![]() |
13.04.2025, 18:14 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Impredictibilitate, conflicte internationale, sustenabilitate, inflatie, digitalizare si automatizare, diversificarea surselor de aprovizionare si investitii in lantul logistic. Nu, nu este o simpla lista, ci principalele tendinte urmarite de Egger Romania, companie cu activitate in domeniul prelucrarii lemnului, cu o cifra de afaceri estimata de 2,14 miliarde de lei in 2024 si 863 de angajati. Compania planuieste sa creasca pana la 25% cantitatea de lemn reciclat folosit in productia de PAL si OSB.
Peste 570 de milioane de euro este valoarea totala a investitiilor in Romania ale Egger, care si-a inceput activitatea in Romania in urma cu mai bine de doua decenii, odata cu deschiderea biroului de vanzari din Bucuresti. Din 2008 a fost deschisa si fabrica de la Radauti, unitatea de productie fiind una dintre cele mai importante investitii greenfield realizate in Romania, potrivit Alinei Chifan, director comercial al Egger Romania. "Am construit totul de la zero in Radauti: drumuri, canalizare, retele de energie. Dar mai ales echipe si legaturi care aveau sa formeze familia Egger in Romania. Pe parcursul anilor, Egger a crescut constant si sigur; in prezent, suntem cea mai mare companie din industria produselor din lemn din Romania, daca ne raportam la cifra de afaceri."
Decizia de a investi in aceasta piata a fost determinata de potentialul extraordinar al industriei, dar si de pozitionarea strategica a Romaniei in Europa de Est, conform reprezentantei companiei. Un alt aspect important care a stat la baza deciziei de a construi o fabrica la Radauti a fost atat proximitatea fata de materia prima cat si fata de clientii companiei. Un alt moment notabil a fost cel in care Egger a devenit si cel mai mare colector si reciclator de lemn uzat din Romania. "Inca de acum 11 ani, am inceput sa lucram la acest obiectiv prin deschiderea unui prim astfel de centru de colectare. In prezent, avem cinci centre de colectare in Bucuresti, Cluj, Arad si Brasov, care ne ajuta sa acoperim, in mod eficient, intreg teritoriul tarii", explica Alina Chifan. Ea puncteaza ca astfel, Egger aplica principiul economiei circulare, prin care nimic nu se pierde, totul se reutilizeaza. "Fara utilizarea rationala a resurselor naturale, noi nu putem exista. De aceea am implementat sisteme de control cum nu au multe companii in lume si investim in reciclare."
Sistemul Egger Timberpak, dezoltat pentru colectarea lemnul uzat prin intermediul centrelor proprii, a presupus o investitie in valoare de peste 20 de milioane de euro, pana in acest moment. Prin acest sistem, este recuperat lemn provenit din multiple surse, cum ar fi paleti, resturile de la constructii si demolari, mobilier vechi si alte produse din lemn scoase din uz. Odata colectat, acest lemn este prelucrat la fabrica din Radauti si integrat in productia de materiale noi. "De-a lungul anilor, cantitatea de lemn reciclat a crescut constant. In ultimul an, am folosit in medie, 21% material reciclabil lemnos. Ne propunem ca in 2025 sa ajungem la un procent de 25%." Selectia deseurilor de lemn se face in functie de tipul si starea materialului. "Ne orientam in special catre lemnul care poate fi refolosit fara a compromite standardele noastre de siguranta si sustenabilitate", explica Alina Chifan. Intre 2012 si 2022, compania a inclus in procesul de productie echivalentul a 34.000 de camioane incarcate cu lemn reciclat. Concret, in zece ani, in procesul de productie a fost folosita o cantitate de peste 676.000 de tone de lemn provenit din deseuri.
Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.