×

Externe

Ungaria preia presedintia rotativa a Consiliului UE de la 1 iulie. Care este viitorul blocului...

Ungaria preia presedintia rotativa a Consiliului UE de la 1 iulie. Care este viitorul blocului european sub conducerea lui Viktor Orban

30.06.2024, 17:36 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE de catre premierul ungar Viktor Orban va avea loc la 1 iulie, iar aceasta miscare produce ingrijorari in randul blocului comunitar in legatura cu deciziile care mai pot fi luate, scrie Associated Press (AP).

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este cunoscut ca fiind un simpatizant al presedintelui Vladimir Putin, iar inca de la invazia ruseasca in Ucraina, cei doi si-au continuat si mentinut relatiile diplomatice, aspect care a starnit ingrijorare in randul oficialilor de la Bruxelles.

Deseori impotriva propunerilor UE

De-a lungul timpului si cu precadere de la debutul conflictului lansat de Rusia in Ucraina, UE a incercat sa creeze propuneri - inclusiv ajutor financiar - pentru a ajuta Kievul sa faca fata agresiunii. Cu toate acestea, Ungaria a fost, nu de putine ori, impotriva acestora, blocand prin veto sau abtineri propunerile de sprijin pentru Ucraina sau sanctiunile aplicate Moscovei.

Opozitia publica a lui Orban fata de politicile si pozitiile UE i-a frustrat mult timp pe partenerii sai din cadrul blocului comunitar si l-a impins la marginea curentului principal al continentului. De asemenea, dupa mai multe situatii in care Ungaria s-a opus propunerilor, UE a luat decizia de a ocoli veto-ul Budapestei prin diverse mijloace, in contextul in care multe dintre decizii necesitau aprobarea unanima din partea celor 27 de state membre UE, noteaza The Guardian .

Pe masura ce se apropia preluarea puterii de catre Ungaria, liderii de la Bruxelles s-au grabit sa adopte decizii politice importante in timp ce Belgia era inca la conducere. Saptamana aceasta, de exemplu, UE a lansat negocierile de aderare cu tarile candidate Ucraina si Moldova.

Presedintia rotativa a Ungariei, posibil limitata

Presedintia UE este asigurata prin rotatie de tarile membre si, desi functia are putina putere reala, ea permite tarilor sa isi plaseze prioritatile pe agenda europeana.

Motto-ul Ungariei pentru presedintia sa - Make Europe Great Again - a ridicat semne de intrebare pentru asemanarea sa cu celebrul slogan al fostului presedinte american Donald Trump.

Cu toate acestea, calendarul presedintiei sale - care incepe cu o lunga pauza de vara si o perioada de tranzitie de formare a unui nou Parlament European si a unei noi comisii executive - va oferi Budapestei putine oportunitati de a deraia semnificativ prioritatile blocului, a spus Dorka Takacsy, cercetator la Centrul pentru Integrare Euro-Atlantica si Democratie, noteaza AP.

"Aceste sase luni nu sunt in ansamblu atat de lungi, ceea ce inseamna ca ... Ungaria nu poate face prea mult rau, chiar si conform criticilor", a spus Takacsy.

Banii de la UE, inghetati pentru regresul democratic

In urma cu doi ani, Comisia Europeana a inghetat fonduri de miliarde de euro destinate Budapestei din cauza ingrijorarilor legate de regresul democratic al guvernului.

De asemenea, Orban a fost indelung acuzat de desfiintarea institutiilor democratice si de incalcarea standardelor UE privind statul de drept, ceea ce a determinat legislativul blocului comunitar sa solicite in mai ca presedintia sa nu mai fie detinuta in totalitate de Ungaria.

Ce planuri are Ungaria pentru presedintia rotativa

Pe de alta parte, unii oficiali maghiari au subliniat ca intentioneaza sa actioneze constructiv in timpul presedintiei lor, scrie AP.

Printre problemele pe care Ungaria le-a prioritizat in programul sau in sapte puncte se numara extinderea UE in Balcanii de Vest pentru tari precum Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru si Albania printr-o procedura "bazata pe merit".

Budapesta a promis, de asemenea, sa consolideze frontierele externe ale UE si sa ia masuri impotriva imigratiei ilegale, precum si sa abordeze "provocarile demografice" care implica imbatranirea populatiei in Europa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare