![]() |
18.04.2025, 10:17 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Raiffeisen Bank International, cea mai mare banca occidentala care inca isi desfasoara activitatea in Rusia, a oprit demersurile de vanzare a subsidiarei sale din aceasta tara, in contextul unei apropieri intre Washington si Moscova, potrivit unor surse citate de Financial Times.
RBI s-a aflat sub presiunea autoritatilor de reglementare si a guvernelor straine, inclusiv ale UE si SUA, de a-si vinde afacerile din Rusia, dupa invazia la scara larga a Ucrainei de catre presedintele Vladimir Putin, in 2022.
Vanzarea, deja complicata, a fost si mai mult blocata in septembrie, cand un tribunal rus a inghetat actiunile subsidiarei ruse a Raiffeisen, iar in ianuarie, banca a fost obligata la plata unor daune de 2 miliarde de euro. La acel moment, RBI a declarat ca litigiul a inghetat orice transfer de proprietate asupra actiunilor din filiala rusa.
Totusi, in februarie, RBI a decis sa suspende eforturile de vanzare, pe fondul unei reluari a dialogului politic intre Moscova si Washington, potrivit a doua persoane implicate in negocieri.
Una dintre aceste persoane a afirmat ca incertitudinea globala si schimbarile din relatia SUA-Rusia au stat la baza acestei decizii: "Este o masura luata pentru a evalua situatia si a vedea daca pozitia SUA s-ar putea schimba."
O a treia persoana a spus ca eforturile serioase de vanzare "au incetat" pentru moment, dar situatia ar putea sa se schimbe din nou la nivel intern. Aceasta a refuzat sa spuna daca evenimentele geopolitice sau procesul din instanta au determinat aceasta pauza.
RBI a declarat intr-un comunicat ca procesul de vanzare "este in desfasurare", dar a admis ca procesul in instanta a impiedicat incheierea oricarei tranzactii.
"In acest moment, actiunile RBI din Raiffeisen Bank Rusia sunt blocate si, prin urmare, o tranzactie nu este posibila in aceasta etapa", a transmis banca. RBI a adaugat ca eforturile de reducere treptata a afacerilor din Rusia continua, in conformitate cu cerintele Bancii Centrale Europene.
Aceasta pauza in procesul de vanzare are loc in timp ce SUA - care avertizase anterior banca austriaca ca risca sa-si piarda accesul la sistemul financiar american din cauza legaturilor sale cu Rusia - isi exprima acum un interes serios in reluarea cooperarii economice cu Moscova.
Steve Witkoff, emisar special al lui Trump, a declarat ca SUA si Rusia discuta despre "oportunitati comerciale extrem de atractive", dupa ce s-a intalnit cu Putin pentru a treia oara in acest an, saptamana trecuta.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
18.04.2025, 10:17