×

Accesează
contul existent

Companii

ANALIZA ZF. Care este consumul de lapte per capita in UE: In Romania importurile asigura 60% din...

ANALIZA ZF. Care este consumul de lapte per capita in UE: In Romania importurile asigura 60% din consumul de produse lactate in Romania. Cel mai mare consumator de lapte din Europa este Danemarca, cu 402 litri/capita, romanii find la jumatate. "Este nevoie sa crestem productia fermelor existente si sa adaugam ferme noi"

10.01.2025, 19:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Peste 30% din consumul mediu net zilnic pe locuitor in Romania este ocupat de laptele si produsele din lapte, cea mai mare pondere in alimentatie. Romania se afla printre marii consumatori de lapte din Europa, per capita, depasind tari ca Germania, Austria, Polonia sau Spania. Pe de o parte, traditia consumului de lapte este parte din cultura noastra, avand la baza cresterea animalelor pentru lapte in viata rurala, fie ca este vorba de vaci, fie ca este vorba de oi, fie ca este vorba de capre. Pe de alta parte, laptele ramane un produs ieftin, vandut la unele dintre cele mai mici preturi din UE, iar consumul ridicat de lapte nu arata neaparat prosperitatea Romaniei, ci mai degraba o situatie economica mai dificila, cred specialistii din domeniu. Comparativ cu tarile vestice, care au un consum mai mare de branzeturi si produse lactate si o industrie bine dezvoltata, Romania a avut un declin al zootehniei si o dezvoltare mai lenta a industriei, iar acum, chiar si produsele finite pe care le consuma, in mare parte, le importa din aceste tari. "Circa 60% din tot ce consumam produse lactate in Romania provine din import, sub diferite forme: lapte crud, lapte praf, produse semifinite si produse finite. Primul si cel mai important pas este prioritizarea zootehniei pentru a oferi materie prima fabricilor din Romania. Inca avem capacitate in aceste fabrici, dar ea se reduce treptat din cauza ca materia prima se afla in alte tari. Este nevoie sa crestem productia fermelor existente si sa adaugam ferme noi", spune Adrian Cocan, cofondator si director general al brandului Laptaria cu Caimac, produs de Agroserv Mariuta (simbol bursier Milk).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare