×

Accesează
contul existent

Zf 24

ANIS: Peste 80% din companiile IT au resimtit un impact negativ si puternic negativ al eliminarii...

ANIS: Peste 80% din companiile IT au resimtit un impact negativ si puternic negativ al eliminarii partiale a facilitatilor fiscale in 2023 si anticipeaza un 2025 dificil. 45% estimeaza cresteri de venituri pentru 2025, iar 47% anticipeaza stagnare

15.01.2025, 12:53 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ANIS, considera ca masurile fiscale adoptate in 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar schimbarile anuntate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare de la 1 ianuarie 2025, au generat o incertitudine suplimentara, conform rezultatelor ANIS Sentiment Survey 2024, barometrul anual privind starea si perspectivele industriei de IT din Romania.

Din totalul firmelor participante la sondajul realizat in decembrie 2024/ianuarie 2025 de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, 21% au declarat ca incheiat 2024 cu venituri in scadere, fata de 10% care anticipasera aceasta tendinta la inceputul anului.

Pentru 71% dintre companiile din sectorul IT lipsa predictibilitatii fiscale este o amenintare majora la adresa activitatii lor, iar 63% au raportat un impact negativ al eliminarii partiale a facilitatii fiscale in 2023 asupra performantei financiare. In acest context, 58% au indicat cresterea costurilor cu forta de munca drept un factor negativ major si doar o treime au reusit sa-si mareasca echipa in 2024, o scadere fata de estimarile initiale de peste 64%.

"Datele sondajului confirma ingrijorarea companiilor din industria de IT, in special in privinta instabilitatii fiscale si legislative. Impactul fiscalitatii asupra costurilor, motivatiei angajatilor si competitivitatii globale este evident. Romania are nevoie urgenta de un real parteneriat public-privat pentru a oferi un mediu de afaceri stabil si atractiv, capabil sa sustina acest sector strategic", a declarat Corina Vasile, director executiv ANIS.

In ciuda provocarilor, companiile au continuat sa exploreze oportunitati prin diversificarea portofoliilor si extinderea pe piete externe, elemente raportate de 65,8% dintre respondenti.

In plus, deciziile fiscale luate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare imediata la 1 ianuarie 2025, au surprins industria si au amplificat sentimentul de nesiguranta. Astfel, 81,6% dintre respondenti considera eventualele cresteri de taxe drept cea mai mare amenintare la adresa afacerilor lor, urmata de lipsa predictibilitatii fiscale (71,1%). De asemenea, eliminarea completa a facilitatilor fiscale, initial programata pentru 2028, este perceputa ca o decizie care va afecta competitivitatea globala a Romaniei in sectorul IT.

In acest context, companiile IT anticipeaza o crestere moderata a cifrei de afaceri si o stabilizare a echipelor in 2025, dar raman ingrijorate de impredictibilitatea mediului de afaceri: 44,7% dintre respondenti estimeaza cresteri de venituri pentru 2025, iar 47,4% anticipeaza stagnare. In acelasi timp, 36,8% dintre companii prevad extinderea echipei, dar majoritatea (52,6%) considera ca numarul de angajati va ramane constant.

Membrii ANIS considera esentiale o serie de masuri pentru a contracara efectele negative ale schimbarilor fiscale: predictibilitatea fiscala pentru planificare strategica si investitii (47,4%), reducerea poverii fiscale pe munca (76,3% dintre companii) si sprijinirea cercetarii-dezvoltarii-inovarii (R&D) prin granturi si deduceri fiscale ( 50% dintre respondenti).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare