×

Accesează
contul existent

Opinii

Andra Casu si Teona Braia, EY Romania: Directiva DEBRA incurajeaza companiile sa-si finanteze...

Andra Casu si Teona Braia, EY Romania: Directiva DEBRA incurajeaza companiile sa-si finanteze investitiile mai mult prin capitaluri proprii in detrimentul imprumuturilor la terti

31.12.2024, 10:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Initiativa expertilor Comisiei Europene, lansata in primavara anului 2022, privind stabilirea normelor referitoare la o indemnizatie pentru reducerea favorizarii indatorarii si limitarea deductibilitatii dobanzii in scopul impozitului pe profit (cunoscuta sub numele de DEBRA), reprezinta o propunere legislativa prin care companiile sunt incurajate sa-si finanteze investitiile mai mult din propriile capitaluri si mai putin prin datorii.

Romania, la fel ca alte state membre ale UE, limiteaza deductibilitatea platilor de dobanzi pentru datorii in anumite limite (conform prevederilor Directivei ATAD). Acest aspect creeaza un dezechilibru in deciziile de management financiar in favoarea finantarii prin datorii, in detrimentul utilizarii capitalurilor proprii. Scopul DEBRA este de a neutraliza aceasta preferinta si de a stimula finantarea prin capitaluri proprii, limitand in acelasi timp deducerea costurilor de imprumut.

Ce presupune?

Propunerea DEBRA se aplica tuturor contribuabililor supusi impozitului pe profit in unul sau mai multe state membre, cu exceptia intreprinderilor financiare.

DEBRA este in prezent in stadiul de propunere legislativa, cu toate ca planul initial era ca aceasta sa produca efecte incepand din 2024. Propunerea include doua masuri separate care se aplica independent: o indemnizatie pentru capitalurile proprii si o limitare a deducerii dobanzii.

Intreprinderile financiare nu sunt incluse in domeniul de aplicare al masurilor, deoarece acestea sunt supuse unor cerinte de reglementare privind capitalurile proprii, care impiedica subcapitalizarea. In plus, multe dintre acestea nu vor fi afectate de limitarea compensatorie a deductibilitatii dobanzii, aplicabila costurilor excedentare ale indatorarii.

Indemnizatia pentru capitalurile proprii se calculeaza prin inmultirea bazei indemnizatiei cu rata relevanta a dobanzii nationale. Baza indemnizatiei este diferenta dintre capitalurile proprii la sfarsitul exercitiului financiar si capitalurile proprii la sfarsitul exercitiului financiar precedent, adica cresterea anuala a capitalurilor proprii. In cazul in care baza indemnizatiei unui contribuabil este negativa intr-o anumita perioada fiscala, o suma proportionala va deveni impozabila pentru 10 perioade fiscale consecutive, cu exceptia cazului in care contribuabilul poate demonstra ca acest lucru se datoreaza pierderilor suferite sau unei obligatii legale.

Rata dobanzii nationale relevanta se bazeaza pe doua componente: rata dobanzii fara risc si o prima de risc. Rata dobanzii fara risc este rata dobanzii fara risc cu o scadenta de zece ani, iar prima de risc este stabilita la 1% pentru contribuabilii obisnuiti si la 1,5% pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Aceasta abordare asigura ca masura are impact, dar ramane simplu de pus in aplicare si nu afecteaza bugetele statelor membre. Indemnizatia se acorda pe o perioada de zece ani pentru a aproxima scadenta celei mai mari parti a datoriilor, mentinand totodata sub control costul bugetar total al indemnizatiei pentru capitalurile proprii.

Avantajele Directivei DEBRA

Printre principalele trei avantaje evidente ale Directivei DEBRA se numara, in primul rand, armonizarea reglementarilor fiscale, ca o necesitate la nivelul UE, prin care ar fi mult reduse distorsiunile si concurenta fiscala neloiala intre statele membre. In al doilea rand, reducerea costurilor asociate cu finantarea prin capitaluri proprii poate stimula investitiile in companii, contribuind astfel la cresterea economica si la crearea de noi locuri de munca. Nu in ultimul rand, directiva ofera stimulente pentru IMM-uri, facilitand accesul lor la capitaluri proprii, pentru a se dezvolta.

Propunerea Comisiei asigura conditii de concurenta echitabile pentru datoriile si capitalurile proprii din punct de vedere fiscal, eliminand astfel impozitarea ca factor care poate influenta deciziile comerciale ale companiilor. Directiva trateaza finantarea prin datorii versus finantarea prin capitaluri proprii din ambele perspective: dobanda aferenta utilizarii capitalurilor proprii sa fie deductibila fiscal, la fel cum se intampla in prezent cu datoriile, pentru a atenua diferendele legate de utilizarea datoriilor si a capitalurilor proprii din partea companiilor.

Impactul DEBRA asupra intreprinderilor

Implementarea directivei DEBRA va avea un impact semnificativ asupra contribuabililor din mai multe perspective. In primul rand, aceasta va incuraja companiile sa isi finanteze activitatile prin capital propriu, reducand astfel dependenta de imprumuturi si riscul asociat cu datoriile. Aceasta poate duce la o stabilitate financiara mai mare si la o capacitate crescuta de a face fata socurilor economice.

In al doilea rand, indemnizatia pentru capital propriu va oferi intreprinderilor un stimulent fiscal pentru a atrage investitii si a-si creste capitalul propriu. Acest lucru poate facilita inclusiv accesul la finantare pentru proiecte de cercetare- dezvoltare si inovare, contribuind astfel la cresterea economica si la crearea de locuri de munca.

Pe de alta parte, limitarea deductibilitatii dobanzii la datorie poate avea un impact negativ asupra companiilor care se bazeaza in mare masura pe finantarea prin imprumuturi. Aceste companii ar putea vedea o crestere a costurilor fiscale, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea si capacitatea de a investi in noi proiecte.

Totusi, Directiva DEBRA ar putea avea implicatii semnificative asupra cadrului BEPS 2.0 Pilonul Doi. Directiva DEBRA, prin modificarea tratamentului fiscal al capitalului propriu si al datoriei, ar putea influenta ratele efective de impozitare (ETR) ale companiilor. Companiile ar putea fi nevoite sa isi ajusteze strategiile financiare si procesele de raportare pentru a se alinia atat cu cerintele DEBRA, cat si cu cele ale BEPS 2.0.

DEBRA are potentialul de a transforma modul in care intreprinderile isi gestioneaza finantele, promovand o structura de capital mai echilibrata si reducand riscurile asociate cu datoriile. Cu toate acestea, companiile vor trebui sa isi adapteze strategiile financiare pentru a beneficia pe deplin de reglementarile DEBRA si pentru a minimiza - printre altele - impactul negativ al limitarii deductibilitatii dobanzii la datorie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare