Cercetatorii de la Universitatea din San Diego California au descoperit ca un virus care infecteaza plantele de fasole chinezeasca arata promisiuni semnificative in combaterea diferitelor tipuri de cancere metastatice la soareci, scrie Science Alert. Ei au observat cum nanoparticulele derivate din virusul mozaic de la fasolea chinezeasca maresc ratele de supravietuire si suprima sistemic cresterea tumorilor la soarecii afectati de cancere precum cel de san, colon si ovarian.
Acest virus mozaic, un patogen al plantelor specific pentru fasolea chinezeasca, nu ataca direct celulele canceroase, ci actioneaza ca un agent de imunoterapie. Acesta declanseaza sistemul imunitar pentru a viza si distruge celulele canceroase. Cercetarea, condusa de nanoinginerul Nicole Steinmetz, se concentreaza pe utilizarea acestor nanoparticule virale pentru a modula raspunsul imun, determinandu-l sa combata eficient tumorile.
Studiile anterioare ale echipei lui Steinmetz au demonstrat ca injectia directa a acestor nanoparticule in tumori ar putea preveni raspandirea si recurenta cancerului. Noul studiu sugereaza ca livrarea sistemica a nanoparticulelor poate inhiba, de asemenea, metastaza si poate imbunatati ratele de supravietuire pentru diferite tipuri de cancer. Aceasta abordare sistemica ajuta sistemul imunitar sa elimine boala inainte ca metastazele sa se formeze si sa se stabilizeze.
In experimentele lor, cercetatorii au cultivat plante de fasole chinezeasca infectate cu virusul mozaic pentru a recolta milioane de nanoparticule virale. Acestea au fost apoi injectate in soareci, dupa care, o saptamana mai tarziu, au testat soarecii cu tumori metastatice, inclusiv cancer de san, de colon si ovarian, precum si melanom. Soarecii tratati au prezentat o crestere redusa a tumorilor si rate de supravietuire mai mari comparativ cu grupurile de control netratate. Acest efect a persistat chiar si o luna mai tarziu.
De asemenea, studiul a explorat eficacitatea nanoparticulelor dupa interventii chirurgicale, constatand ca soarecii tratati au prezentat o crestere mai mica a tumorilor si rate de supravietuire mai mari, indicand potentialul de a preveni metastazele dupa indepartarea tumorii.
Desi rezultatele sunt promitatoare, sunt necesare studii suplimentare pentru a intelege mecanismul din spatele acestor rezultate si pentru a asigura siguranta tratamentului la alte animale, pregatind calea pentru eventuale studii clinice la oameni. Studiul a fost publicat in revista Advanced Science.