06.01.2025, 01:45 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
2025 incepe cu mai multe intrebari decat raspunsuri. Lumea pare ca a intrat intr-un malaxor al schimbarilor, al contestatiilor si protestelor sociale, al schimbarilor politice si economice care nu se stie ce vor aduce.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Alba, cu forta castigata in alegeri, va duce la o confruntare nu numai interna, ci si internationala. Donald Trump isi cere tainul pentru faptul ca America este principalul aparator al lumii occidentale globale.
China, a doua mare putere economica a lumii, care a fost timp de trei decenii principala piata de export pentru Europa, incearca sa ramana cu capul deasupra apei recesiunii, dar se confrunta cu o presiune imensa privind fiabilitatea modelului economic.
Europa, cel mai bun loc de trait, incearca sa se reformeze, dar sa nu faca nimic in acest sens.
Germania, motorul economic al Europei, s-a gripat din punct de vedere social, politic si economic si se pregateste pentru o era de schimbari structurale. Pentru ca nu mai are acces la resursele energetice ale Rusiei, pentru ca nu este in cea mai buna relatie cu americanii, pentru ca China, principala piata de export, nu mai este ce a fost, Germania nu va mai putea sa fie in fruntea Europei. Puternica industrie auto germana isi cauta viitorul, iar presiunea interna de a creste datoria publica pentru a investi in infrastructura care se crapa va pune o presiune imensa pe nemti. Ca sa nu mai vorbim de alegerile anticipate care vor avea loc.
Franta nu mai este ce-a fost pe plan extern, iar Macron se lupta mai mult sa supravietuiasca intern decat sa fie liderul Europei.
Italia Georgiei Meloni pare ca s-ar apropia mai mult de americani, dar italienii nu prea pot sa fie liderii schimbarilor din Europa.
Oricum, extrema dreapta de toate felurile va castiga teren in Europa, iar temele legate de emigranti, securitate, crestere economica, salarii, datorii publice, suveranism, cresterea exponentiala a turismulului care incepe sa devina o povara pentru Europa, vor fi la ordinea zilei. Unitatea Europei, prin actualul format, va fi tot timpul provocata.
Razboiul din Ucraina va continua, atata timp cat ucrainenii vor avea arme si bani. Si rusii sunt epuizati, dar faptul ca sunt mult mai multi, ca Putin poate sa trimita la moarte mai multi oameni, s-ar putea sa aiba castig de cauza.
Pentru Romania, pentru noi, nu poate sa ne fie indiferent cum se va termina acest razboi din Ucraina, pentru ca nu va fi o pace asa simpla, doar intre doua tari.
Pentru noi, dar si pentru Europa, cel mai important lucru este ca americanii sa nu plece peste noapte din acest conflict, asa cum s-a intamplat in Afganistan, pentru ca Europa nu are experienta militara necesara, nu are forta politica si economica de a sta in prima linie in locul americanilor.
Economiile lumii vor evolua diferit, americanii vor creste pentru ca forta businessului este foarte puternica, iar un presedinte probusiness va sustine si mai mult economia si sistemul financiar americane.
China se va confrunta cu problemele ei, India va creste iar americanii vor incerca sa faca din India ceea ce au facut cu chinezii, Europa va stagna, chiar daca dobanzile la euro vor scadea.
De la acest tablou geopolitic pornim in 2025, iar Romania va fi extrem de provocata in acest an din punct de vedere politic, social si economic.
Guvernul Ciolacu 2 va fi sub o presiune sociala imensa, Ordonanta "Trenulet"/Austeritatii nu ii este tocmai favorabila din punct de vedere politic actualei coalitii de guvernare - PSD, PNL, UDMR, minoritati -, iar cele doar 11 voturi in plus se pot tansforma in orice moment in minus. Daca cel care va iesi presedinte al Romaniei nu va fi din partea coalitiei guvernamentale, sansa guvernului Ciolacu 2 de a rezista se va indrepta catre zero. Partidele suveraniste castiga teren datorita Ordonantei Austeritatii, si vor castiga tot mai mult teren, pe masura ce ne vom apropia de alegerile prezidentiale.
Ratingul Romaniei se afla deja sub presiunea retrogradarii la categoria "Junk", adica nerecomandata investitiilor, ceea ce se va intampla daca scena politica va sari in aer, daca guvernul Ciolacu 2 va cadea, daca programul de guvernare cu masurile care trebuie implementate nu va mai fi aplicat.
1. Cine va fi noul presedinte al Romaniei - Daca alegerile ar avea loc maine, Calin Georgescu este favorit. Coalitia proeuropeana nu are un candidat valabil si nu stiu daca va gasi unul in urmatoarele trei luni. Suveranistii castiga teren si vor avea prima sansa in alegerile prezidentiale. La prima vedere, presedintele Romaniei nu prea are treaba cu economia, cu guvernul si, ar spune unii, nici nu conteaza cine este la Cotroceni, conteaza mai mult cine este la Palatul Victoria. Dar presedintele conteaza enorm ca imagine si ca acces pe culoarele politicii internationale. Poti safii presedinte, poti sa participi la evenimentele unde Romania trebuie sa fie reprezentata de presedinte, dar s-ar putea sa fii izolat la discutiile in grup sau individuale, acolo unde se decid lucrurile. Daca cel care va castiga alegerile va fi din afara coalitiei actuale, este foarte probabil ca guvernul sa cada si sa vina la guvernare suveranistii. Sau sa ne indreptam catre alegeri anticipate, unde tot suveranistii vor castriga teren. Pe de alta parte, nici alegerea unui presedinte din partea sistemului nu va avea darul sa linisteasca Romania din punct de vedere social, politic si economic. Am intrat pe o gheata extrem de subtire.
2. Economia va depinde daca va fi pe plus sau pe minus, in functie de stabilitatea guvernului si a scenei politice - Economia Romaniei este in pierdere de viteza, a pierdut cateva motoare si ar trebui sa se intample ceva extraordinar ca trendul de scadere sa se reverseze. In primele doua trimestre economia va scadea din cauza efectelor Ordonantei Austeritatii, din cauza amanarii in continuare a deciziilor legate de noi investitii si noi angajari, a scaderii cosumului ca urmare a plafonarii pensiilor si salariilor, a scaderii investitiilor straine si romanesti, a scaderii care se intampla deja in anumite sectoare - auto, IT, constructii rezidentiale. In a doua parte a anului, pe masura ce anumite proiecte isi vor face simtite efectul - Schengen, fondurile europene, investitiile publice din infrastructura -, este posibil sa intram pe un trend de crestere economica, dar, repet, acest lucru va depinde mai mult ca niciodata de ce se intampla pe scena politica, de stabilitatea guvernului, de planul guvernului de a reduce deficitul bugetar, de incresterea pe care ne-o vor acorda investitorii care imprumuta Romania.
3. Inflatia va creste in prima parte a anului ca efect al masurilor fiscale, a transferului in preturile finale a pachetului de masuri fiscale, dar in a doua parte a anului s-ar putea sa vedem o reducere a inflatiei venita dintr-o presiune pe preturi. Toata companiile vor avea nevoie sa vanda, si vor reduce preturile produselor si serviciilor. Oricum, o inflatie de 5-6% nu este un capat de tara, ci dimpotriva, este o mana cereasca pentru guvern.
4. Dobanzile vor sta sus - Cel putin in prima parte a anului BNR nu va risca o reducere a dobanzilor, mai ales ca guvernul va avea nevoie de bani. Acum este mai mult o perioada in care este mai bine sa economisesti, asta daca ai de unde, pentru ca dobanzile la depozite, dobanzile pe care le ofera statul prin Fidelis si Tezaur sunt mari. La polul opus, dobanzile la credite sunt mari si nu stiu daca toata lumea rezista si poate sa plateasca aceste dobanzi. Pana cand nu vedem cine va fi presedinte pana cand Ordonanta Austeritatii nu-si va face efectul de a reduce deficitul bugetar, BNR si Miniserul Finantelor nu vor reduce dobanzile, ci dimpoptriva.
5. Cursul valutar va sta stabil cel putin in prima parte a anului, pana cand se va vedea ce se intampla pe scena politica si incotro se duce optiunea politica a romanilor. In functie de implementarea Ordonantei Austeritatii, in functie de schimbarile interne, in functie de modul cum investitorii si creditorii straini ne vor privi, va evolua si cursul valutar. Oricum, aceasta stabilitate a cursului la 4,97 lei/euro este ireala cu toate crizele pe care le avem pe cap, iar o crestere a cursului la peste 5 lei, adica cu doar 0,6%, nu inseamna nimic. Dar ca intotdeauna, evolutia cursului depinde de Isarescu.
6. Bancile vor fi provocate din punct de vedere social si politic, adica vor fi din ce in ce mai mult vazute ca fiind "dusmanii poporului", mai ales in acest context de crestere a retoricii suveraniste, nationaliste, anti-Occident, anti-UE. Din punct de vedere financiar, bancile mari isi vor continua ascensiunea, vor castiga teren pentru ca pot sa faca fata evenimentelor si crizelor. In schimb, bancile mici se vor afla intr-o presiune din ce in ce mai mare pentru ca sunt mici, pentru ca nu au volume de depozite si de credite suficient de mari, care sa le permite absorbtia socurilor care vor veni peste noapte. Bancile mici, iar ca numar sunt foarte multe in sistemul bancar romanesc, vor avea nevoie de capital, orice credit neperformant le da portofoliul peste cap, nu pot sa fac asa usor rost de finantare, iar castigarea de business in volum va parea o misiune destul de dificila. Creditele neperformante vor creste pe sistem, vor sari in aer creditele garantate de stat de tipul IMM Invest, costurile vor creste, in special cele de reglementare, si daca nu ai volum si masa va fi din ce in ce mai greu sa faci fata. Plus ca BNR va strange cureaua supravegherii. Pana acum bancile au fost ferite de crize, dar nu la toata lumea este liniste. Oricum, bancile mari vor raporta profituri mari, pentru ca ala este modelul de business.
7. Companiile, in special cele romanesti, vor avea un an dificil in 2025, va fi o presiune imensa pe vanzari, pe incasarea banilor, pe plata impozitelor si taxelor, pe plata salariilor. Vom vedea din ce in ce mai multe comanii, si cu nume, care vor intra in concordat preveniv si in insolventa, in incercarea de a face fata vremurilor. Companiile romanesti sunt mai putin indatorate la banci, dar mai mult sunt indatorate la furnizori, ceea ce contribuie si mai mult la presiunea pe lantul comercial.
8. Pe piata muncii tema principala va fi cum sa-ti pastrezi jobul si mai putin cum sa ai o crestere salariala. Confruntate cu un an economic dificil, cu eliminarea facilitatilor fiscale din IT, constructii, agricultura si industrie alimentara, companiile nu vor mai putea sa fie atat de darnice in cresterile salariale, ci dimpotriva. Doar cei care sunt indispensabili si ameninta ca pleaca vor beneficia de majorari salariale. In rest, toata lumea va dori sa stea cu capul la cutie pentru a nu intra pe lista neagra, cand vor urma restructurarile si reorganizarile. Bineinteles ca vor fi cresteri salariale, dar acestea vor fi prin exceptie si vor creste mai degraba salariile mici si mijlocii decat salariile mari.
9. IT-ul va avea un nou an dificil, iar IT-istii se vor lupta sa-si gaseasca un alt job in domeniu daca se vor trezi restructurati la precedentul job. Inteligenta artificiala (AI) isi face simtita prezenta in acest sector, proiectele si contractele nu mai sunt atat de multe, nicio companie nu mai arunca cu bani in IT-isti ci dimpotriva, s-ar putea sa le ia din bani, cel putin cu facilitatile fiscale eliminate.
10. Piata imobiliara va stagna atat la nivel de tranzactii cat si la preturi, dar chiriile vor creste. Intram in al treilea an in care piata imobiliara rezidentiala va scadea, cel putin la proiectele noi, avand in vedere ca dezvoltatorii nu se mai grabesc sa dea drumul la alte proiecte, pentru ca autorizatiile se dau greu (daca se dau), cererea se va reduce avand in vedere ca dobanzile sunt mari, iar rezidentialul s-ar putea sa nu mai fie o asa mare oportunitate de investitie atat timp cat este mai rentabil si castigi mai mult daca iti investesti banii in Fidelis, dobanzi bancare si actiuni pe Bursa. In schimb chiriile vor creste, avand in vedere ca oamenii trebuie sa stea undeva. Oricum, incertitudinile politice, sociale si economice nu au darul de a da incredere oamenilor sa cumpere apartamente. Nu stiu daca preturile apartamentelor vor scadea, asa cum se asteapta destul de multa lume, pentru ca suntem intr-o alta situatie fata de 2008/2009.
11. Bursa de la Bucuresti s-ar putea sa mearga mai bine decat economia, pentru ca are companii mari, care pot transfera multe lucruri in preturile finale, care stau bine cu cashul si pot sa dea dividende semnificative. Ar trebui sa se intample un dezastru politic, urmat de unul financiar si economic, ca Bursa, ca actiunile de la Bursa, cele mari, sa inregistreze scaderi semnificative, si per total sa inchida anul pe un minus mare. Pe piata sunt bani, iar acest lucru face ca in orice moment sa existe cumparatori. Nu stiu daca vom vedea listari semnificative la Bursa, nu stiu daca guvernul va risca din punct de vedere politic sa vanda ceva din actiunile pe care le detine la companiile care sunt deja listate pe piata. Fondurile de pensii Pilon II au intrari luna de luna semnificative si pot fi, daca nu sunt deja, principalii cumparatori, atunci cand peste noapte se intampla ceva si care apoi se reflecta in pretul actiunilor.
12. Piata de fuziuni si achizitii M&A - S-ar putea sa mearga mai bine decat asteptarile, avand in vedere ca sunt bani care trebuie plasati si s-ar putea sa apara companii interesante la vanzare. Tranzactia cu Regina Maria, daca se va realiza, va da un suflu pietei prin faptul ca arata ca pot fi sectoare interesante care sa evolueze bine, indiferent de situatia politica si economica la nivel de varf.
2025 va fi un an tensionat, oricum l-am lua, din punct de vedere economic va depinde mai mult de alegerile prezidentiale, de stabilitatea coalitiei, de puterea guvernului de a face ceea ce a scris in Ordonanta Austeritatii - de a reduce deficitul bugetar, de a tine salariile la buget si pensiile sub control, de a face cat de cat o parte din reformele promise, de a debloca PNRR-ul si de a implementa proiectele europene.
Indiferent la ce retorica apeleaza unii sau altii, Romania nu are intern suficienti bani pentru a se descurca singura. Asa ca are nevoie de investiitii straine, de investitii romanesti, de banii de la UE sau de banii bancilor.
Modelul economic al lumii occidentale este pus acum in discutie, institutiile sunt puse in discutie, modelul globalizarii este pus in discutie, dar nu exista un alt model mai bun. Iar Romania trebuie sa faca parte din acest model occidental de a fi participant la economia deschisa. Iar pentru asta retorica suveranista, care da bine ca retorica in fata poporului, nu are bani, nu are acces la bani pentru a o implementa.
Romania a ajuns la un PIB de 350 de miliarde de euro anul trecut, salariul mediu a depasit 1.000 de euro, la paritatea puterii de cumparare am ajuns cu nivelul de trai foarte aproape de media Uniunii Europene, suntem o economie deschisa, occidentala, avem acces la fluxurile financiare si de capital, putem circula liberi oriunde in aceasta lume.
Sa nu dam cu piciorul la toate aceste lucruri.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
07.01.2025, 14:32