Este important sa ne cunoastem istoria, este important ca generatiile viitoare sa-si cunoasca trecutul, sa nu repete greselile trecutului si sa lupte mereu pentru un viitor mai bun", a declarat Hubert Thuma, presedintele Consiliului Judetean Ilfov.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare