×

Accesează
contul existent

Profesii

Business Magazin. Piata muncii: Romanii isi refac CV-urile doar cand sunt obligati sa-si caute noi...

Business Magazin. Piata muncii: Romanii isi refac CV-urile doar cand sunt obligati sa-si caute noi pozitii

13.04.2025, 19:01 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Piata muncii din Romania traverseaza o perioada de schimbari rapide, marcate de factori economici, tehnologici si sociali care influenteaza atat comportamentul candidatilor, cat si strategiile angajatorilor. Cine va iesi castigator in acest context - angajatorii, care se confrunta cu deficit de talente si provocari legate de retentie, sau angajatii, care isi negociaza pozitia intr-un climat economic complex? Bogdan Badea, CEO eJobs, si Costin Tudor, CEO Undelucram.ro, au discutat fata in fata despre principalele tendinte ale pietei in cadrul evenimentului recent top angajatori Undelucram.ro.

Scaderea numarului de locuri de munca disponibile, insotita insa de o crestere semnificativa a aplicarilor si a interesului candidatilor, este principalul fenomen observat de cei doi executivi, care au la indemana informatii atat despre comportamentul angajatorilor, cat si al angajatilor. Bogdan Badea, CEO-ul eJobs, a subliniat ca "in 2024, numarul locurilor de munca publicate pe platforma eJobs a scazut cu 10% fata de 2023, ajungand la aproximativ 290.000. Cu toate acestea, numarul aplicarilor a crescut, iar cel mai alarmant indicator este cresterea cu 20% a numarului de CV-uri noi." Aceasta cifra, spune el, reflecta mai degraba o nevoie acuta a candidatilor de a-si gasi un loc de munca decat un semn de entuziasm profesional: "Oamenii nu isi refac CV-urile din plictiseala, ci pentru ca sunt obligati de circumstante sa-si caute noi oportunitati." Costin Tudor, CEO si fondator al platformei Undelucram.ro, a indicat o tendinta similara pe aceasta platforma, ale carei accesari au crescut cu 21%, iar numarul recenziilor si evaluarilor angajatorilor a inregistrat o crestere de 17%. "Am observat un comportament interesant: utilizatorii platformei noastre au inceput sa petreaca mai mult timp analizand informatiile despre angajatori, citind recenzii si comparand ofertele. Practic, lumea a mai dat un click in plus, ceea ce ne arata ca deciziile legate de cariera devin din ce in ce mai bine fundamentate." Cu toate acestea, exista un semn clar de nemultumire generala in randul angajatilor, pe care Costin Tudor l-a rezumat astfel: "Gradul de recomandare al angajatorilor a scazut in 2024, iar fostii angajati sunt mult mai vocali in a-si exprima nemultumirile decat cei care inca lucreaza in companie. Este un semnal de alarma pentru angajatori, care trebuie sa devina mai transparenti si sa investeasca in cultura organizationala."

De la cresterea interesului pentru transparenta salariala si flexibilitate, pana la implicarea mai timpurie a tinerilor si transformarile din diverse industrii, viitorul muncii pare sa fie definit de competitivitate si adaptabilitate.

Ce domenii atrag cele mai multe aplicari? Retailul, atat alimentar, cat si nonalimentar, continua sa domine piata muncii. "Retailul este, fara indoiala, vedeta, atat la nivelul locurilor de munca disponibile, cat si al aplicarilor. Este un domeniu in expansiune, iar competitia acerba dintre marii retaileri ii determina sa investeasca tot mai mult in branding si in atragerea candidatilor," a explicat Costin Tudor.

Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare