×

Accesează
contul existent

Companii

Cine mai investeste in eoliene si solare, cel putin pe hartie: fiica fostului fotbalist Adrian Ilie...

Cine mai investeste in eoliene si solare, cel putin pe hartie: fiica fostului fotbalist Adrian Ilie sau oameni de afaceri controversati studiaza oportunitati de sute de milioane de euro. Intre timp, in 2024 piata verde a fost blocata

24.10.2024, 16:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Inflatia de investitori in proiecte de energie verde, rezultata in lipsa unor reglementari care sa cearna un pic piata, este unul dintre motivele care practic au blocat dezvoltarile de eoliene si solare ¬ Iar acum, cand Ministerul Energiei doreste sa introduca cerinte obligatorii privind experienta dezvoltatorilor pentru a incepe in sfarsit schema de Contracte pentru Diferenta (CfD), sunt voci care spun ca masura ar putea dauna pietei ¬ Pe final insa, un lucru este cert. Din miile de MW din hartii, prea putini au devenit proiecte reale. Dincolo de miile de MW care au deja avize tehnice de racordare (ATR) la retea sau de cele mai avansate cu contracte de racordare, pe site-ul Transelectrica mai este disponibila o lista a investitorilor aflati intr-o faza premergatoare ATR-ului, aceea a elaborarii studiilor de solutie. Pe aceasta lista sunt circa 8.500 MW in zona de energie eoliana si peste 16.600 MW in energie solara. Dincolo de prezentele clasice, adica de companii active in domeniu, lista cu studiile de solutie are si cateva prezente exotice. De exemplu, cel mai mare proiect eolian care este in etapa de studiu are o capacitate de circa 918 MW si ar urma sa fie realizat in Caras-Severin de compania de proiect MOE-HPG TIMISOARA SRL. Aceasta companie de proiect este detinuta de Gheorghe Maxinan si Dan Rotariu. Capacitatea proiectului este uriasa, mai mare decat cea a celui mai mare parc eolian aflat in functiune in Romania in acest moment, proiectul Fantanele-Cogealac de 600 MW, o investitie de 1 mld. euro. Presa locala scrie ca Gheorghe Maxinan, patronul firmei Tehnodomus, ar fi fost acuzat de coruptie, mai precis de dare de mita, dosar de care a reusit sa scape insa. Tehnodomus este o companie de constructii, cu un business de 107 milioane de lei anul trecut.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare