05.02.2025, 10:08 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, numarul de joburi pentru bugetari este cu 33% mai mare.
Cel mai mare angajator de stat la inceputul acestui an a fost sistemul de invatamant, care a generat o treime din numarul total de locuri de munca scoase in piata, potrivit datelor Jobradar24.ro.
A urmat sistemul de sanatate, cu 271 de pozitii deschise in spitale, clinici, sanatorii ori directii de sanatate. Guvernul a fost, cel putin pana la aceasta data, al treilea cel mai mare angajator, cu aproape 200 de locuri vacante.
"2025 a inceput cu un sentiment de ingrijorare venit din zona bugetara, in special dupa reducerile de cheltuieli cu personalul, precum si concedierile anuntate pentru sectorul energetic, Senat sau Camera Deputatilor. Asta in timp ce sectoare precum sanatatea, educatia, Ministerul de Interne si Apararea vor face exceptie de la aceste masuri. De altfel, anvelopa salariala bugetata pentru 2025 in sectorul de stat este usor crescuta fata de anul trecut, respectiv cu 1% mai mare", spune Bogdan Badea, CEO in cadrul eJobs.
Datele mai arata ca Bucurestiul domina clasamentul national al angajarilor la stat, cu 160 de joburi deschise pentru candidati. Clujul ocupa locul al doilea, cu 59 de joburi postate de institutiile publice, urmat de Iasi, Constanta si Prahova. Cel mai putin s-a angajat in judetele Ialomita, Covasna, Bihor, Arad sau Mures. In fiecare dintre acestea, institutiile de stat au avut deschise mai putin de 10 pozitii pe tot parcursul lunii ianuarie.
"Mai mult de jumatate dintre joburile disponibile s-au adresat candidatilor din segmentul white collar, adica acei candidati care au studii superioare. 175 de joburi au fost pentru candidatii blue collar (fara studii superioare) si 130 pentru grey collar. Acestea din urma se refera la ocupatii care combina atat aspecte ale muncii de birou (specifice segmentului white collar), cat si ale muncii fizice (specifice segmentului blue collar)", mai spune Bogdan Badea.
Una dintre specificitatile aparatului de stat este legata de tipul contractelor incheiate cu angajatii, respectiv aproape 90% dintre contracte sunt permanente. Numarul celor temporare este de aproximativ 110.
"Statul a fost dintotdeauna unul dintre cei mai atragatori angajatori pentru candidati, nu doar pentru ca avea multe locuri disponibile, ci si pentru ca era considerat un loc stabil, cu salarii care cresteau anual si fara o presiune la fel de mare precum in mediul privat. Cu toate acestea, observam o tranzitie de atentie catre sectorul privat, in special in randul candidatilor foarte tineri", subliniaza Bogdan Badea. Daca institutiile publice au avut aproape 900 de pozitii deschise in luna ianuarie, angajatorii din mediul privat au postat 23.000 de joburi pe eJobs.ro. Domeniile cu cea mai mare nevoie de andidati au fost retail, servicii, industria alimentara, call center / BPO, turism si transport / logistica.
In prezent, circa 1,3 milioane de romani lucreaza in institutiile de stat. In Administratia Publica Centrala sunt angajati 64% din totalul bugetarilor, iar in administratia locala restul de 36%. Spre comparatie, aproape 4,2 milioane de oameni sunt angajati in sectorul privat, ceea ce inseamna ca 23% din totalul angajatilor din Romania sunt in sectorul public si 77% lucreaza pentru companii private.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.