×

Accesează
contul existent

Burse

Bursa. Guvernul a adoptat proiectul de OUG privind pensiile private pentru aderarea la OCDE....

Bursa. Guvernul a adoptat proiectul de OUG privind pensiile private pentru aderarea la OCDE. Comisioanele din Pilonul II vor fi corelate cu performantele fondurilor

16.04.2025, 15:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Guvernul Romaniei a adoptat astazi o Ordonanta de Urgenta care reprezinta un pas important in directia realizarii obiectivului strategic de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), asumat prin actualul program de guvernare.

Demersul vine in urma evaluarii contributiei Romaniei la procesul de aderare, realizata de grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, in cadrul reuniunii din 11 iunie 2024, potrivit unui raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

"Actul normativ adoptat de Guvern vizeaza modificari ale cadrului legislativ care guverneaza piata pensiilor private in ceea ce priveste, in principal:

¬ flexibilizarea limitelor de investitii, conform recomandarilor OCDE;

¬ posibilitatea ca fondurile de pensii sa investeasca in active tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din tarile membre OCDE;

¬ oferirea posibilitatii participantilor de a alege fondul de pensii in functie de nivelul de risc dorit si luarea in considerare a implementarii unor strategii prin intermediul carora portofoliul de investitii este adaptat in functie de varsta participantului (ex: fonduri care ajusteaza automat riscul investitiilor pe masura ce participantul se apropie de varsta pensionarii)", scrie ASF.

Modificarea prevederilor referitoare la investitii, respectiv crearea posibilitatii de investire in active emise/tranzactionate in state aderente la codurile de liberalizare si flexibilizarea limitelor de investitii, conform recomandarilor OCDE, are in vedere mobilizarea investitiilor pentru a finanta cresterea si inovarea. Atat flexibilizarea investitiilor, cat si diversificarea ariei de investire vor avea un impact stimulator asupra dezvoltarii pietelor de capital.

Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) si ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea aloca pana la 10%, respectiv 15% din active in titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv in valori mobiliare din Romania sau din alte tari. Astfel, prin cresterea limitei de expunere in aceste instrumente financiare, se creeaza premisele dezvoltarii pietei locale si finantarii economiei.

"Adoptarea acestui proiect legislativ marcheaza un moment de referinta pentru evolutia sistemului de pensii private din Romania si pentru parcursul nostru catre aderarea la OCDE. Recomandarile formulate de expertii internationali reflecta o evaluare riguroasa a progreselor inregistrate pana acum, dar si a pasilor necesari pe care trebuie sa-i parcurgem in perioada urmatoare. Suntem pregatiti sa consolidam supravegherea bazata pe riscuri si sa sustinem un cadru de reglementare modern, flexibil si transparent, in beneficiul tuturor participantilor la fondurile de pensii private", spune Alexandru Petrescu, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Evaluarea OCDE a subliniat atat angajamentul tarii noastre de a adopta instrumentele juridice ale OCDE, cat si alinierea politicilor si practicilor nationale la cele mai bune standarde internationale in domeniul pensiilor private.

Printre aspectele apreciate de expertii OCDE se numara organizarea sistemului de pensii pe mai multi piloni, cu scopul reducerii riscurilor, un cadru legislativ clar pentru functionarea fondurilor de pensii si a administratorilor acestora, existenta unei guvernante solide si a angajamentului ASF privind supravegherea riguroasa a sistemului de pensii private, dar si corelarea comisioanelor din Pilonul II cu performantele fondurilor.

Ordonanta de Urgenta adoptata astazi de Guvern, pe baza recomandarilor facute de expertii OCDE, modifica si completeaza prevederile Legii nr. 411/2004, ale Legii nr. 204/2006, precum si ale Legii nr. 1/2020. Alte modificari legislative aduse prin OUG adoptata vizeaza:

¬ Introducerea codurilor de liberalizare ale OCDE - miscarile de capital si operatiunile curente invizibile ca instrumente juridice de referinta;

¬ Extinderea accesului pe piata pentru administratorii si institutiile de credit din statele membre OCDE;

¬ Simplificarea conditiilor de acces la pensia facultativa, prin eliminarea cerintei unui numar minim de contributii;

¬ Consolidarea capacitatii de supraveghere a ASF, in vederea protejarii intereselor participantilor si a stabilitatii pietei.

"Prin aceste masuri, Romania isi consolideaza angajamentul de a alinia sistemul de pensii private la cele mai inalte standarde internationale si de a proteja in mod eficient interesele contribuabililor. Adoptarea acestei ordonante contribuie semnificativ la apropierea de aderarea la OCDE, obiectiv major al politicii externe romanesti", transmite ASF.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare