×

Accesează
contul existent

Business international

Alegeri prezidentiale in SUA: Statele care vor decide castigatorul in cursa pentru Casa Alba

Alegeri prezidentiale in SUA: Statele care vor decide castigatorul in cursa pentru Casa Alba

06.10.2024, 10:20 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In doar o luna, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala Harris sau Donald Trump pentru functia de presedinte al SUA. Ambii candidati spun ca alegerile din 2024 sunt cele mai importante din istoria tarii. Cel care obtine cele mai multe voturi nu castiga neaparat Casa Alba.

Sistemul unic al Colegiului Electoral din SUA inseamna ca listele de electori din state decid castigatorul. Dar majoritatea statelor voteaza in mod sigur cu democratii sau republicanii. Doar cateva sunt predispuse la schimbare - asa-numitele swing states.

In acest an, exista sapte state care vor decide alegerile si in fiecare dintre acestea este o cursa stransa intre Donald Trump si Kamala Harris, conform sondajelor Financial Times. Impreuna, aceste state reprezinta doar 93 din cele 538 de voturi ale Colegiului Electoral si 18% din populatie. Cu toate acestea, ele sunt tinta tuturor banilor si energiei campaniilor celor doi candidati.

Pennsylvania

Cel mai important stat din asa-numitul zid albastru, o referire la statele pe care democratii - partidul albastru - le-au castigat in alegerile prezidentiale din 1992 pana in 2012. Trump a crapat zidul in 2016, dar democratii au castigat din nou aceste state in 2020. Fiecare dintre ele are acum un guvernator democrat popular.

Pennsylvania (19 electori) e considerat cel mai important premiu al intregului scrutin.

Harris si Trump au vizitat frecvent Pennsylvania si au cheltuit mult mai mult pe reclame in acest stat decat oriunde altundeva: 187 de milioane de dolari si, respectiv, 146 de milioane de dolari. Trump a fost ranit in iulie intr-o tentativa de asasinat langa Butler, in vestul rural al statului.

Succesul lui Harris va depinde de atragerea alegatorilor democrati din marile orase si de obtinerea de avantaje in suburbiile mai bogate, limitand in acelasi timp pierderile in fata lui Trump in zonele rurale conservatoare. Michigan

Michigan (15 electori), unde se afla Detroit si centrul industriei auto americane, a fost castigat de Biden cu mai putin de 3 procente in 2020. Democratii au inregistrat rezultate foarte bune la alegerile intermediare din 2022, cand guvernatoarea Gretchen Whitmer a fost realeasa, iar alegatorii au sprijinit intr-o proportie covarsitoare o masura de protectie a dreptului la avort.

Dar Michigan a aparut, de asemenea, ca un centru al rezistentei fata de pozitia administratiei Biden fata de razboiul Israelului din Gaza, unde numarul urias de morti palestinieni a infuriat alegatorii arabo-americani relativ numerosi din Michigan si progresistii din orasele universitare precum Ann Arbor.

Muncitorii sunt in centrul atentiei ambelor campanii. In timp ce Harris promoveaza sprijinul pentru o noua industrie a vehiculelor electrice si sprijinul federal pentru industria prelucratoare, Trump i-a atacat pe democrati pentru ca pun in pericol locurile de munca din Michigan pentru a combate schimbarile climatice. Suburbiile bogate din jurul oraselor Detroit si Grand Rapids vor fi esentiale. Wisconsin

Wisconsin (10 electori) este un camp de lupta deosebit de incins, cu un grad ridicat de implicare politica si diviziuni ideologice puternice: in 2020, a avut cea mai mare prezenta la vot dintre toate statele oscilante.

Partidul Republican a ales Milwaukee, cel mai mare oras al statului, pentru conventia de nominalizare a lui Trump, iar Harris a zburat in Milwaukee in timpul conventiei democrate din Chicago pentru a-si organiza propriul miting.

Un factor important in zonele agricole din Wisconsin va fi atitudinea fata de tarifele planificate de Trump. Fermierii din acest stat au fost puternic afectati de politicile comerciale ale lui Trump in timpul mandatului sau la Casa Alba. Georgia

Biden a fost primul democrat care a castigat Georgia (16 electori) de la Bill Clinton in 1992. Partidul sau a urmat prin castigarea a doua curse cruciale pentru Senat in 2021, oferindu-le democratilor controlul asupra camerei.

Democratii au beneficiat de un sprijin din ce in ce mai mare in suburbiile din Atlanta, altadata republicane, si de operatiuni puternice de mobilizare a electoratului chiar in oras. Senatorul democrat Raphael Warnock, pastorul bisericii din Atlanta in care a predicat liderul drepturilor civile Martin Luther King Jr, a devenit un motiv esential pentru baza democrata.

Dar cea mai mare parte a Georgiei ramane in majoritate covarsitoare conservatoare. Trump a facut progrese si in randul populatiei de culoare din Georgia, in special in ceea ce priveste economia. El are o relatie tensionata cu guvernatorul republican Brian Kemp, care a refuzat sa il ajute sa anuleze rezultatul alegerilor din 2020, desi Kemp il sustine acum pe Trump. Carolina de Nord

Barack Obama a castigat scrutinul prezidential in Carolina de Nord (16 electori) in 2008, dar niciun democrat nu a mai castigat de atunci.

Sondajele arata ca Harris are sanse in Carolina de Nord, propulsata de popularitatea sa in orasele universitare Research Triangle Raleigh, Durham si Chapel Hill, precum si Charlotte si Greensboro, celelalte mari zone metropolitane.

Campania republicana a fost zguduita de un scandal in care a fost implicat Mark Robinson, pe care Trump l-a laudat si sustinut in cursa pentru postul de guvernator al Carolinei de Nord. Pe un forum pornografic, Robinson s-a autointitulat "nazist negru" si a sustinut reinstaurarea sclaviei. Arizona

Daca Harris sau Trump se vor impune in "zidul albastru" si in campurile de lupta din sud-est, alegerile vor fi incheiate in momentul in care atentia se va indrepta spre vest. Dar daca rezultatul va fi impartit, doua state cu populatie in crestere rapida si o mare parte a alegatorilor hispanici ar putea decide cursa.

Biden a adus Arizona (11 electori), odata conservatoare, in randul democratilor in 2020.

Dar, fiind singurul stat indecis care se invecineaza cu Mexicul, Arizona se afla in prima linie a unei lupte privind migratia, una dintre cele mai importante probleme ale alegerilor. Trump i-a atacat in mod constant pe Biden si Harris pentru ca a cresct numarul migrantilor in ultimii ani si a promis expulzari masive ale persoanelor fara documente daca va castiga. Nevada

Nevada (sase electori), unde se afla Las Vegas si Reno, a votat pentru democrati in fiecare scrutin prezidential incepand din 2004.

Dar lucrurile nu arata pre bine pentru Harris, in parte din cauza castigurilor pe care Trump le face in randul alegatorilor hispanici si pentru ca economia statului a fost deosebit de afectata in cazul gospodariilor cu venituri medii si mici.

Inflatia din regiune a depasit rata nationala in ultimii ani, in timp ce rata somajului de 5,4 % este cea mai ridicata din toate statele americane, subminand pozitia economica a lui Harris.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare