Datele colectate de firma de informatii despre marfuri Kpler si analizate de POLITICO arata ca, in primele 15 zile ale anului 2025, cele 27 de tari ale Uniunii Europene au importat 837.300 de tone de gaze naturale lichefiate din Rusia.
Aceasta marcheaza un nivel record, in crestere fata de cele 760 100 de tone aduse in aceeasi perioada a anului trecut, alimentand ingrijorarile ca tarile occidentale nu fac suficient pentru a bloca sursele de venit rusesti, in timp ce razboiul Moscovei intra in al patrulea an.
Cifrele vin dupa ce un acord istoric care permite Rusiei sa pompeze gaz catre UE prin conductele care traverseaza Ucraina a expirat la 1 ianuarie , Kievul declarand ca nu va negocia o prelungire.
Dar intreruperea nu a redus apetitul mai larg al Europei pentru gazul rusesc. Potrivit lui Charles Costerousse, senior LNG analyst la Kpler, exista o furtuna perfecta de factori care explica aceasta situatie.
"A existat o perioada rece incepand cu a doua jumatate a lunii decembrie; productia de energie eoliana nu a fost la cel mai inalt nivel", a spus el. "Asadar, exista un apetit pentru a mentine aceste volume in flux".
Acesta a adaugat ca 95 pana la 96% din GNL rusesc care ajunge in Europa provine de la uzina Yamal, o instalatie vasta din nordul inghetat al Siberiei.
"Majoritatea acestor volume sunt contracte pe termen lung", a spus el.
Anna-Kaisa Itkonen, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca eforturile de a elimina cota Moscovei din importurile de carbune, petrol si gaze au "rupt deja controlul Rusiei asupra sistemului energetic al Europei".
"Cu toate acestea, in ciuda acestor rezultate semnificative, energia rusa - in special gazul - este inca prezenta in UE, iar importurile de gaze din Rusia au crescut in 2024, inclusiv importurile de GNL. Acest lucru da nastere la ingrijorari serioase", a recunoscut ea, mentionand planurile Comisiei de a elabora o "foaie de parcurs" pentru a pune capat importurilor de energie ruseasca, care este asteptata la sfarsitul lunii februarie.
In mod separat, 10 tari din UE solicita blocului sa sanctioneze GNL-ul rusesc, care a fost cumparat in cantitati mari dupa ce Moscova a inceput sa opreasca livrarile prin conducte, in incercarea de a arma fluxurile de combustibili fosili dupa inceperea razboiului sau la scara larga impotriva Ucrainei.