×

Accesează
contul existent

Zf 24

Colliers: Piata terenurilor a incheiat 2024 cu tranzactii de aproximativ 450 milioane euro, nivel...

Colliers: Piata terenurilor a incheiat 2024 cu tranzactii de aproximativ 450 milioane euro, nivel comparabil celui din 2023, in pofida climatului dificil. Bucurestiul si zona metropolitana au dominat, cu 80% din volumul de tranzactii, din care 70% in sectorul rezidential

15.01.2025, 12:36 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Piata terenurilor din Romania a incheiat anul 2024 cu un volum total de tranzactii de aproximativ 450 milioane euro, nivel comparabil celui din 2023, in pofida climatului dificil, marcat de incertudini privind evenimente politice si evolutii economice, potrivit estimarilor companiei de consultanta imobiliara Colliers.

Calculul include tranzactiile care implica terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale urbane sau in zone periurbane, active mixte, terenuri cumparate "la pachet" cu proiecte generatoare de venituri si parteneriate precum schimburi de teren cu metri patrati construiti sau joint ventures.

In 2024, valoarea pietii a fost similara cu cea din 2023, chiar daca numarul de tranzactii este ceva mai mic. Investitorii locali continua sa domine piata, iar cei internationali adopta o pozitie mai rezervata, influentata de incertitudini legate de stabilitatea politica si evolutia economiei.

Cererea s-a concentrat in special pe sectorul rezidential, cu accent pe Bucuresti si zona metropolitana, dar si pe cele mai mari orase regionale, unde cumparatorii identifica oportunitati pentru a achizitiona terenuri valoroase.

"Asteptarile au fost rezervate, investitorii si dezvoltatorii adoptand o pozitie prudenta, influentata de incertitudinile legate de rezultatele alegerilor, politicile guvernamentale si evolutia anumitor indicatori economici, precum ratele dobanzilor si inflatia. In Bucuresti, dar si in cateva orase regionale mari, blocajele administrative au intarziat semnificativ tranzactiile. Multe decizii de achizitie au fost conditionate de vanzarile din portofoliul existent, pe fondul unei schimbari de strategie. Unii investitori au renuntat la terenuri care nu mai corespundeau planurilor de business actuale, concentrandu-se pe achizitii aliniate noilor obiective. Blocajele administrative si dificultatea obtinerii avizelor de construire continua sa fie principalii factori care franeaza ritmul pietei", explica Sinziana Oprea , Director Land Agency la Colliers Romania.

Desi moderata, cererea de pe piata terenurilor a cuprins diverse sectoare precum rezidential, retail, hoteluri, medical, industrial, energie sau agri-business.

Bucurestiul si zona metropolitana au dominat piata, generand 80% din volumul de tranzactii, cu sectorul rezidential reprezentand 70% din acesta. Achizitiile majore au vizat platforme precum Roca pe Bulevardul Preciziei, Muntenia pe Bulevardul Progresului sau terenuri mari in zona Sisesti, destinate proiectelor rezidentiale. Interesul pentru zonele metropolitane (Pipera, Corbeanca, Buftea, Snagov) si terenurile cu autorizatie de construire sau PUZ a fost ridicat, datorita posibilitatii evitarii blocajelor urbanistice, puncteaza consultantii Colliers.

Retailul, cu o pondere de circa 20% din volumul pietei, a fost influentat de inchiderea unor tranzactii mai vechi, precum vanzarea platformelor Helitube si Filan din Bucuresti, dar si de achizitii de terenuri pentru parcuri de retail sau galerii comerciale in diferite orase din tara. In sectorul office, au atras atentia tranzactii precum adjudecarea, prin licitatie, a terenului Romaero de catre One United Properties, alaturi de cateva achizitii strategice pentru potentiale dezvoltari viitoare in cadrul unor proiecte mixte.

In afara Bucurestiului, cererea de terenuri pentru rezidential a crescut, in special in orase precum Timisoara, Brasov si Constanta, unde sunt, de asemenea, planificate proiecte mixte. Retailul s-a concentrat pe parcuri comerciale si extinderi strategice, in timp ce multe terenuri mari din afara oraselor, pana acum vizate pentru rezidential, au atras investitori din energie regenerabila, logistica si agri-business, datorita preturilor mai accesibile. Investitorii romani au fost cei mai activi cumparatori de terenuri in 2024, urmati de retailerii straini. Desi piata a fost mai rezervata, aceasta a continuat sa ofere oportunitati variate, adaptate la noile conditii economice.

"Oferta de terenuri a crescut in 2024, sustinuta de proprietari cu nevoie de lichiditati si de dezvoltatori care si-au schimbat strategiile, vanzand o parte din terenurile din portofoliu. Proprietati scoase la licitatie de mult timp au fost in sfarsit adjudecate, iar zonele din jurul nodurilor rutiere ale Autostrazii A0 din Bucuresti au devenit puncte fierbinti pentru investitori. Astfel, prin adaptabilitate si repozitionarea strategiilor, investitorii au reusit sa isi diversifice oportunitatile, iar piata s-a mentinut echilibrata. Interesul pentru parteneriate de tip joint venture a crescut, dezvoltatorii utilizand aceasta strategie pentru a reduce riscurile, mai ales cand terenurile nu pot fi urbanizate imediat. Aceasta tendinta subliniaza, la randul sau, adaptarea pietei si nevoia de solutii pe termen mediu si lung", subliniaza Sinziana Oprea .

In 2025, apetitul pentru investitii in terenuri va depinde intr-o masura importanta de stabilitatea politica si administrativa. Blocajele recente au intarziat mai multe tranzactii, care sunt insa asteptate sa se finalizeze in prima jumatate a lui 2025. Desi climatul incert persista, potentialul de dezvoltare pe termen lung al Romaniei va atrage inclusiv investitori internationali noi, in timp ce investitorii locali vor ramane foarte activi si vor continua sa securizeze active strategice.

Majoritatea proprietarilor sunt bine capitalizati si asteapta conditii de piata mai favorabile, in timp ce cumparatorii speculeaza oportunitatile pentru a obtine cele mai bune oferte. Investitorii care isi asuma riscuri in aceasta perioada de incertitudine, este de parere Sinziana Oprea , pot obtine beneficii semnificative pe termen mediu si lung, in contextul in care directorul Colliers se asteapta ca redresarea economica sa aduca aprecieri importante de valoare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare