×

Business international

Cu cine va forma Germania cuplul politic cu care sa conduca Europa daca Le Pen va castiga in...

Cu cine va forma Germania cuplul politic cu care sa conduca Europa daca Le Pen va castiga in Franta? Cancelarul Scholz cauta sa se apropie de Polonia

03.07.2024, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In Berlin, ipoteza unui guvern francez condus de partidul Adunarea Nationala (RN), partidul de extrema dreapta al Marinei Le Pen, provoaca ingrijorari uriase. "RN este profund germanofob. Venirea sa la putere ar fi o catastrofa pentru cooperarea dintre Franta si Germania", a declarat Nils Schmid, purtator de cuvant pe afaceri extreme pentru grupul din Bundestag al partidului social democrat german, pentru Le Monde.

In Germania, multi se tem ca o victorie a extremei drepte in Franta ar arunca relatiile dintre tarile noastre in cea mai grava criza de la cel de-al doilea razboi mondial, este de acord Tobias Butow, secretar general al biroului franco-german pentru tineret, OFAJ.

Motorul franco-german, care deja are probleme, va intra intr-o criza extrem de grava, avertizeaza acesta.

In pofida problemelor recente, coordonarea dintre cele mai mari doua economii ale UE este adesea necesara pentru obtinerea unui consens mai larg. "In cazul deteriorarii coordonarii intensive dintre cele mai mari state membre, va fi afectata unitatea UE si capacitatea sa de a actiona", a declarat Yann Werner, expert in cadrul Jacques Delors Centre, pentru Euractiv.

RN a promis sa mentina relatiile apropiate cu Germania, insa exista motive de a pune astfel de angajamente la indoiala. Daca RN va castiga, ar aparea semne de intrebare daca Franta si Germania pot gasi o "viziune comuna pentru Europa", arata Claire Demesmay, expert franco-german la Centre Marc Bloch. Aceasta intr-o perioada in care Uniunea are nevoie de o pozitie comuna privitoare la aparare, competitivitate si extindere.

Analistii avertizeaza de asemenea ca un succes al RN ar putea complica agenda cancelarului german Olaf Scholz, noteaza Euronews. Acestia sugereaza ca influenta Berlinului asupra Europei va scadea. In acest context, Scholz cauta sa se apropie de Polonia, scrie Bloomberg.

Acesta a mers in Varsovia ieri pentru prima sedinta comuna de cabinet dintre cele doua guverne din 2018. Acesta a adus cu el un pachet financiar de sute de milioane de euro in incercarea de a calma tensiunile care au dominat sub conducerea fostei administratii PiS. Scholz si premierul polonez Donald Tusk si-au imbunatatit coordonarea in ultima vreme.

De exemplu, impreuna cu omologul lor ceh, acestia au trimis recent o scrisoare presedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen cautand sustinere financiara suplimentara pentru acoperirea costului gazduirii ucrainenilor care au fugit din calea razboiului.

Dezghetarea relatiilor germano-poloneze a inceput la scurt timp dupa ce coalitia lui Tusk a obtinut o majoritate neasteptata in alegerile parlamentare din octmbrie. Ministrul de externe Radoslaw Sikorski a ales Berlinul pentru una din primele sale destinatii dupa preluarea pozitiei in decembrie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare