10.02.2025, 11:45 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
"A fi" si "a avea", cele doua verbe fundamentale ale limbii romane, sunt de origine latina.
Am ascultat, demult, o conversatie in latina intre doi profesori, la un post de radio, cred ca era Romania Actualitati. Da, latina este o "limba moarta" pentru ca nu mai este vorbita, cum era acum 2000 de ani, de niciun popor. Dar, daca o cunosti, poti inca comunica cu ajutorul ei. Si aramaica - limba in care vorbea Isus din Nazaret - este o limba moarta. Cu toate acestea, nu cred sa existe multe familii in lumea crestina care sa nu aiba in casa o Biblie. Si greaca veche nu mai seamana deloc cu greaca de azi. Dar, la facultatea de limbi clasice de la UB, se preda si latina si greaca veche. Dar nu toti oamenii urmeaza o facultate de limbi clasice.
M-a chinuit latina rau, in facultate. Mai apoi, imi amintesc, ma angajasem profesor (debutant) la liceul I.L. Caragiale din Bucuresti, predam franceza. Iar directorul de atunci tot insista sa iau si ore de latina, pentru ca liceul avea ore de latina in programa, dar nu si profesori. Stiam ceva latina, puteam traduce un text din "De bello gallico", cu dictionarul langa mine - la limbile clasice, la Litere, ti se permite, la examene, sa ai dictionarul cu tine. Dar nu m-am simtit in stare sa o predau, pentru ca una e sa-l traduci pe Iulius Cezar cu dictionarul pe masa si alta e sa predai copiilor latina. Acum ca am trecut prin viata cumva, cred ca as sti cum s-o fac.
Cum spuneam, cele mai importante doua verbe din romana, "a fi" si "a avea", vin din latina. Asa ma gandesc ca, in loc sa le scrii copiilor pe tabla, pur si simplu, ca ei sa invete pe de rost cum e cu "habeo, habere, habui, habitus", le explici cum a intrat in limba romana verbul "a avea". La fel cu "sum, esse, fui" - "a fi".
Este greu sa inveti o limba pe care nu o vorbesti. Dar cu ceva ramai, daca stii macar putin.
De pilda, saluturile noastre zilnice. "Servus" - pe care-l folosesc ardelenii - e un salut al latinilor care inseamna "sunt servitorul tau" si a intrat in limba romana, cel mai probabil, prin intermediul limbii germane. Era un salut prin care spuneai/spui fara sa-i stii azi semnificatia initiala: "sunt la dispozitia ta". "Salut" - folosit in Muntenia si Moldova - este tot un cuvant latinesc cu, oarecum acelasi sens, dar mult mai grav: "Ave Caesar muritori te salutant" ("Slava tie Imparatule, cei care vor muri te saluta" - vezi Suetonius, "De vita XII Caesarum" - "Vietile celor 12 cezari"). Era folosit de soldati sau de cei care luptau in arene. Si inseamna, prin urmare, in intelesul de azi, "sunt gata sa mor pentru tine fara sa vreau nimic in schimb".
De aceea nu cred ca latina trebuie eliminata din scoli de la "obligatorie" si marginalizata la "optionale". Poate fi o solutie sa nu fie notata, nu stiu, spun si eu. E adevarat ca, in viata de zi cu zi, nu-ti foloseste la nimic. Am spus ca m-a chinuit multa la scoala dar, ca sa-ti cunosti prezentul, trebuie sa-ti stii si trecutul. Sigur, nu e usor, eu n-am inteles niciodata, de exemplu, ce-i cu cazul ablativ. Nici azi nu stiu ce-i cu ablativul abolut. Poate, daca stiam maghiara, as fi inteles, pentru ca maghiara are ablativul absolut - un complement circumstantial care imbina complementele de loc si de timp din limba romana. Asta ca sa intelegem cum functioneaza limbile. Maghiara, care n-are nimic de-a face cu latina, a adoptat, probabil, din latina, ablativul - sigur el exista si in greaca si inca in alte cateva limbi -, dar romana, care este o limba latina, nu-l are. Ca asa e istoria limbilor - limba este un un organism viu, cum spune Ferdinand de Saussure, parintele lingvisticii moderne . De pilda, "carmen" era, in latina, un substantiv comun de genul neutru si insemna "cantec". In romana de azi, este un substantiv propriu (feminin) - Carmen. Iar "cantec", substantivul comun, este de genul feminin, nicidecum neutru, ca in latina. Substantivul propriu "Maria", atat de des intalnit la noi, vine din aramaica. Una din "Marii" a fost mama lui Isus. Doar ca "Maria", mama lui Isus cum stim noi, se numea "Miriam". "Miriam" este un cuvant compus ce insemna "Picatura de mare". Mai apoi i s-a atribuit si sensul de "frumoasa", doamna" "stapana noastra". Avem azi "Maria" pentru ca asa au tradus latinii numele propriu "Miriam" din vechea limba a evreilor. Cred ca astfel de povesti le-ar placea copiilor. Dincolo de "sum, esse, fui".
Cu cativa ani in urma, Franta a scos latina din licee, considerand-o "neeconomica". Acum a reintrodus-o. De ce? Memoria trebuie exersata nu doar cu gandul la jobul pe care-l vei avea in viitor, pentru ca omul nu e job. Omul este trecut, inainte de a fi prezent. Si este fiinta, singura de pe planeta, care stie ca vine dintr-un neant si va merge intr-un alt neant.
"Omul e doar o trestie, cea mai firava din natura, dar este o trestie ganditoare. Pentru a-l zdrobi nu este nevoie ca intreg universul sa se puna impotriva lui, un abur, o picatura de apa poate sa-l ucida. Dar, chiar daca Universul l-ar zdrobi, omul ar fi mai presus de ceea ce-l ucide, pentru ca el stie ca moare si ce avantaj are Universul asupra lui, dar Universul nu stie nimic. Asadar, toata demnitatea noastra isi are temeiul in gandire. De aceasta trebuie sa tinem noi, iar nu de intinderea si de durata carora nu le-am putea face fata. Sa ne straduim, deci sa gandim curat: iata principiul moralei". (Blaise Pascal, "Cugetari.") Dar, ca sa ajungi la asa judecata, iti trebuie un pic de scoala.
Mereu ne plangem ca scoala nu "produce" elevi competitivi pentru nu stiu ce joburi. Dar omul nu este robot care sa munceasca fara intrerupere - este "o trestie firava", cum spune Pascal. Are nevoie sa stie de unde vine, chiar daca nu stie unde va pleca, candva. Pentru asta trebuie sa-si cunoasca trecutul. Trebuie sa stie ce inseamna "a iubi", "amor" ("amatus"- lat.), de unde vin verbele, "a fi" sau "a avea". Dar pentru asta trebuie sa stie putina latina. Nu multa, putina. Doar asa poti fi "o trestie, cea mai firava din natura, dar o trestie ganditoare". Daca nu stii unde o sa pleci candva, trebuie sa stii macar de unde ai venit.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.02.2025, 20:35