×

Externe

Prezenta mare la vot in Franta. Alegerile ar putea aduce extrema dreapta la putere

Prezenta mare la vot in Franta. Alegerile ar putea aduce extrema dreapta la putere

30.06.2024, 19:02 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Presedintele Emmanuel Macron a uimit tara cand a convocat votul dupa ce alianta sa de centru a fost zdrobita in alegerile europene din aceasta luna de Raliul National (RN) al lui Marine Le Pen. Partidul ei eurosceptic si antiimigratie a fost multa vreme un paria, dar acum este mai aproape de putere decat a fost vreodata, mentioneaza Reuters.

In Henin-Beaumont, un oras din circumscriptia electorala a lui Le Pen din nordul Frantei, unde aceasta ar putea fi realeasa in primul tur, Denis Ledieu, in varsta de 67 de ani, a declarat ca oamenii sufera din cauza dezindustrializarii pe termen lung a regiunii.

"Deci, daca (RN) le promite lucruri, atunci de ce nu? Cred ca vor sa incerce", a spus el.

In Garches, un orasel de langa Paris, o femeie a strigat "Este rusinos, este rusinos" in timp ce Bardella sosea pentru a-si exprima votul.

De cealalta parte a Parisului, in orasul Meaux, Mylene Diop, in varsta de 51 de ani, a declarat ca a votat pentru Noul Front Popular, o coalitie de stanga formata in graba, care s-a clasat pe locul al doilea. Ea a declarat ca a fost "cea mai importanta alegere" din viata sa.

"RN este la portile puterii si vedeti agresivitatea oamenilor si discursul rasist care a fost dezlantuit", a spus ea.

Daca RN obtine majoritatea absoluta, diplomatia franceza s-ar putea indrepta spre o perioada de turbulente fara precedent: cu Macron - care a declarat ca isi va continua mandatul prezidential pana la sfarsitul mandatului sau, in 2027 - si Bardella inghesuindu-se pentru dreptul de a vorbi in numele Frantei.

Franta a avut trei perioade de "coabitare" - cand presedintele si guvernul provin din tabere politice opuse - in istoria sa postbelica, dar niciuna cu viziuni asupra lumii atat de radical divergente in competitie la varful statului.

Ce ar aduce o victorie a partidului RN

O victorie clara a RN ar aduce, de asemenea, incertitudine cu privire la pozitia Frantei fata de razboiul Rusia-Ucraina. Le Pen are o istorie de sentimente pro-rusesti si, in timp ce partidul spune acum ca va ajuta Ucraina sa se apere impotriva invadatorilor rusi, acesta a stabilit, de asemenea, "linii rosii", cum ar fi refuzul de a furniza rachete cu raza lunga de actiune.

Sondajele de opinie au sugerat ca RN are un avans confortabil de 33%-36% din votul popular, cu Noul Front Popular pe locul al doilea cu 28%-31% si alianta centrista a lui Macron pe locul al treilea cu 20%-23%.

Noul Front Popular include o gama larga de partide, de la centru-stanga moderata pana la partidul de stanga dura, eurosceptic si anti-NATO France Unbowed, condus de unul dintre cei mai vitriolici adversari ai lui Macron, Jean-Luc Melenchon.

Timp de decenii, pe masura ce RN castiga popularitate, alegatorii si partidele si-au unit fortele pentru a-l impiedica sa castige puterea, dar acest lucru s-ar putea sa nu mai fie valabil de data aceasta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare