×

Accesează
contul existent

Externe

Polonia marcheaza 85 de ani de la invazia Germaniei naziste, care a declansat cel de-al Doilea...

Polonia marcheaza 85 de ani de la invazia Germaniei naziste, care a declansat cel de-al Doilea Razboi Mondial

01.09.2024, 15:22 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Polonia a marcat duminica 85 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial in timpul ceremoniei anuale de comemorare care a avut loc in zori pentru a aminti primele atacuri ale Germaniei naziste care au declansat conflictul.

Aproape sase milioane de polonezi au murit in conflictul care a ucis in total peste 50 de milioane de oameni, inclusiv cele sase milioane de evrei care au murit in Holocaust, jumatate dintre acestia fiind polonezi, relateaza AFP.

Ceremonia de comemorare de duminica a avut loc in mod traditional la Westerplatte, pe coasta baltica a Poloniei, unde o nava de lupta nazista germana a deschis focul asupra unui fort polonez in urma cu 85 de ani.

Luand cuvantul la Westerplatte, prim-ministrul Donald Tusk a declarat ca lectiile celui de-al Doilea Razboi Mondial "nu sunt o abstractie" si a trasat paralele cu razboiul din Ucraina vecina.

"Acest razboi vine din nou din est", a spus el.

El a indemnat statele membre NATO sa fie "pe deplin dedicate apararii... impotriva agresiunii la care asistam astazi pe campurile de lupta din Ucraina".

Atacurile lui Adolf Hitler asupra Poloniei au determinat Marea Britanie si Franta sa declare razboi Germaniei naziste. Pe 17 septembrie, Uniunea Sovietica a invadat la randul sau Polonia.

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a luat parte la comemorari in orasul Wielun din vestul Poloniei, unde au cazut primele bombe germane in urma cu 85 de ani.

Duda a declarat ca "scuzele" Germaniei nu au fost suficiente si a cerut despagubiri, adaugand: "Aceasta problema nu este rezolvata".

Desi au trecut 85 de ani de la inceputul razboiului, exista inca chestiuni nerezolvate, potrivit Poloniei.

Actualul guvern pro-UE al Poloniei, condus de Tusk, a indemnat Germania sa ofere compensatii financiare pentru pierderile suferite de tara din cauza trupelor naziste.

Acesta a facut ecou unui demers similar anterior al partidului populist Lege si Justitie (PiS), care a pierdut puterea in alegerile din octombrie.

Potrivit presei poloneze, discutiile dintre Varsovia si Berlin privind compensatiile financiare pentru victimele in viata ale Germaniei naziste sunt in curs, Polonia estimand ca pana la 70 000 de persoane ar fi eligibile.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare