×

Business international

Ar putea functiona cu adevarat saptamana de lucru de sase zile introdusa de Grecia, sa devina un...

Ar putea functiona cu adevarat saptamana de lucru de sase zile introdusa de Grecia, sa devina un model si pentru altii? "Lipsita de sens, barbara", o catalogheaza sindicatele grecesti

02.07.2024, 22:23 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In timp ce companii din intreaga lume experimenteaza cu ideea implementarii unei saptamani mai scurte de lucru, angajatilor greci li s-a spus recent ca mai pot bifa o a sasea zi de munca, in cadrul unei reforme menite sa accelereze productivitatea, scrie The Guardian.

Saptamana de lucru de 48 de ore introdusa de Grecia incepand cu 1 iulie a fost catalogata drept barbara de catre sindicate. "Nu are niciun fel de sens," a declarat Akis Sotiropoulos, membru al sindicatului Adedy. "Cand aproape toate celelalte tari civilizate introduc saptamana de lucru de patru zile, Grecia decide sa mearga contra curentului".

Guvernul probusiness al premierului Kyriakos Mitsotakis spune ca initiativa a devenit necesara din cauza dublei amenintari a scaderii populatiei si penuriei de forta de munca. Schema de sase zile se va aplica companiilor private care presteaza servicii permanente, anumitor industrii si unitati de productie. Teoretic, angajatii pot alege sa munceasca mai mult daca firmele le cer. Cei care muncesc mult vor primi de asemenea in plus la salariu.

Initiativa este de asemenea menita sa combata munca la negru. Mai important, noteaza Greek Reporter, aceasta ar trebui sa duca la redresare economica dupa ani de somaj ridicat si crestere lenta.

Decizia guvernului a iscat dezbateri aprinse, ridicand semne de intrebare cu privire la potentialul acesteia de a constitui un model functinal de crestere a productivitatii si revitalizare a cresterii. Totusi, aceasta genereaza temeri privind drepturile muncitorilor si bunastarea in general.

Criticii argumenteaza ca unii angajati vor fi de acord sa munceasc sase zile de teama ca daca refuza si-ar putea pierde locul de munca. De asemenea, o saptamana de munca prelungita ar putea crea stress si burnout in randul angajatilor, afectandu-le sanatatea mintala. In general, a avea o singura zi libera pe saptamana deterioreaza calitatea vietii pentru multi.

Pensionarii, incurajati la randul lor sa munceasca, considera si ei masura drept una barbara, care nu va solutiona problema penuriilor de forta de munca, potrivit The Guardian.

Noile reglementari pur si simplu "ajusteaza retroactiv contextul juridic la realitatea care exista de ani intregi pe piata muncii din Grecia, in care multi oameni deja muncesc mai mult de cinci zile pe saptamana", a declarat Jens Bastian de la German Institute for International and Security Affairs din Berlin pentru Deutsche Welle.

Cu siguranta, experimentul Greciei va fi examinat de economisti, specialisti in domeniul muncii si guverne din intreaga lume, pentru a determina daca o astfel de reforma poate deveni un model si pentru altii.

O saptamana de lucru de sase zile nu poate fi o solutie pentru programele economice ale Greciei, sustine Bastian. Reforma nu va compensa lipsa de personal pe termen lung, iar alte tari ar trebui sa fie atente.

Grecia are de fapt nevoie de schimbari structurale, iar in aceasta privinta are un drum lung si dificil in fata pentru a prinde din urma majoritatea restului tarilor din Europa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare