![]() |
21.04.2025, 12:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Dr. Nawaf Salameh, Fondator si Presedinte al Nawaf Salameh Family Office, subliniaza oportunitatea unica pe care o are Romania de a-si aprofunda legaturile strategice si comerciale cu Statele Unite.
Romania va primi in aceasta luna cativa vizitatori importanti din Statele Unite, ceea ce sper ca le va permite liderilor nostri sa isi formeze o imagine mai clara despre America - una mai realista decat cea speculativa, autoindusa, adesea vitriolanta si panicarda, care domina in prezent multe dintre stirile de la noi.
Mai intai, o delegatie bipartizana (formata din membri ai majoritatii republicane si ai opozitiei democrate) va ajunge la Bucuresti pe 15 aprilie, pentru intalniri cu oficiali romani. Cateva saptamani mai tarziu, Donald J. Trump Jr., om de afaceri si fiul presedintelui SUA, va efectua si el o scurta vizita.
Pentru Romania, aceste vizite reprezinta o oportunitate de a prezenta punctul nostru de vedere cu privire la recentele evolutii din domeniul securitatii si al economiei. Este insa esential sa ascultam cu atentie si ce au de spus americanii. Trebuie sa ne imbunatatim abilitatea de a asculta, pentru ca, intr-o lume aflata intr-o transformare profunda, Statele Unite raman de departe cea mai puternica si influenta tara din lume si totodata cel mai important aliat al nostru. Acum, mai mult ca oricand, in contextul in care oamenii din Moscova, China, dar si din Bruxelles sau Paris, isi exprima tot mai vocal ambitiile nerealiste si periculoase, trebuie sa gandim limpede si rational, punand interesele tarii deasupra celor personale.
Astfel de ocazii de dialog cu SUA au fost prea rare in ultima vreme, mai ales dupa anularea alegerilor prezidentiale din decembrie, un eveniment care, oricum ai privi, a scos la iveala probleme grave in birocratia noastra. Stim cu totii care sunt aceste probleme si, intr-o anumita masura, inca nu am reusit sa scapam complet de mostenirea psihologica a epocii Ceausescu. Lucrul acesta este de inteles, chiar si pentru cei din afara.
Important este ce facem de acum inainte si sa intelegem ca progresul inseamna reforme reale, profunde, si uneori dificile.
Nu e usor. Stim asta.
Nici America nu este scutita de probleme serioase, bine documentate deja. Dar, in stilul sau caracteristic, presedintele Trump nu se eschiveaza, ci le infrunta direct, cu acel curaj pe care americanii, si orice popor liber, il asteapta de la liderii sai. Avem ce invata, daca suntem dispusi, in sfarsit, sa fim atenti sa privim cu proprii ochi si sa invatam "noua gramatica americana", dupa cum sustin anumite voci. Totodata ar trebui sa renuntam la vechile filtre si prejudecati ale altor epoci, promovate de cercuri care urmareau propriile interese, nu pe cele ale poporului nostru.
Experientele noastre proprii, daca sunt prezentate sincer si deschis, pot constitui baza unui dialog sincer si a unei cooperari pe teme civilizationale importante, despre care vicepresedintele JD Vance a vorbit cu mare claritate recent la Conferinta de Securitate de la Munchen.
Sunt un om de afaceri. Stiu ca, oricat de importante ar fi relatiile de securitate intre state, cele mai durabile legaturi intre popoare se formeaza prin colaborare economica. Acolo, interesele comune capata forma concreta, fara iluziile care insotesc adesea diplomatia. In afaceri, realitatea si rezultatele sunt cele care conteaza cu adevarat.
Tocmai de aceea cred cu tarie ca viitorul Romaniei depinde de dezvoltarea unor legaturi comerciale solide si de durata cu Statele Unite. Acestea, reflectate in decizii reale si relatii culturale profunde, sunt cele mai benefice si stabile. In plus, pot proteja relatiile bilaterale SUA - Romania de instabilitatea situatiei actuale.
Din acest motiv am creat American - Romanian Business Roundtable, in colaborare cu Jones Group din SUA, pentru a promova cooperarea strategica si pe termen lung intre companii romanesti si americane, in sectoare esentiale precum energia si industria de aparare. Dezvoltarea capacitatii noastre industriale in aceste domenii, alaturi de creativitatea si know-how-ul specifice afacerilor americane, sunt esentiale pentru modernizarea Romaniei si consolidarea economiei noastre.
Mai mult, cred ca aceste legaturi comerciale romano-americane, daca sunt dezvoltate pe deplin, vor avea si un efect pozitiv de reformare asupra birocratiei noastre. Vor arata necesitatea si beneficiile unei relatii functionale intre sectorul public si cel privat, in avantajul nu doar al "consumatorilor", ci si al producatorilor si lucratorilor romani, prin crearea de locuri de munca si stabilizarea comunitatii noastre.
Pentru a reusi, trebuie sa ne gandim serios cum putem deveni mai atractivi pentru investitiile americane. Un pas important ar fi sa ne asumam integral partea noastra din povara apararii. In loc sa cautam scurtaturi cand vine vorba de securitate, ar trebui sa crestem bugetul apararii, in colaborare cu partenerii americani, pana la un nivel care sa reflecte amenintarile reale cu care ne confruntam. Asta ne va ajuta si pe noi, si pe partenerii NATO, sa evaluam realist noul context strategic.
Ar trebuie sa preluam si ideea unor aliati NATO privind finantarea bazelor militare. Concret, sa ne asiguram ca Baza Militara Mihail Kogalniceanu este complet finantata din bugetul nostru, usurand astfel angajamentul Statelor Unite, care de zeci de ani apara Europa si acum se confrunta cu noi provocari in Orientul Indepartat - de a mentine o prezenta pe termen lung acolo.
In acelasi timp, trebuie sa afirmam clar ca scopul angajamentului nostru fata de Baza Militara Mihail Kogalniceanu este apararea teritoriului NATO, nu utilizarea bazei pentru proiectarea de forta in afara Aliantei, o fantezie contraproductiva, pe care anumite voci din Europa de Vest continua sa o sustina in legatura cu Ucraina. Iar fata de Statele Unite ar trebui sa ne exprimam sprijinul clar in efortul de a incheia razboiul din Ucraina.
In curand, vom avea alegeri prezidentiale reprogramate. Sper foarte mult ca, daca ne vom aminti cine suntem ca romani si vom analiza realitatile lumii in care traim, vom putea urmari cu hotarare apropierea strategica, economica si politica de Statele Unite, pentru ca, la finalul zilei, este in interesul vital al Romaniei sa faca acest lucru.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
21.04.2025, 12:48