×

Accesează
contul existent

Externe

Razboiul din Ucraina, ziua 921. Atac de amploare cu drone ucrainene asupra mai multor regiuni din...

Razboiul din Ucraina, ziua 921. Atac de amploare cu drone ucrainene asupra mai multor regiuni din Rusia / Tarile de Jos vor trimite 28 de vehicule blindate amfibii in Ucraina

01.09.2024, 07:43 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ucraina va primi 800 de milioane de dolari din partea SUA pentru revitalizarea sectorului energetic

Pe 31 august, Yulia Sviridenko, Prim-viceprim-ministrul Ucrainei, a anuntat ca Ucraina va primi 800 de milioane de dolari din partea SUA pentru a stabiliza infrastructura energetica sever avariata a tarii. Anuntul a fost facut in timpul vizitei sale la Washington, in contextul in care surse media locale indica posibilitatea demiterii lui Volodimir Kudrytskyi, seful Ukrenergo, din cauza nemultumirilor legate de protectia retelei electrice.
Sviridenko a declarat ca fondurile vor fi folosite pentru echipamente esentiale destinate reparatiilor imediate ale instalatiilor electrice, care au fost grav afectate de aproape doi ani de atacuri aeriene rusesti. Rusia a desfasurat in mod repetat atacuri de amploare asupra retelei energetice ucrainene pentru a-i reduce capacitatea de rezistenta la invazie. Aceste atacuri au inceput in toamna-iarna anului 2022 si au fost reluate in primavara anului 2024.
Dupa o scurta perioada de calm in timpul verii, care a permis Ucrainei sa restabileasca partial capacitatea energetica, Rusia a reinnoit recent atacurile, impunand din nou restrictii asupra consumului de energie. Potrivit estimarilor guvernamentale, dronele si rachetele rusesti au avariat aproximativ 50% din capacitatea de generare a energiei electrice pre-razboi a Ucrainei. Andriy Yermak, seful biroului prezidential ucrainean, a subliniat rolul crucial al partenerilor americani in restaurarea infrastructurii energetice a Ucrainei.
Atac masiv al dronelor ucrainene vizeaza mai multe regiuni din Rusia
In noaptea de 1 septembrie, zeci de drone au atacat diverse regiuni din Rusia, inclusiv Moscova, Tver, Voronej, Tula, Kaluga, Briansk, Belgorod, Lipetk si Kursk. Oficialii rusi au afirmat ca mai multe drone au fost interceptate si doborate in aceste zone.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat ca cel putin cinci drone au fost doborate in regiunea capitalei, fara a se inregistra daune asupra infrastructurii civile sau victime. In regiunea Briansk, guvernatorul Aleksandr Bogomaz a declarat ca 26 de drone au fost distruse. Alte drone au fost doborate in regiunile Voronej, Lipetk, Kaluga, Riazan si Tula, conform guvernatorilor locali.
In regiunea Kursk, unde Ucraina controleaza aproximativ 1.290 de kilometri patrati, doua drone au fost de asemenea doborate. In ciuda activitatii intense a dronelor, oficialii din regiunile afectate au raportat ca nu au existat raniti sau daune semnificative.
Cu toate acestea, in regiunea Belgorod, s-au raportat pagube la case, masini si proprietati comerciale in urma respingerii unui atac aerian, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.
The Kyiv Independent nu a putut verifica aceste afirmatii. Pe masura ce incursiunea Ucrainei in regiunea Kursk continua, conflictul pare sa se intensifice, cu atacuri cu drone tot mai frecvente si raspandite in Rusia.
Atac rusesc asupra regiunii Sumi: un mort si patru raniti
Un atac rusesc asupra regiunii Sumi, pe 31 august, a dus la moartea unei persoane si la ranirea altor patru, conform Administratiei Militare din Sumi. Lovitura a deteriorat, de asemenea, camioane de cereale destinate recoltarii si transportului culturilor. Detalii suplimentare despre consecintele atacului sunt inca asteptate.
Regiunea Sumi, situata aproape de granita cu Rusia, este supusa zilnic atacurilor, iar situatia de securitate s-a inrautatit de la inceputul operatiunii transfrontaliere a Ucrainei in regiunea Kursk din Rusia, lansata pe 6 august. Atacurile au cauzat victime si daune semnificative, intensificand vulnerabilitatea regiunii.
Pe 27 august, o serie de atacuri au ranit 16 persoane in 12 comunitati din regiune. In fata amenintarii continue, ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, a anuntat planuri de evacuare a 45.000 de locuitori din regiunea Sumi. Pana acum, aproximativ 21.000 de persoane, inclusiv 5.000 de copii, au fost relocate in zone mai sigure.
