×

Accesează
contul existent

Externe

Un an de la debutul razboiului din Orientul Mijlociu: mii de oameni protesteaza in toata lumea

Un an de la debutul razboiului din Orientul Mijlociu: mii de oameni protesteaza in toata lumea

06.10.2024, 16:50 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Mii de protestatari au iesit pe strazi in marile orase din intreaga lume sambata si duminica, cerand incetarea varsarii de sange in Gaza si in Orientul Mijlociu, inainte de prima aniversare a atacului mortal al Hamas asupra Israelului, scrie Reuters.

Aproximativ 40.000 de manifestanti pro-palestinieni au marsaluit prin centrul Londrei, in timp ce mii s-au adunat la Paris, Roma, Manila, Cape Town si New York City. Demonstratii au avut loc si in apropierea Casei Albe din Washington, protestand impotriva sprijinului acordat de SUA Israelului in campaniile militare din Gaza si Liban.

Protestatarii din Times Square din New York au scandat sloganuri precum: "Gaza, Liban va veti ridica, poporul este de partea voastra". Ei purtau pancarte prin care cereau un embargo asupra armelor impotriva Israelului.

Razboiul din Gaza a fost declansat atunci cand militantii palestinieni Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie 2023, ucigand 1.200 de persoane si luand aproximativ 250 ca ostatici, conform numaratorii israeliene.

Atacul militar ulterior al Israelului asupra Gazei a ucis aproape 42.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza. Acesta a devastat enclava, stramutand aproape intreaga populatie de 2,3 milioane de locuitori si provocand foamete.

La Jakarta, capitala Indoneziei, cea mai populata tara cu majoritate musulmana din lume, cel putin 1.000 de protestatari pro-palestinieni s-au adunat duminica dimineata langa ambasada SUA, cerand Washingtonului sa inceteze furnizarea de arme catre Israel.

Alte proteste au fost planificate duminica in mai multe orase.

Sambata, la Londra, contramanifestantii au fluturat steaguri israeliene in timp ce participantii la marsul pro-palestinian treceau pe langa ei. Au avut loc 15 arestari in marja protestelor, potrivit politiei, care nu a precizat daca persoanele retinute faceau parte din ambele grupuri.

La Roma, politia a lansat gaze lacrimogene si tunuri cu apa dupa ce au izbucnit ciocniri. Aproximativ 6.000 de protestatari au sfidat interdictia de a marsalui in centrul orasului inainte de aniversarea din 7 octombrie.

La Berlin, un protest a atras aproximativ 1.000 de manifestanti cu steaguri palestiniene, care au scandat: "Un an de genocid". Razboiul din Gaza a dus la acuzatii de genocid impotriva Israelului la Curtea Mondiala, pe care Israelul le neaga. Demonstrantii germani au criticat, de asemenea, ceea ce au numit violenta politiei impotriva protestatarilor pro-palestinieni. Sustinatorii Israelului din Berlin au protestat impotriva antisemitismului in crestere. Au izbucnit incaierari intre politie si protestatarii pro-palestinieni.

In ultimul an, amploarea crimelor si a distrugerilor din Gaza a atras unele dintre cele mai mari demonstratii globale din ultimii ani, inclusiv in SUA, unde au avut loc saptamani de tabere pro-palestiniene in campusurile universitare.

Activistii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la retorica antisemita si islamofoba din cadrul unor proteste si contra-proteste legate de conflict. Aparatorii drepturilor au avertizat cu privire la cresterea amenintarilor la adresa musulmanilor si evreilor din intreaga lume.

Statele Unite si alti aliati au sustinut dreptul Israelului la autoaparare, insa Israelul s-a confruntat cu o condamnare internationala ampla pentru actiunile sale din Gaza si acum pentru bombardarea Libanului.

Premierul Benjamin Netanyahu afirma ca guvernul sau actioneaza pentru a preveni repetarea atacului Hamas din 7 octombrie.

Razboiul din Gaza s-a extins in regiune, atragand grupuri sustinute de Iran in Liban, Yemen si Irak. Israelul a intensificat puternic campania din ultimele saptamani in Liban. Iranul a lansat un tir de rachete impotriva Israelului saptamana aceasta, la care Israelul nu a raspuns inca.

La Paris, protestatarul libanezo-francez Houssam Houssein a declarat: "Ne temem de un razboi regional, deoarece exista tensiuni cu Iranul in acest moment, si poate cu Irakul si Yemenul". Houssein a adaugat: "Chiar trebuie sa oprim razboiul, pentru ca acum a devenit insuportabil".

In Manila, activistii s-au confruntat cu politia antirevolta dupa ce au fost impiedicati sa organizeze o demonstratie in fata ambasadei SUA din capitala filipineza impotriva sprijinului acordat de Washington Israelului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare