×

Accesează
contul existent

Zf 24

Mihai Manole, CEO Tema Energy: Piata centrelor de date din Romania este in etapa "gain momentum"....

Mihai Manole, CEO Tema Energy: Piata centrelor de date din Romania este in etapa "gain momentum". Constructia unui centru de date costa cu minim 25% mai putin fata de Europa de Vest, iar numerosi jucatori din energie, imobiliare si telecomunicatii au planuri concrete pentru centre noi

22.04.2025, 11:34 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Piata locala de centre de date se afla intr-o perioada de crestere semnificativa, cu multe constructii si extinderi de centre de date si interes major din partea dezvoltatorilor europeni si americani, potrivit datelor Tema Energy, Bucurestiul avand in 2024 o rata de neocupare de 5% in centrele de date, aproape la jumatate fata regiunea FLAP (Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris - cea mai dezvoltata din Europa) si mult sub estimarea de aproximativ 7,9% pentru 2025.

"O rata de neocupare de doar 5% in Bucuresti sugereaza ca multe companii nu reusesc sa gaseasca resursele necesare pentru colocarea proiectelor digitale, ceea ce va duce, foarte probabil, la un trend ascendent al preturilor pentru astfel de servicii", a explicat Mihai Manole, director general Tema Energy, proiectant si constructor de centre de date cu afaceri de 20 de milioane de euro anul trecut, mai mult cu 30% fata de 2023.

Romania este foarte atractiva pentru investitiile in centre de date datorita pretului redus al terenurilor, accesibilitatii resurselor energetice si un mix energetic atractiv datorita surselor eoliene, solare si hidro, a conexiunii de fibra optica spre magistralele de comunicatii si a fortei de munca bine pregatite.

"Pentru a stimula aceasta industrie, autoritatile trebuie sa sprijine atragerea marilor investitori, creand exemple de succes prin reglementarea procesului de avizare a constructiilor, simplificarea racordarii la utilitati, subventii pentru energie si scutiri de taxe, dupa modelul altor state europene, precum Italia si Spania", a afirmat Mihai Manole, care organizeaza DataCenter Forum , eveniment dedicat industriei de centre de date din Romania.

Piata de centre de date din Romania este intr-o faza de "gain momentum", iar printre cele mai interesate de extindere ori de a construi noi centre de date sunt companiile din domeniul energiei, real estate si telecomunicatii.

"Companii mari din aceste domenii sunt interesate de domeniul data center, in conditiile exploziei cererii generate de Inteligenta Artificiala, dar si a cresterii puternice a cererii de servicii cloud. Costurile ridicate de constructie din Europa de Vest, de peste 10 milioane de euro per MW, determina investitorii sa-si indrepte atentia catre Europa Centrala si de Est. In tari precum Grecia si Polonia, aceste costuri sunt, in medie, sub 7,5 milioane de euro, iar in Romania pot fi si mai reduse ca urmare a pretului mai scazut al terenurilor. In Bucuresti, o serie de mari jucatori din zona de investitii si real estate au securizat terenuri mari, in zone bine pozitionate si cu acces facil la reteaua nationala de energie. Totodata, acestea au solicitat avize pentru bransamente de zeci sau chiar sute de MW, necesare dezvoltarii unor viitoare centre de date, urmand ca acestea sa fie operate de companii specializate", a explicat Mihai Manole.

Cresterea economica a Bucurestiului din ultimii ani a determinat majoritatea investitorilor si dezvoltatorilor sa il prefere in fata altor capitale din regiune precum Budapesta ori Sofia pentru constructia de centre noi de date.

"La nivelul Bucurestiului - care concentreaza cele mai mari investitii - piata ar putea creste de la o capacitate de aproximativ 20 MW in prezent la 50 MW in urmatorii doi ani. Stim cu certitudine ca data centerele din Bucuresti sunt aproape de capacitate maxima, estimand un grad de ocupare de aproximativ 95%. Multi jucatori nu dispun de puterea electrica necesara pentru a raspunde cererilor de crestere ale clientilor. Cel putin doua centre din Bucuresti sunt implicate in extinderea capacitatii, dar si in trecerea la modelul high density - deci la putere mai mare de procesare in acelasi spatiu sau catre deschiderea unor locatii noi", a adaugat directorul general al Tema Energy.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare