10.02.2025, 00:15 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Marti seara, 4 februarie, Iasi, in drum spre hotelul Unirea, o discutie cu tipul din Uber/Bolt. L-am intrebat cum e Iasiul, cum este viata in Iasi - Buna, a fost raspunsul lui. Si din discutie am aflat ca a stat in Anglia, in Liverpool, 5 ani, a facut si un master, dar s-a intors in tara. De ce te-ai intors, e mai bine aici? Da, e mai bine. Dincolo de faptul ca esti un strain, oricum ai lua-o, orice ai fi, oriunde ai lucra, acolo trebuie sa muncesti peste 50 de ore pe saptamana, adica sa ai doua joburi daca vrei sa pui ceva bani deoparte. Nu stiu daca se poate spune ca poti sa-ti faci un rost mai consistent in Anglia, dincolo de a fi un simplu angajat, de a avea un job sau doua.
In ultimii ani, in ultimul timp, parca auzim, vedem si chiar discutam cu mai multi oameni care s-au intors acasa in Romania, din tarile vestice, acolo unde au plecat la munca, la studii.
Radu Bostan, unul din liderii programului RePatriot, remarca recent ca din Spania se observa o intoarcere in tara a romanilor care lucrau acolo.
Saptamana aceasta urmeaza sa apara ceva date , mai noi, despre evolutia populatiei si sa vedem daca ceea ce auzim - ca se intorc mai multi romani din afara in tara - se confirma si in datele statistice.
Dar pana atunci trebuie sa vorbim, de data asta pe date statistice, despre evolutia nivelului de trai din Romania din ultimii 20 de ani, sau mai precis de la aderarea noastra la Uniunea Europeana in 2007.
Conform unui Raport despre impactul cotei unice in economie si in business, facut pentru Concordia, cea mai mare organizatie patronala din Romania, de catre un grup de economisti de la ASE condus de Ionut Dumitru, profesor ASE si economistul-sef al Raiffeisen Bank, si prezentat joi, 6 februarie, cota unica, cresterea economica rezultata, cresterea salariilor au dus la reducerea inegalitatii veniturilor gospodariilor in Romania. Daca in 2007 Romania era pe locul 26 din 27 in functie de indicatorul de inegalitate a veniturilor (raportul GINI), in 2023 Romania a urcat pe locul 18, ajungand in fata Spaniei, Italiei, Greciei, de exemplu.
Romania a inregistrat in perioada 2007-2023 una dintre cele mai ample reduceri a inegalitatii veniturilor din cadrul tarilor membre UE27, spune Ionut Dumitru.
El spune ca raportul privind inegalitatea veniturilor rezultat strict din salarii nu este atat de mare in Romania pe cat se sustine de catre cei care ar vrea introducerea unei cote de impozitare progresiva pe ideea ca daca castigi mai mult trebuie sa platesti un impozit procentual mai mare.
Ionut Dumitru precizeaza ca inegalitatea veniturilor este adusa mai degraba de celelalte surse de venit ale romanilor, care tin de depozitele bancare, dividendele incasate, participatiile la profiturile companiilor.
Dincolo de reducerea inegalitatii veniturilor, o alta remarca pe care a adus-o in discutie Ionut Dumitru a fost cea legata de cresterea clasei de mijloc din Romania din 2007 incoace.
El spune, prezentand date statistice, ca Romania a inregistraat cea mai mare crestere a clasei de mijloc din UE27 in perioad 2007-2022, de la circa 52% in totalul populatie in 2007 la circa 60% in totalul populatiei in 2022.
Chiar daca nivelul clasei de mijloc este relativ redus in Romania, progresul inregistrat din perspectiva acestui indicator este substantial, spune Ionut Dumitru.
El sustine prin Raportul prezentat joi la ASE - " Sistemul fiscal din Romania: prosperitate, convergenta si sustenabilitate fiscal-bugetara " - ca regimul cotei unice de impozitare a veniturilor (16% in 2005 si 10% din 2018; cota unica de impozitare a companiilor, de 16%, introdusa in 2005, a ramas la acelasi nivel si in prezent) a jucat un rol in reducerea inegalitatii veniturilor si in consolidarea clasei de mijloc din Romania.
Raportul este amplu si ia in considerare si evolutiile din alte tari europene, dincolo de evolutiile din Romania.
Cota unica introdusa in 2005 a dus la cresterea investitiilor, intai ale companiilor straine si apoi ale companiilor romanesti, care au determinat noi locuri de munca, cu salarii mai mari care apoi s-au dus in cresterea economica, ceea ce a facut ca PIB-ul sa se tripleze, sa scada inflatia, sa se reduca dobanzile, sa creasca creditarea, in special pentru persoanele fizice.
Nu poti sa ai o crestere economica si o crestere a salariilor daca nu ai o crestere a businessului, a activitatii economice a companiilor.
Sau salariile pot sa creasca, cum s-a intamplat in ultimii cinci ani la nivelul sectorului bugetar, prin deficit bugetar, prin imprumuturi pe care le face guvernul, prin cresterea datoriei publice.
Ionut Dumitru si-a inceput prezentarea Raportului de la ASE afirmand ca Romania a depasit Polonia la PIB per capita raportat la paritatea puterii de cumparare, fiind peste Ungaria, Croatia, Slovacia, Grecia, Bulgaria (78% din media UE la PIB per capita in PPS in 2023, fata de 77% in Polonia, 77% in Ungaria, 69% in Grecia, 64% in Bulgaria). In 2015 Romania era la 56% din media UE ca putere de cumparare, iar Ungaria si Polonia la 70%.
Ionut Dumitru, profesor ASE: Romania a depasit Polonia la PIB per capita si este peste Ungaria, Croatia sau Grecia
Foarte multa lume nu crede in datele statistice, nu crede ca am fi peste Ungaria sau Polonia pentru ca se uita in jur si vede cum sunt cladiri care stau sa cada peste oameni, orase neingrijite, un sistem medical criticat si aratat cu degetul de toata lumea, poduri si cai ferate prabusite si furate, fabrici care arata ca dupa bombardamentele din Ucraina, o lipsa a statului, a institutiilor statului, cum ar fi Politia, in societate, asta apropo de cazul de sambata de la Urziceni, cand pentru prima data clanurile constituite la nivel local nu s-au mai razboit cu cutite, topoare, bate, ci acum au trecut direct la pistol, impuscaturi in plina strada si doi morti.
Companiile private, economia privata, toti cei care au un job si se duc in fiecare zi la munca au reusit sa creasca economia, sa creasca afacerile si sa duca la cresterea nivelului de trai.
Chiar daca lume nu crede in datele statistice, ele arata o evolutie, ce-i drept polarizata, care a dus la reducerea inegalitatii veniturilor si la cresterea clasei de mijloc.
Probabil si de aceea tipul care era pe Bolt/Uber a decis sa se reintoarca in tara, considerand ca acum, cel putin in Iasi, este mai bine decat in Anglia, in Liverpool.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.02.2025, 20:35