Atacurile continue asupra regiunii Sumi evidentiaza instabilitatea tot mai mare din regiune si nevoia crescuta de masuri umanitare si de securitate pentru a proteja locuitorii sai.
Restrictiile Occidentului privind atacurile pe distante lungi in Rusia evidentiaza obiective neclare, spune un fost General american
Generalul american in retragere, Ben Hodges, a criticat politica Occidentului de a restrictiona Ucraina in utilizarea armelor cu raza lunga de actiune, cum ar fi rachetele ATACMS, pentru a lovi tinte militare din interiorul Rusiei. Vorbind la Forumul Globsec de la Praga, pe 31 august, Hodges a argumentat ca aceasta politica reflecta o lipsa de "obiective clar definite" in sprijinul Occidentului pentru Ucraina.
Desi Kievul a insistat in mod constant asupra ridicarii acestor restrictii, sustinand ca acestea impiedica eforturile sale de razboi, Washingtonul a rezistat, invocand temeri ca astfel de actiuni ar putea escalada conflictul. In ciuda presiunii crescande din partea Ucrainei si a unor politicieni americani, Casa Alba si-a mentinut pozitia.
Hodges a subliniat ca aceasta politica protejeaza aerodromurile rusesti mai mult decat protejeaza civilii ucraineni, sugerand ca administratia Biden nu a reusit sa clarifice obiectivele sale in conflict. El a argumentat ca, daca Occidentul doreste ca Ucraina sa aiba succes, trebuie sa permita Kievului sa loveasca teritoriul rus.
Incursiunea continua a Ucrainei in regiunea Kursk din Rusia a intensificat dezbaterea, punand sub semnul intrebarii perceptia victoriei inevitabile a Rusiei. In ciuda sprijinului occidental, SUA si Marea Britanie continua sa impuna restrictii privind utilizarea rachetelor cu raza lunga, lasand problema nerezolvata.
Zelenski indeamna aliatii occidentali sa permita Ucrainei sa loveasca Rusia cu arme cu raza lunga de actiune
Pe 31 august, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a facut un apel catre SUA, Marea Britanie, Franta si Germania pentru a permite Ucrainei sa foloseasca arme cu raza lunga de actiune impotriva tintelor din Rusia. In discursul sau de seara, Zelenski a subliniat necesitatea atat a autorizarii, cat si a furnizarii de rachete si obuze cu raza lunga de actiune, argumentand ca astfel de decizii sunt esentiale si nu pot fi amanate.
Kievul a sustinut in mod constant ca restrictiile privind utilizarea armelor cu raza lunga de actiune impiedica capacitatea sa de a se apara eficient. Cu toate acestea, SUA au rezistat ridicarii acestor restrictii, invocand temeri ca permiterea Ucrainei sa loveasca adanc in teritoriul rusesc ar putea escalada conflictul. In ciuda presiunilor tot mai mari din partea Kievului si a unor politicieni americani, Casa Alba ramane ferma in pozitia sa.
In timpul unei vizite la Washington, ministrul ucrainean al apararii, Rustem Umerov, a prezentat o lista de tinte rusesti pe care Ucraina doreste sa le loveasca cu rachete americane ATACMS cu raza lunga de actiune. Intre timp, fortele ucrainene continua incursiunile pe teritoriul rus, intensificand conflictul.
Pe masura ce fortele ruse se concentreaza asupra regiunii Donetk, in special in jurul orasului Pokrovsk, luptele au devenit din ce in ce mai brutale, conform rapoartelor militare ucrainene.
Tarile de Jos vor trimite 28 de vehicule blindate amfibii in Ucraina
Tarile de Jos vor furniza Ucrainei 28 de vehicule blindate amfibii Viking Bandvagn S10, conform anuntului facut de ministrul olandez al apararii, Ruben Brekelmans, pe 31 august, scrie The Kyiv Independent. Aceste vehicule, care cantaresc 11 tone si sunt echipate cu senile din cauciuc, sunt capabile sa traverseze orice tip de teren, inclusiv apa. Soldatii ucraineni au fost deja instruiti de Corpul de Marina Olandez cu privire la modul de operare al acestor vehicule.
Ministrul Brekelmans a subliniat necesitatea urgenta de a continua sprijinul pentru Ucraina in lupta sa impotriva Rusiei, desi termenii specifici ai transferului nu au fost dezvaluiti. Tarile de Jos au fost un aliat constant al Ucrainei inca din 2022, contribuind la diverse initiative de aparare. Acestea includ alaturarea la coalitia pentru drone si alocarea a 20 de milioane de euro pentru achizitionarea de drone pentru Ucraina. In plus, la inceputul acestei luni, Tarile de Jos s-au angajat sa cumpere 51 de radare de detectare a dronelor pentru a spori capacitatile de aparare aeriana ale Ucrainei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare