18.01.2025, 20:46 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
El a mai spus ca, in viziunea sa, una din atributiile unui ministru este sa informeze publicul si sa explice lucrurile. "Energia e un domeniu tehnic, dar avem nevoie de ea in fiecare clipa. De aceea, voi continua sa explic cu fiecare ocazie cum functioneaza lucrurile, avand constiinta ca exista in tara noastra o majoritate care iubeste adevarul si isi doreste o viata mai buna".
"La aceasta ora, din nou, energia eoliana este cea mai importanta resursa din mixul energetic de productie, cu aproape 27% si 2000MW. Dar parca 'eolienele nu produc curent'? Asa zicea senin in campanie 'calaretul fara cap' cel care a concurat pentru cea mai inalta functie in stat, cu finantari ilegale si un aparat de propaganda complex. Bine, e doar una dintre multele aberatii", a completat el, referindu-se, cel mai probabil, la Calin Georgescu.
"Faptul ca bate vantul ne aduce la o productie totala de peste 7200MW, ceea ce nu e rau deloc, chiar daca avem un consum relativ mare, mai ales pentru o zi de weekend, de peste 8000MW (diferenta o acoperim din import). Remarcati ca productia hidro este mica: 1146MW. De ce? Pentru ca am avut un 2024 foarte secetos si nu avem debite suficiente in hidrocentralele de pe rauri. Avem un grad de umplere in lacurile de acumulare foarte bun pentru aceasta perioada: 57,4%", a mai scris ministrul, sambata seara, adaugand ca acestea sunt rezerve de energie pentru urmatoarele luni, "pana incep ploile si se topesc zapezile"
Burduja a amintit ca tara noastra are inclusiv energie din baterii - 10MW: "Relativ putin, deocamdata, dar proiectele in lucru, mare parte cu finantare asigurata de ministerul energiei din fonduri nerambursabile, ne vor duce la 1000MW pana in 2027", adaugand ca productia de energie eoliana va fi mai mare in urmatorii ani, "pentru ca am atras finantari record din PNRR si din Fondul pentru Modernizare pentru noi parcuri eoliene:
1. PNRR - 300MW (contracte semnate), iar 30MW deja au fost pusi in functiune in 2024, la Romcim, la Medgidia;
2. FM - productie si autoconsum - aproape 1000MW (apel inchis, proiecte in evaluare);
3. Contracte pentru diferenta: 1100MW (contracte semnate)".
"Totul e sa aiba si Romania vant in panze, azi si pe viitor, la propriu si la figurat", a completat el, adaugand ca important e "sa tinem pe drumul corect al democratiei, dezvoltarii si adevarului".
Ministrul a precizat ca "numai asa vom atinge independenta energetica, despre care unii doar vorbesc, in timp ce ne cer sa importam gaz rusesc. Noi facem ceea ce trebuie pentru Romania la ministerul energiei. Dar viitorul depinde de fiecare roman: ce vom alege?".
In final, Sebastian Burduja a spus ca aceste lucruri sunt importante pentru ca: "- tinem de rezerva de apa pentru urmatoarele doua luni (am explicat mai sus); - probabil e mai ieftin decat sa producem mai mult pe carbune; - Romania a pierdut 7000MW capacitati de productie in banda intre 2009-2022, ceea ce ne aduce destul de des in situatia de a apela la importuri, dar lucrul acesta se va schimba din 2026, cand estimez ca vom avea inca cel putin 1500-2000MW in banda (Iernut, Mintia, Navodari, Rastolita, cateva CET-uri noi etc.), deci vom fi net exportatori in majoritatea timpului".
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.