![]() |
17.04.2025, 17:30 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ "Inteligenta artificiala este foarte buna in a automatiza sarcini simple, dar nu poate sa inlocuiasca un om de HR."
Inteligenta artificiala este tot mai prezenta in procesele de recrutare si selectie, dar inca nu poate inlocui un om de HRm este de parere Andrei Ion, managing partner al companiei SHL Romania. Potrivit acestuia, AI este foarte buna in a automatiza sarcini simple, insa nu are capacitatea de a lua decizii complexe, mai ales in zona de evaluare si selectie a candidatilor.
"Cred ca AI in forma in care e acum e "dumb" - nepregatita in a lua decizii. Toate proiectele serioase, cum sunt investitiile la Bursa, conducerea automata au fost decizii esuate. AI e foarte buna in a automatiza sarcini simple, dar nu poate sa inlocuiasca un om de HR si sa ia o decizie de angajare. In urmatorii ani va fi altfel, se lucreaza la a o invata empatia, dar nu vad sa se intample prea curand pentru ca, indiferent de tehnologia pe care o utilizeaza, e un fel de black box", a spus Andrei Ion in cadrul conferintei ZF HR Trends 2025.
Totusi, in prezent, inteligenta artificiala are deja o aplicabilitate concreta in anumite faze ale procesului de recrutare - mai ales in zona de colectare de date.
"Avem din ce in ce mai multe sisteme de evaluare bazate pe AI - smart interview, unde intrebarile sunt formulate de AI, il folosim mult in componenta de a culege date adica inclusiv in teste de personalitate. Avem companii care le folosesc si cred ca e binevenit AI-ul in tot ce inseamna aceasta culegere de informatii de la candidati pentru angajare.
Exista probleme in special in componenta de decizii pe care le-ar propune AI."
Sistemele de interviuri bazate pe AI formuleaza intrebari si pot fi utile in evaluarea personalitatii candidatilor, dar limita apare atunci cand este nevoie de interpretarea complexa a comportamentelor umane.
"Problemele ar fi in mai multe directii. In primul rand, AI are probleme in a explica sau interpreta anumite informatii primite de la candidat, a explica ce face candidatul. AI-ul trebuie sa ne amintim ca a fost gandit sa opereze intr-un spatiu foarte bine definit, iar comportamentul oamenilor la locul de munca nu e un spatiu finit si bine definit. Avem inca dubii legate de capacitatea lui in a lua decizii coerente", a detaliat Andrei Ion.
In ceea ce priveste viitorul pietei muncii si a relatiei dintre generatii, Andrei Ion a punctat ca, in ciuda perceptiei publice, diferentele intre generatii - inclusiv intre Gen Z si generatiile anterioare - nu sunt atat de mari.
"Am doua teme de discutat - una este legata de generatia Z si ma surprinde faptul ca e un interes atat de activ pentru tineri si pentru aceste diferente intre generatii. Datele pe care le avem vorbesc despre faptul ca diferentele intre generatii nu sunt atat de mari pe cat le percepem noi si sunt mai multe puncte de similaritate decat de divergenta, in ceea ce priveste personalitatea, joburi", a mai spus el in cadrul conferintei ZF.
Un alt punct important abordat in cadrul evenimentului a fost cel al programelor de educatie si training.
"A doua tema a fost cea de programe de educatie si training, e o initiativa pentru a face un program international pentru evaluarea studentilor la standarde. (...) Ca angajati, ne asteptam sa angajam oameni care sa aiba randament din ziua 1 si care sa cunoasca tehnologiile si sistemele de lucru sau cautam mai degraba factori genetici, atitudini fata de munca", a concluzionat Andrei Ion.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.