×

Accesează
contul existent

Economic

Romania, cel mai mare producator de gaze al UE, a ajuns sa importe gaz. Explicatia: Nu avem...

Romania, cel mai mare producator de gaze al UE, a ajuns sa importe gaz. Explicatia: Nu avem capacitate de depozitare. Exportam cand e ieftin si importam gazul cand e scump

10.02.2025, 13:29 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romania se pregateste sa trea£ca iarna cu gaze impor£tate, arata datele comunica£te la finalul saptamanii tre£cute de Transgaz, operatorul sistemului national de transport a gazului natural. Abia in martie balanta se va echi£libra, arata acelasi set de date.

Contextul de piata este foarte interesant si acaparat de discutii privind exportul de gaze in con£tex£tul lipsei unei cereri interne, dar in conditii marcate de cresterea consumului, productia interna si depozitele de gaze isi dovedesc limitarile. Pe de alta parte, o parte din cantitati se duc spre Republica Moldova, aflata intr-o situatie extrem de dificila din punct de vedere energetic.

De exemplu, pe 7 februarie, datele din sistemul de gaze aratau in felul urmator. Con£sumul total era de 48,7 milioane de me£tri cubi. Productia interna era de 24,2 de mi£lioane de metri cubi, in timp ce cantitatea extrasa din depozite era de 19 milioane de metri cubi. Practic, resursele interne acope£reau aproape 90% din consum. Pe partea de export, pe data de 7 februarie, plecau 8 mi£lioane de metri cubi catre Republica Mol£dova, iar importurile reprezentau 13,3 mili£oane de metri cubi.

Importam gaz

Sebastian Burduja a fost intrebat, luni, la Digi24, daca este adevarat ca Romania a importat vineri gaze din Ungaria pentru acoperirea consumului intern si a recunoscut ca informatia este reala.

"Da, a existat un volum de pana in 2 milioane de metri cubi pe care l-am importat din Ungaria la un consum total de 50 de milioane de metri cubi. Deci, va dati seama, vorbim de o cantitate totusi mica", a spus Burduja.

In contextul in care Ungaria depinde foarte mult de gazele rusesti, Burduja a precizat ca este cunscut acest fapt, ca Ungaria importa destul de mult gaze din Rusia, dar nu doar din Rusia.

"Aceste volume de gaze importate de Romania au fost cumparate de pe piata lor libera, daca vreti. De pe bursa lor de marfuri, cum se intampla in Romania. Si atunci este greu sa ne dam seama exact sursa acestor gaze. Numai cei care le-au importat, deci fornizorii sau traderii, in functie de cine a facut aceasta tranzactie, ar puteexclude acest scenariu (sa fie gaze rusesti - n.r.). In general, cum se intampla si cu gazele cumparate, de exemplu, de OMV Petrom din Turcia, vin cu o garantie, ca nu sunt gaze rusesti. Deci putem sa avem un nivel de confort. Indiferent, in general, in februarie, si vreau ca romanii sa nu-si faca griji, pentru ca au existat tot felul de teorii ale conspiratiei: nu exista un scenariu in care Romania sa ramana fara gaz. In general, in februarie, cand nivelul acesta de inmagazinare gaz scade in Romania, si asta se intampla fiecare an, este undeva la peste 40% azi, deci, peste tinta impusa de Uniunea Europeana, ne-am achitat de toate aceste obligatii. E adevarat, cu cat scade nivelul, cu atat capacitatea de extractie din depozite scade si ea, si am avut si avem in continuare un episod de frig", a explicat sebastian Burduja.

Ministrul nu exclude ca Romania sa trebuiasca sa importe in continuare gaze, pentru ca e ger

"Cel mai probabil (vom mai importa - n.r.). Asta e o decizie de piata (daca vom importa tot din Ungaria - n.r.). Deci, traderii, fornizorii importa de unde este mai ieftin. Daca va fi mai ieftin, de exemplu, din Turcia, vor importa din Turcia, din Ungaria sau din alte zone. Mai trebuie spus un lucru, Romania sustine si Republica Moldova. Si cred ca este o datorie morala sa o facem. Si acolo sunt volume importante. Au fost zile in care am exportat si 10 milioane de normal metri vubi, deci de 5 ori decat s-a importat din Ungaria in ziua de vineri, asa cum spuneati. Si o facem in termeni comerciali. Deci nu dam aceste gaze gratis, cum am mai auzit teoriale conspiratiei, o facem in termeni comerciali, dar e important ca avem aceste gaze si avem acest gazoduct Iasi - Ungheni, deci interconectarea cu fratii nostri de peste Prut", a mai spus Burduja.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare