×

Externe

Trump are planuri cu NATO: pastreaza bazele aeriene din Anglia, Germania si Turcia, dar retrage...

Trump are planuri cu NATO: pastreaza bazele aeriene din Anglia, Germania si Turcia, dar retrage trupele terestre. Cum ne afecteaza pe noi?

03.07.2024, 20:12 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In cazul in care va castiga alegerile prezidentiale organizate in Statele Unite in aceasta toamna, Donald Trump are planuri noi pentru NATO, care prevad o reorientare radicala, in care trupele americane sa treaca in plan secund in securitatea Europei. De asemenea, Trump ar dori sa incheie un acord cu Putin prin care garanteaza ca Ucraina nu va adera la NATO, arata publicatia Politico .

Dan Caldwell, expert in aparare apropiat de tabara lui Trump, a declarat pentru Politico ca SUA nu mai pot face fata la sustinerea frontului din Ucraina, tensiunile generate de China, datoria tot mai mare a tarii, lipsurile industriei de aparare, problemele de recrutare etc. Conform acestuia, Trump va mentine umbrela nucleara asupra Europei, cu bazele aeriene din UK, Germania si Turcia, dar va retrage mare parte din trupele terestre dislocate atat in Germania, cat si in tarile din estul continentului, expuse la o eventuala agresiune a Rusiei.

De asemenea, SUA va pastra si principalele forte navale, inclusiv misiunile de monitorizare si exercitii din Mediterana si nordul continentului.

Donald Trump a avertizat de multe ori, in primul mandat, ca va retrage trupele americane din Europa, si chiar a inceput reducerea acestora, dar si ca ca SUA vor parasi Alianta daca tarile europene nu cheltuiesc mai mult si nu-si dezvolta sistemul de aparare.

O alta parte a planului lui Trump este un sistem NATO pe doua niveluri. Aceasta idee, propusa pentru prima data de un alt fost oficial de rang inalt al administratiei Trump, generalul locotenent in retragere Keith Kellogg, inseamna ca tarile membre care nu au indeplinit inca obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru aparare "nu s-ar bucura de generozitatea apararii si de garantia de securitate a Statelor Unite", potrivit unui expert in securitate nationala aliniat lui Trump, care a vorbit cu conditia anonimatului pentru a descrie discutiile interne, mai arata Politico. Acest lucru ar putea fi vazut ca o sfidare a articolului 5 din tratat, care obliga fiecare membru sa ia "masurile pe care le considera necesare" pentru a ajuta pe oricine este atacat, dar membrii trustului Trump pentru politica externa au remarcat ca limbajul din Articolul 5 este flexibil si nu cere niciunui membru sa raspunda cu forta militara.

SUA au un buget al Apararii de peste 800 miliarde dolari, ceea ce reprezinta 70 la suta din cheltuielile militare ale Aliantei si o mare parte din acesti bani sunt cheltuiti pentru securitatea Europei, lucru care va fi schimbat daca Trump ajunge la Casa Alba.

Conform secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, doar 23 din cele 32 de tari aliate cheltuiesc acum peste 2% din PIB pentru aparare.

Cum ar afecta Romania planul lui Trump pentru NATO

In acest moment, cei mai multi militari aliati din Romania sunt americani, peste 4.000, majoritatea fiind stationati la Kogalniceanu. In Romania mai avem facilitatea anti-rachete de la Deveselu si un detasament de drone MQ-9 Reaper la Campia Turzii. Retragerea militarilor americani de la Kogplniceanu ne-ar lasa descoperiti si este putin probabil ca alta tara NATO sa preia aceasta misiune. Franta, care conduce grupul de lupta NATO din Romania, compus din 1.000 de militari, a refuzat sa creasca nivelul de la batalion la brigada, ceea ce ar insemna ca numarul militarilor ar creste la aproximativ 4.000. Acest lucru se va intampla doar la exercitii sau in caz de criza.

Negocieri dure pe acest subiect ar trebui sa aiba loc saptamana viitoare la summitul NATO din Washington.

Fara grupul de lupta american din Dobrogea, Armata Romaniei va trebui sa-si intareasca structurile militare din aceasta regiune, unde acum avem o brigada de infanterie si un regiment de infanterie marina cu tehnica invechita si structuri ale fortelor navale fara nicio nava de lupta noua sau modernizata.

Cum va afecta conflictul din Ucraina planul lui Trump

Referitor la Ucraina, este clar ca Trump nu va mai sustine efortul de razboi al acestei tari cum a facut Administratia Biden. S-a vazut in cele sase luni de la finalul anului trecut si inceputul lui 2024, cand Partidul republican a blocat bugetul de 61 miliarde dolari pentru Kiev.

Este deja un plan la NATO pentru aceasta situatie, unde Alianta Nord-Atlantica preia rolul SUA in sprijinirea Ucrainei si va trimite un oficial civil de rang inalt in Ucraina, va infiinta un nou comandament in Wiesbaden, Germania, pentru a coordona furnizarea de echipamente militare Kievului si instruirea trupelor ucrainene si va initia Operatiunea NATO Security Assistance and Training for Ukraine, care va implica aproximativ 700 de militari. Vom vedea daca va functiona.

Conform publicatiei Politica, in planurile lui Trump, NATO nu se va extinde cu Ucraina si Georgia si chiar ar urma sa fie semnat un acord cu Putin in acest sens. De asemenea, Administratia Trump ar putea forta Ucraina sa accepte un plan de pace cu cedarea teritoriilor cucerite de Rusia pentru a pune capat razboiului, conform altor doi experti apropiati de Trump, citati de Politico.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare