×

Accesează
contul existent

Eveniment

Campanie ZF pentru o administratie eficienta si digitala. Romania, tara agentiilor si...

Campanie ZF pentru o administratie eficienta si digitala. Romania, tara agentiilor si departamentelor care nu se mai opresc din inmultit. Cine isi asuma restructurarea?

21.01.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Ministerele Romaniei si SGG au, impreuna, 164 de entitati in subordine sau in coordonare ¬ Doar SGG are in subordine 30 de entitati, un mini-guvern ¬ Dupa SGG, Ministerul Educatiei, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Agriculturii au cele mai multe entitati in subordine ¬ "Nimeni nu contesta nevoia de a avea profesori, personal medical sau din zona de aparare - politie, armata - , dar nu acolo este cresterea masiva. Administratia publica centrala si cea locala au crescut necontrolat."

Romania are 164 de agentii, institutii si regii in subordinea ministerelor, fara a include institutiile din sistemul public de sanatate. Numai Secretariatul General al Guvernului coordoneaza 30 de entitati, mai multe decat unele ministere. Ministerele, care ar trebui sa fie motorul principal al guvernarii eficiente, sunt insotite de o retea stufoasa de entitati subordonate sau coordonate, fiecare cu buget si personal separat.

Actualul guvern este format din 16 ministere, 16 ministri, care au 75 de secretari de stat, fiecare dintre ei cu cabinetele, consilierii lor, care de cele mai multe ori nu sunt publice. Nu stim cati consilieri are fiecare ministru si cum arata organigrama cabinetelor secretarilor de stat, ci doar ca exista.

Per total, numarul entitatilor aflate in subordinea ministerelor si a Secretariatului General al Guvernului se ridica la 164, fara a lua in considerare Ministerul Sanatatii, 164 de agentii cu organigrame separate, directori, secretare, soferi, bugete separate.

Ministerul Sanatatii nu a fost inclus in acest calcul pentru ca in cazul acesta vorbim de spitale si institute in subordine, care nu pot fi comasate. Asadar, pe primul loc in lista ministerelor si institutiilor cu cele mai multe entitati in subordine sau in coordonare este Secretariatul General al Guvernului (SGG), care coordoneaza 30 de departamente, agentii si institutii, ceea ce il transforma intr-un adevarat "guvern in miniatura". SGG pare sa fie sufocat de un numar excesiv de agentii si departamente, fiecare cu propriile structuri de conducere si bugete.

Unele dintre agentiile coordonate de SGG au roluri care par sa se suprapuna, de exemplu Autoritatea Competenta de Reglementare a Operatiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagra si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale ar putea colabora mai strans sau chiar fuziona, avand in vedere domeniul similar de activitate.

Dupa Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educatiei (21 de entitati). Ministerul Afacerilor Interne (20 de entitati) si Ministerul Agriculturii (13 entitati) urmeaza in clasamentul dupa volumul institutiilor subordonate.

"Nimeni nu contesta nevoia de a avea profesori, personal medical sau din zona de aparare - politie, armata -, dar nu cred ca acolo este crestere masiva. Fara indoiala, administratia publica centrala si locala au crescut necontrolat si nu cunoastem analize detaliate de oportunitate pe aceasta tema", a spus pentru ZF Raluca Parvu, business manager la BPI Romania, companie de consultanta in resurse umane.

Problemele cu institutiile de stat vin mai ales din lipsa oricaror criterii de performanta si eficienta, dar si din birocratizarea excesiva, crede ea.

"Aparatul administrativ se teme de digitalizare si chiar si atunci cand face vreun site, vreo aplicatie, ele sunt greu de folosit atat de catre personal, cat si de catre cetatean."

Romania avea 1,3 milioane de salariati bugetari in octombrie 2024, ultima luna pentru care exista date publice la Ministerul Finantelor.

In ultimul deceniu, numarul de angajati din sectorul public a ramas constant, osciland intre 1,26 milioane si 1,3 milioane de persoane. Daca ne raportam la numarul total de angajati din economie, bugetarii reprezinta circa un sfert.

Administratia romaneasca este mare doar pe hartie, fiindca din cei 1,3 milioane de bugetari mai putin de 150.000 sunt functionari publici.

"Cuvantul performanta este o sperietoare pentru oricine din sistemul public. Aici nimeni nu-si doreste trasabilitate si transparenta a cheltuirii banului public si nici nu se stabilesc termene limita pentru rezolvarea problemelor ori solicitarilor cetateanului. Chiar si atunci cand exista niste termene, ele nu sunt respectate, pentru ca nimeni nu controleaza modul in care se aplica legea de catre administratie. Criteriul principal pentru recrutare ar trebui sa fie competenta, nu spaga, nici gradul de rudenie ori carnetul de partid. Din pacate, administratia publica este un angajator atragator mai degraba pentru oameni care cauta un loc caldut, stabil si relativ bine remunerat, eventual in localitati unde mediul privat nu este bine dezvoltat", crede reprezentanta BPI Romania.

Reprezentantii mediului de business sunt si cetateni si nu sunt multumiti de prestatiile statului roman, subliniaza Raluca Parvu.

"Ca antreprenor te izbesti permanent de dificultati de colaborare, schimbari neasteptate de legislatie si taxe, birocratie si incoerente de sistem. Stim ca statul se serveste de banii mediului privat pentru a-si rezolva carentele. Recentele schimbari fiscale, faptul ca mediul de business renoveaza mai bine scoli, spitale ori formeaza pe banii sai sudori, muncitori etc, sunt tot atatea exemple despre modul in care mediul de business este o vaca buna de muls. (...) Mediul de afaceri se teme de multe ori sa emita public critici la adesea statului, a facut-o doar cand cutitul a ajuns la os si investitiile au fost amenintate. Nimeni din mediul de afaceri nu-si doreste conflicte cu statul", a concluzionat ea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare